Start Menu Broken Down After Upgrading to Windows 10 Fall Creators Update

Discussion in 'other software & services' started by Krusty, Oct 20, 2017.

  1. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    I just ran the built in Windows Update Troubleshooter and this was the result.

    Windows Update Troublshooter.PNG
    The only update, besides WD Definition Updates, was a store application which I can't even find installed - 3D Viewer. It must be part of another application, Mixed Reality Viewer perhaps? Funny that after running the Troubleshooter I received another WD Def's update.
     
  2. djg05

    djg05 Registered Member

    Joined:
    Apr 6, 2005
    Posts:
    1,543
    I am sure it does for you, but I just see continual issues being reported about forced updates etc, so I don't need all that hassle.
     
  3. Azure Phoenix

    Azure Phoenix Registered Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Posts:
    505
    But have you actually experienced those issues?
    Just because a few people are experiencing issues doesn't necessarily mean you will too.
     
  4. roger_m

    roger_m Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Posts:
    6,120
    Well of course the experience will vary from one computer to the next. But, I've seen very few issues on tens of PCs I've upgraded to or done a clean install of Windows 10 on. I have no issue with the forced updates, as I always want to install every update, rather than picking and choosing what updates to install. Also, I've never had any serious issues arising from Windows 10 updates. The worst thing I've experienced, is that at one point in time, my main computer was unable to install updates, and it would try to install updates at every boot, fail to do so and then rollback the changes. This made boot times much longer, but did not cause any problems with Windows.

    I've seen so few issues arising from installing Windows Updates over the last 20 years or so, that I see no need to wait, or read up on potential issues before installing them. Some people have lots of issues with updates, I have close to zero.
     
  5. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    Sigh. It doesn't matter how many times I shut down or restart today the Start menu will not work. I ran the Start Menu Troubleshooter I mentioned earlier and it didn't find any problems either.

    I hate Microsoft! :mad:
     
  6. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    OK, this time Ctrl + Alt + Del > Sign out, then sign back in got the Start menu working... for now.

    Edit: I ran Windows Update Troubleshooter and once again this was the result.
     

    Attached Files:

    Last edited: Dec 6, 2017
  7. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    Store applications failed to update. I wonder if disabling Store application updates would stop this nonsense?
     

    Attached Files:

  8. MightyFR

    MightyFR Registered Member

    Joined:
    Dec 11, 2017
    Posts:
    1
    Location:
    France
    Hi,

    I'm a new user here, from France.
    Figured I had to register to support you, poor Krusty.

    FCU 1709 landed on my main machine on Saturday.

    Since then, I experienced the very same symptoms :
    - No more left click on start menu
    - Big latency launching explorer processes
    - Message "MS\windows\plug and play device install reboot required" hangs on reboot

    Things I tried :
    - Last drivers installs => same problems
    - Full wipe & clean install of 1709 image => same problems, even after updates

    I gave up and ended with a clean install of a 1703 image +last cumulative patch + a "hidden" 1709 update to prevent upgrade (works like a charm).

    Some pointers regarding my (fairly old) setup :

    - Windows 10 x64 French (Home/Family)
    - Asus P5E - Intel Q6600 - 8Gb - Samsung850Evo (Sata3 Adapter card) - 2xCaviarBlack - Radeon 7850 - Xonar STX2 sound card

    I suspect some driver is still (will stay ?) broken on 1709.

    I'll try again 1709 in a distant future.
     
  9. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    I am so, so sick of this. Two of my three machines had the bug yet again this morning.

    Fix it Microsloth!
     
  10. Minimalist

    Minimalist Registered Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Posts:
    7,577
    Location:
    Slovenia
    Krusty I admit that I admire you for still trying to solve this problem. I would give up long time ago.
     
  11. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    Mate, I did give up on one machine, hid 1709 and used O&O Shutup 10 to stop the upgrade but Microsloth ignored all that and upgraded me anyway. Then I couldn't restore a Macrium Reflect image for some unknown reason, so am stuck with 1709.
     
  12. Minimalist

    Minimalist Registered Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Posts:
    7,577
    Location:
    Slovenia
    Sorry to hear this. Did you consider using any replacement like Classic Shell or something similar? I hesitated to use it on Windows 8.1, but I got used to it and now kind of like it.
     
  13. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    I ran Win8.1 on one machine few a few days last week and installed Classic Shell (which is EOL now) but didn't really like it, not for a Win10 machine anyway. Win10 Start menu has grown on me now. I also ran Win7 on another machine and forgot how nice it was to use and how pretty the Aero looks.
     
  14. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    I don't know if it is just a coincidence or not but every time I've had this bug a Windows Store application has updated. I've now gone into Store Settings and disabled "Update apps automatically" and will see how that goes.
     
  15. Azure Phoenix

    Azure Phoenix Registered Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Posts:
    505
  16. paulderdash

    paulderdash Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2013
    Posts:
    2,577
    Location:
    The etherlands
  17. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
  18. plat1098

    plat1098 Registered Member

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Posts:
    1,118
    Location:
    Da mean streets of Brooklyn
    Never had either Malwarebytes or Logitech and the big 5 month old Y900 was badly messed up by the Fall CU. I tried but there doesn't seem to be much in the way of common denominators software- or hardware-wise, just Windows Fall CU (unless someone comes forward with the explanation). Last time I conjured up this "bug" was via flushing dns and resetting winsock.
     
  19. roger_m

    roger_m Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Posts:
    6,120
    I do, but I have all real-time protection disabled.
     
  20. plat1098

    plat1098 Registered Member

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Posts:
    1,118
    Location:
    Da mean streets of Brooklyn
    I was suspicious of the network adapter a while back already. Does anyone else use Ethernet and the Realtek PCIe GBE Family Controller? I boot the machine before the "handshake" and the boot is literally just a few seconds--this is machine that was crippled by the Fall CU. No problems with start menu/taskbar under those circumstances. The driver's version dates 3/2017--guess one has to wait for any new one, as usual. The other has the Intel network adapter and had no problems.
     
  21. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    Unfortunately I can confirm that this update (KB4058043) does NOT solve the Start menu bug. The machine with the most recent clean install had it today but strangely I didn't have the Plug and Play driver thing when shutting down.
     
  22. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    4,891
    Location:
    Among the gum trees
    Yes, one machine does but that machine is the least affected.
     
  23. plat1098

    plat1098 Registered Member

    Joined:
    Jan 18, 2016
    Posts:
    1,118
    Location:
    Da mean streets of Brooklyn
    OK, thank you for that info, Krusty. I went to the Lenovo updates page and installed a later LAN driver and the death of the start menu/taskbar returned. Uninstalled it and let the older driver install itself upon reboot. Fix it, Lenovo! :mad: lol. Strange: same big problem, with mysteriously different possible causes.
     
Loading...