Version 4 Firewall problem

Discussion in 'ESET Smart Security' started by Conan, Mar 6, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Conan

    Conan Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    23
    I used two versions of the Beta V4 ESS with no problems. When the public version was released, I downloaded it with expectations. The major problem is that every time the computer starts up, I cannot connect to the internet with ESS4, unless I reboot, and sometimes that does not work. I read about disabling the "Internet Browser" check box under the "Web Access Protection" and "Web Browsers" in the firewall advanced setup tree. I tried this which seemed to work -majority of the time- and then re-enabled the same. The firewall worked fine thereafter, until I shut down and rebooted later. I would then have to do this whole process over or the internet timed out or the error box stating website not found would appear.

    Is this problem soon to be repaired? Because this is pure craziness to put up with. Thank you.
     
  2. ronjor

    ronjor Global Moderator

    Joined:
    Jul 21, 2003
    Posts:
    57,779
    Location:
    Texas
    Hello Conan,

    Why don't you give those that may help you some information on your current operating system and any other security programs you use or have used in the past.
     
  3. The Nodder

    The Nodder Registered Member

    Joined:
    Sep 6, 2006
    Posts:
    296
    Location:
    UK
    conan,
    you are not the only user with that problem, have a look at he threads and you will see, there is no apparent fix that we can carry out, its a job for ESET.
     
  4. eisefr

    eisefr Registered Member

    Joined:
    Nov 23, 2004
    Posts:
    153
    Location:
    Germany
    It's interesting that not even ONE post from ESET is published to this problem.

    I wouldn't mind having problems with a new version.. but THIS problem was already reported in Beta 1 and in RC as well.

    And its just cheek from eset to publish a final version like that.

    Microsoft philosophy ?

    :mad:
     
  5. GamaFu

    GamaFu Registered Member

    Joined:
    Mar 10, 2008
    Posts:
    11
    I had this problem when I first installed ess 4 without uninstalling 3 first.
    My computer would connect to the wireless router with a strange ip but won't connect to the internet.
    Once I disabled the firewall, everything would be fine again.
    So I decided to do a clean installation. It's working great so far.
    You should try it if you haven't done so. Although you were using ess 4 beta before, a clean installation should help too.
     
  6. silverfox55

    silverfox55 Registered Member

    Joined:
    Apr 28, 2008
    Posts:
    97
    Location:
    The Original Washington
    A fresh install of ver4 on Vista after fully uninstalling ver3 produces the same problems
     
  7. eisefr

    eisefr Registered Member

    Joined:
    Nov 23, 2004
    Posts:
    153
    Location:
    Germany
    Same here with XP , SP3
     
  8. nimicitor

    nimicitor Registered Member

    Joined:
    Aug 14, 2008
    Posts:
    8
    Do you think its worth waiting for a fix or just go back to Version 3 and monitor this forum like a hawk for any news?
     
  9. eisefr

    eisefr Registered Member

    Joined:
    Nov 23, 2004
    Posts:
    153
    Location:
    Germany
    That's a decission you have to make.
    It depends on how important a correct working firewall is for you.

    Since Eset didnt fix this problem in Beta and neither in RC... oh well... we will see.
    :rolleyes:
     
  10. Conan

    Conan Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    23
    The OS system I am using is XP Home and have use the recent Norton IS 2009 and KIS 2009. KIS2009 used too much resources and seemed to complex for daily use-the firewall was somewhat confusing to use and the popup ad software with it, did not seem to work very well. NIS2009 worked ok, but used some resources, but not as much as KIS2009. It was much better than past editions of NIS.

    I do not recall the ESS beta that I used, but it was used for the last 5 mo. I also used the final draft prior to the final edition being released for use. As I said, the beta and final draft worked fine, I did not have the web browsing problems that I now have.

    I did do a clean install on the ESS4 after fully removing the ESS3 and prior beta's.
     
  11. The Nodder

    The Nodder Registered Member

    Joined:
    Sep 6, 2006
    Posts:
    296
    Location:
    UK
    I did a clean install and get the firewall problem.

    what I have done now is to install the NOD AV and my Outpost firewall and I will stick with this combination, if ESET cant be bothered to fix the problem then thats their problem.

    I'm system is working well.
     
  12. miki69

    miki69 Registered Member

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Posts:
    133
    Location:
    Vienna, Austria
    Had the same problem, had to disable firewall, disconnect/re-connect network and than re-enable firewall. Real pain in the a$$. At the end, I have reinstalled ESS v4, so far works ok. Never had such issues with v3 though.

    Cheers,
    Miki
     
  13. The Nodder

    The Nodder Registered Member

    Joined:
    Sep 6, 2006
    Posts:
    296
    Location:
    UK
    I have just got a reply from ESET to set some items in V4, before I uninstalled V4 I had V4 set at their suggestion.
     
  14. psi2003

    psi2003 Registered Member

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Posts:
    55
    What suggestion they have made? What items? :blink:
     
  15. miki69

    miki69 Registered Member

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Posts:
    133
    Location:
    Vienna, Austria
  16. The Nodder

    The Nodder Registered Member

    Joined:
    Sep 6, 2006
    Posts:
    296
    Location:
    UK
    Yes MIKI,

    Its in this thread :- Question for the Moderators
     
  17. Erroneus

    Erroneus Registered Member

    Joined:
    Feb 6, 2009
    Posts:
    6
    Doesn't work here, but haven't reinstalled. So now I have disabled "Block unsafe address after attack detection" in IDS, which seems to be working for someone else.

    ** Update **

    No good, disabled everything in IDS.
     
    Last edited: Mar 10, 2009
  18. Eagle2000

    Eagle2000 Registered Member

    Joined:
    May 23, 2008
    Posts:
    14
    Here I am using Vista 32 Bit Ulrimate facing problems with firewall in ESS v4.0and that
    my LAN PC's sometime disconnected from each other.I have 4 PC's linked as
    a LAN never faced problems with ESS v3.0.I can not print with shared printer
    some times PC 1 sees all PC,s and sudennly it is disconnected from LAN
    I did all what comes here :
    http://kb.eset.com/esetkb/index?page=content&id=SOLN2141&actp=LIST_RECENT
    but nothing changed.I created rules for TCP & UDP in both directions and never solved this issue.When check the log it says that port scan attack detected from PC on my LAN and disconnected it.I tried every thing I found on this forum nothing changed BUT disabling firewall solves this and rolling back to v 3.0 also solved this issue.I hope ESS v4.0 firewall will be like that in v3.0...finally I rolled back to ESS v3.0
     
  19. Eagle2000

    Eagle2000 Registered Member

    Joined:
    May 23, 2008
    Posts:
    14
    By the way..for more info I compared all the rules in rules setup in both ESS v3.0 and ESS v4.0 and made them all the same one by one and applied the changes still the same issue could not see my LAN PC's .very strange behaviou rsometimes one PC is seen then 2 then 3 then no one then all and so on.sometimes see 1 pc try to copy files from it in the middle way disconnected and give a message client PC not available check log ..find disconnecte host port scan attack.ex :[10.0.0.8:5355.] I do not understand this issue..
     
Thread Status:
Not open for further replies.