Windows Firewall Control (WFC) by BiniSoft.org

Discussion in 'other firewalls' started by alexandrud, May 20, 2013.

  1. Circuit

    Circuit Registered Member

    Joined:
    Oct 7, 2014
    Posts:
    778
    Location:
    Land o fruits and nuts, and more crime.
    When it is added automatically to "Allow programs to communicate through Windows Firewall"
    Is that final decision? WfC can't do any more?
    I notice Tinywall does not do this.

    This snap is probably normal?
    Yet the windscibe beta was added also.
    Can give you the snap if needed (back to stable now).
     

    Attached Files:

    Last edited: Oct 23, 2017
  2. alexandrud

    alexandrud Developer

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Posts:
    1,735
    Location:
    Estonia
    I do not understand what the question is ? What can't do WFC anymore ? What is a final decision ?

    That list contains an alternative way to enable or disable your existing firewall rules (including disabled rules). The same result (enable/disable) can be accomplished from Rules Panel from WFC. If you remove certain firewall rules, then you won't see them in that list anymore, that's all.
     
  3. Circuit

    Circuit Registered Member

    Joined:
    Oct 7, 2014
    Posts:
    778
    Location:
    Land o fruits and nuts, and more crime.
    What I was trying to ask is why winscribe it is added automatically to "Allow programs to communicate through Windows Firewall"
    Is it just because they are looking for an inbound connection? If it is added is it safe to leave it?

    I also notice Farcry 3 or 4 also tries to add to "Allow programs to communicate through Windows Firewall"

    Why cant WFC stop it from being added?

    You said "These security alerts can be disabled from Windows Firewall and are not configurable from Windows Firewall Control.
    How would I disable the alerts, the change settings button is greyed out in the ."Allow programs to communicate through Windows Firewall" window, must be another setting?

    Thank you for letting me ask a lot of questions, still kind of new to Windows firewall/ WFC.

    Win7x 64
     
  4. Umbra

    Umbra Registered Member

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Posts:
    5,356
    Location:
    Europe then Asia
    i guess because WFC by default creates only outbound rules

    Windows Firewall w/ advanced setting > windows firewall properties > select the profile > settings customize > inbound connections > display notification > No
     
  5. Circuit

    Circuit Registered Member

    Joined:
    Oct 7, 2014
    Posts:
    778
    Location:
    Land o fruits and nuts, and more crime.
    Thanks!
     
  6. Umbra

    Umbra Registered Member

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Posts:
    5,356
    Location:
    Europe then Asia
    You are welcome :)
     
  7. alexandrud

    alexandrud Developer

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Posts:
    1,735
    Location:
    Estonia
    Use Secure Rules feature from WFC to stop unwanted programs registering themselves into Windows Firewall. Press F1 in any WFC window to open the user manual and read how Secure Rules works.
    Check the screenshot below. Unchecking those check boxes will disable Windows Firewall alerts. You won't be notified again when a program wants to open a port to listen for incoming traffic and those programs will be silently blocked.

    upload_2017-10-25_6-22-5.png
     
  8. Circuit

    Circuit Registered Member

    Joined:
    Oct 7, 2014
    Posts:
    778
    Location:
    Land o fruits and nuts, and more crime.
    What would be the difference from what "Umbra" posted; "Windows Firewall w/ advanced setting > windows firewall properties > select the profile > settings customize > inbound connections > display notification > No"
    and the screen-shot "alexandrud" posted?
     
  9. bjm_

    bjm_ Registered Member

    Joined:
    May 22, 2009
    Posts:
    3,150
    Location:
    .
    FWIW ~ F1 calls bing.com/search?q=how+to+get+help+in+windows+10&filters
    I need shift + F1 in any WFC window to open the user manual. YMMV
     
  10. Circuit

    Circuit Registered Member

    Joined:
    Oct 7, 2014
    Posts:
    778
    Location:
    Land o fruits and nuts, and more crime.
    After doing a Macrium Refelct restore, shows WFC not activated. Was when I did the incremental yesterday.
     

    Attached Files:

  11. alexandrud

    alexandrud Developer

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Posts:
    1,735
    Location:
    Estonia
    No difference. Just two ways of doing the same thing.
    Even if WFC window is focused ? I can't reproduce this on neither of my systems, Windows 10, Windows 7, virtual machines. Maybe you have some global keys assigned on this machine ?
    Just activate it again. Probably during a backup restore something is different.
     
    Last edited: Oct 26, 2017
  12. Circuit

    Circuit Registered Member

    Joined:
    Oct 7, 2014
    Posts:
    778
    Location:
    Land o fruits and nuts, and more crime.
    Thanks.
    Reflect never had a bad restore. That key must be very well guarded.
     
