Using ShadowProtect With SSD's?

Discussion in 'backup, imaging & disk mgmt' started by Ed_H, Dec 27, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Ed_H

    Ed_H Registered Member

    Joined:
    Nov 10, 2004
    Posts:
    662
    Location:
    Chicago, IL
    I just installed an mSATA SSD in my laptop for my C: drive and have a regular HDD for data. I know when restoring data to a SSD you need to be careful to have the right offset and alignment. Does anyone know what settings to use to ensure that ShadowProtect handles SSD alignment properly?
     
  2. wat0114

    wat0114 Guest

    I've never done anything with the defaults on the numerous imaging/restores using SP on my SSD, and there's never been an issue.
     
  3. Ed_H

    Ed_H Registered Member

    Joined:
    Nov 10, 2004
    Posts:
    662
    Location:
    Chicago, IL
    I believe the only time there would be a potential is when restoring to a new SSD that was not yet partitioned.
     
  4. wat0114

    wat0114 Guest

    I've confirmed using BootIT BM, that my SSD is aligned at 2048KiB, which is standard for Vista/Win7 and optimal for SSD's.
     
  5. Ed_H

    Ed_H Registered Member

    Joined:
    Nov 10, 2004
    Posts:
    662
    Location:
    Chicago, IL
    Thanks...I am glad SP works well with SSD's...I've been using it for years.

    I found this thread at the Storage Craft forums that addresses creating partitions on a new SSD with the proper offset.
     
  6. wat0114

    wat0114 Guest

    Thank you for that info, Ed!
     
  7. Robin A.

    Robin A. Registered Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Posts:
    2,285
    Good information.
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.