User rules file contains invalid data

Discussion in 'ESET NOD32 Antivirus' started by Oswald2, Sep 18, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Oswald2

    Oswald2 Registered Member

    Joined:
    Oct 3, 2006
    Posts:
    63
    I've gotten the error message "User rules file contains invalid data" in my system tray balloon area twice.

    I'm using XP Home SP3 32. I just installed version 5.0.93.0 of NOD32 AV after uninstalling version 4.2x. I did typical installation, but have changed a few settings after install, including switching HIPS to "Learning Mode" for 14 days.
     
  2. foneil

    foneil Eset Staff Account

    Joined:
    Dec 7, 2010
    Posts:
    255
    Location:
    San Diego
    We have only seen a few instances of this but are aware of the issue.

    We are asking users to create a Support ticket so we can collect log files for the developers to investigate. If you haven't already, please open a support case: http://www.eset.com/us/support/contact.
     
  3. simplicissimus

    simplicissimus Registered Member

    Joined:
    Sep 2, 2010
    Posts:
    12
    Hello,

    the same problem here ...
    Using XP Pro SP3 32bit with NOD32 AV 5.0.93.18.
     
  4. esc108

    esc108 Registered Member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    Posts:
    1
    Location:
    Vienna, Austria
    Same error here while running a system backup.

    Erich
    --
    Windows XP SP3 32-Bit, NOD32 AV Trial v5.0.93.7
     
  5. foneil

    foneil Eset Staff Account

    Joined:
    Dec 7, 2010
    Posts:
    255
    Location:
    San Diego
  6. simplicissimus

    simplicissimus Registered Member

    Joined:
    Sep 2, 2010
    Posts:
    12
  7. prius04

    prius04 Registered Member

    Joined:
    Apr 14, 2007
    Posts:
    1,238
    Location:
    USA
    Nope, it did not resolve the issue for me (also running XP Pro SP3). In fact, I never experienced the issue *until after* I upgraded to 5.0.94.0. o_O
     
  8. Oswald2

    Oswald2 Registered Member

    Joined:
    Oct 3, 2006
    Posts:
    63
    Upgraded manually today. Upgrade never showed on "Update" in UI when I clicked on "Available version of ESET NOD32 Antivirus: Check."

    Will report back if problem continues. Hard to figure out what triggers it. Just seemed to pop up occasionally.
     
  9. layman

    layman Registered Member

    Joined:
    May 20, 2006
    Posts:
    217
    I got his message several times myself. The bigger problem was that I repeatedly (and for no apparent reason) got messages saying the AV required attention. I had installed v5 over v4, so finally uninstalled and did a clean install. Have had none of these balloon messages since.
     
  10. Togg

    Togg Registered Member

    Joined:
    Jun 24, 2003
    Posts:
    177
    I see that message in version 5.0.93.0 running on XP Home SP3. It seems to coincide with my attempting to open files on CD's I've burned myself. It doesn't happen every time and the CD's still play properly. (In case it's relevant, I used an old version of Nero to burn the discs and VLC to play them).

    I also get 'A computer scan has started' messages quite frequently, but they don't seem to be connected with any particular event.
     
  11. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    Those having this issue on Win 32-bit, please paste here the information about installed modules (right click the tray icon -> About).
     
  12. prius04

    prius04 Registered Member

    Joined:
    Apr 14, 2007
    Posts:
    1,238
    Location:
    USA
    Virus signature database: 6531 (20111010)
    Update module: 1037 (20110921)
    Antivirus and antispyware scanner module: 1323 (20111010)
    Advanced heuristics module: 1118 (20110419)
    Archive support module: 1136 (20110818
    Cleaner module: 1051 (20110420)
    Anti-Stealth support module: 1026 (20110628
    ESET SysInspector module: 1221B (20110623)
    Self-defense support module: 1018 (20100812)
    Real-time file system protection module: 1006 (20110921)
    Translation support module: 1031 (20111003)
    HIPS support module: 1026 (20110725)
    Internet protection module: 1025 (20110929)
    Database module: 1016 (20110726)
     
    Last edited: Oct 10, 2011
  13. dalianjhc1986

    dalianjhc1986 Registered Member

    Joined:
    Sep 14, 2011
    Posts:
    16
    i came across this issue

    xp sp3
     
  14. layman

    layman Registered Member

    Joined:
    May 20, 2006
    Posts:
    217
    I have once again encountered the problem (following clean install.) The "invalid data" message began appearing each time I plugged in a thumb drive. Mounting a USB hard drive did not have the same effect. I experimented with loading and unloading the thumb drive in each USB port on the front panel and got a complete lockup on the fourth and final port. After rebooting, the problem didn't manifest at all. I do have USB Safely Remove running.