  13. Claire Louise Reed

    Claire Louise Reed Registered Member

    Joined:
    Apr 26, 2016
    Posts:
    4
    It seems that this version 5.0.0.2 gets flagged by windows 10 fall creators edition antivirus and it deletes wfcs, which means you cannot run the service and it crashes the firewall program.
     
  14. Mr.X

    Mr.X Registered Member

    Joined:
    Aug 10, 2013
    Posts:
    3,484
    Location:
    Mexico
    A signed wfcs will be needed sooner or later. Well much more soon than expected.
     
  15. alexandrud

    alexandrud Developer

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Posts:
    1,735
    Location:
    Estonia
    It isn't the first time. Please read below about a similar false positive from Windows Defender for WFC installer from a year ago:

    https://www.wilderssecurity.com/thr...-by-binisoft-org.347370/page-105#post-2617557

    Use the same steps to add wfcs.exe in the exclusions list of Windows Defender. This false positive will be fixed in a future definitions database from Microsoft.
     
  16. yeL

    yeL Registered Member

    Joined:
    Aug 10, 2015
    Posts:
    135
    Having problems with WFC recently, IIRC, after clean installed Windows 10 FCU.

    Blank screen on Connections Log

    Untitled.png

    High CPU/Memory usage

    2.png

    And after right clicking on system tray icon it crashes

    3.png
     
  17. alexandrud

    alexandrud Developer

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Posts:
    1,735
    Location:
    Estonia
    I will install this new version of Windows 10 on my machine to see what is going on. I am glad to see that Microsoft keeps backwards compatibility with recent software developed with and for their platform. :(
     
  18. alexandrud

    alexandrud Developer

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Posts:
    1,735
    Location:
    Estonia
    As I promised, I did a fresh copy install of the latest Windows 10 ISO available on MSDN on my laptop, not in a virtual machine. Below is a screenshot. Windows Update installed the latest few updates and I updated also Windows Defender definitions database.

    Then, I was able to install WFC 5.0.0.2 without problems. Windows Defender reported nothing. Connections Log apparently works, notifications are displayed, everything works as expected. However, I was able to reproduce once the problem with Connections Log and I had to restart WFC and now I can't reproduce it. Anyway, there are some errors and warnings in WFC log (with this Windows build) which I will try to fix in the next few days.

    For the ones of you that have encountered problems, did you install a clean copy of Windows, or this version was installed through Windows Update ?

    upload_2017-10-28_14-28-32.png
     
    Last edited: Oct 28, 2017
  19. bjm_

    bjm_ Registered Member

    Joined:
    May 22, 2009
    Posts:
    3,150
    Location:
    .
    Yes, with WFC in focus. Yes, my HP lappy seems to have F1 assigned as ? calling 'how to get help in windows 10'. Thanks
     
  20. yeL

    yeL Registered Member

    Joined:
    Aug 10, 2015
    Posts:
    135
    @alexandrud in my case, and as i said, it was a clean install. It doesn't happen all the time, most of the time WFC works but since the clean install i was able to get this behavior a few times already.
     
  21. iCurious

    iCurious Registered Member

    Joined:
    Aug 9, 2014
    Posts:
    15
    Nice tool, just bought it, but I got no password to log into my web account it seems. Not that I really need it though.
    No issues with my win10, so far so good. Is it ok if I deleted all other rules from the other groups, and let it work in learn mode?
    Multumesc!
     
  22. clubhouse1

    clubhouse1 Registered Member

    Joined:
    Sep 26, 2013
    Posts:
    1,121
    Location:
    UK


    I think the default is "binisoft" or at least mine was/is.
     
  23. Access Denied

    Access Denied Registered Member

    Joined:
    Aug 8, 2003
    Posts:
    927
    Location:
    Computer Chair
    Connections log working here on the Win10 FCU also. Updated from windows update this morning. I can't confirm nor deny about the false positive. I disabled Windows Defender long time ago. It caused fps drops in my games at random all the time.
     
  24. alexandrud

    alexandrud Developer

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Posts:
    1,735
    Location:
    Estonia
    Regarding the lost activation status, what version of CCleaner do you use ? Try to go back to version 5.26 or install the latest version 5.36.6278 of CCleaner.
     
  25. Circuit

    Circuit Registered Member

    Joined:
    Oct 7, 2014
    Posts:
    778
    Location:
    Land o fruits and nuts, and more crime.
    5.31.6105 (64bit) + WINAPP2.INI
     
Loading...
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.