    Virus signature database: 6531 (20111010)
    Update module: 1037 (20110921)
    Antivirus and antispyware scanner module: 1323 (20111010)
    Advanced heuristics module: 1118 (20110419)
    Archive support module: 1136 (2011081:cool:
    Cleaner module: 1051 (20110420)
    Anti-Stealth support module: 1026 (2011062:cool:
    ESET SysInspector module: 1221B (20110623)
    Self-defense support module: 1018 (20100812)
    Real-time file system protection module: 1006 (20110921)
    Translation support module: 1031 (20111003)
    HIPS support module: 1026 (20110725)
    Internet protection module: 1025 (20110929)
    Database module: 1016 (20110726)
     
  15. Togg

    Togg Registered Member

    Joined:
    Jun 24, 2003
    Posts:
    177
    I hope I made it clear that these messages are not causing me any serious problems so, unless they could in be an indication that protection is in some way compromised, I'm not really bothered. Requested information as follows;

    Virus signature database: 6531 (20111010)
    Update module: 1037 (20110921)
    Antivirus and antispyware scanner module: 1323 (20111010)
    Advanced heuristics module: 1118 (20110419)
    Archive support module: 1136 (2011081:cool:
    Cleaner module: 1051 (20110420)
    Anti-Stealth support module: 1026 (2011062:cool:
    ESET SysInspector module: 1221B (20110623)
    Self-defense support module: 1018 (20100812)
    Real-time file system protection module: 1006 (20110921)
    Translation support module: 1031 (20111003)
    HIPS support module: 1026 (20110725)
    Internet protection module: 1025 (20110929)
    Database module: 1016 (20110726)
     
  16. Oswald2

    Oswald2 Registered Member

    Joined:
    Oct 3, 2006
    Posts:
    63
    Upgraded to 5.0.94.0 for a day, found it would crash my computer when my USB drive connected. Rolled back to 5.0.93.0 just now since I really need the drive (glad I saved the real installation file instead of the smart installer). Will report back with installed modules if I see it happen again.
     
  17. prius04

    prius04 Registered Member

    Joined:
    Apr 14, 2007
    Posts:
    1,238
    Location:
    USA
    Just to update my experience with this issue, I have not seen the "User rules file contains invalid data" message in ~4 days. I continue, however, to see the "NOD32 Antivirus requires your attention" message pop up from time to time.
     
  18. Thankful

    Thankful Savings Monitor

    Joined:
    Feb 28, 2005
    Posts:
    3,741
    Location:
    New York City
    I just received the message when enabling pre-release updates.
    My info:
    Virus signature database: 6561 (20111020)
    Update module: 1037 (20110921)
    Antivirus and antispyware scanner module: 1325 (20111013)
    Advanced heuristics module: 1118 (20110419)
    Archive support module: 1136 (2011081:cool:
    Cleaner module: 1051 (20110420)
    Anti-Stealth support module: 1027P (20110916)
    ESET SysInspector module: 1221B (20110623)
    Self-defense support module: 1018 (20100812)
    Real-time file system protection module: 1006 (20110921)
    Translation support module: 1031 (20111003)
    HIPS support module: 1028P (20111014)
    Internet protection module: 1025 (20110929)
    Database module: 1016 (20110726)

    I also received error message, "The imported configuration contains a rule with invalid data" when I changed HIPS from automatic to interactive.
     
  19. Togg

    Togg Registered Member

    Joined:
    Jun 24, 2003
    Posts:
    177
    In the unlikely event that it could be relevant, I got the 'User rules' message yesterday when I started to play a commercially recorded DVD (Xena Warrior Princess - I'm a student of Greek mythology you know!).

    For what it's worth, I haven't seen the message recently when playing CD's I burned myself.
     
  20. jaeger

    jaeger Registered Member

    Joined:
    Nov 17, 2011
    Posts:
    9
    Location:
    USA
    I installed 5.0.95.0 today to try and fix the "can't mount external hard drives" problem.

    I am now getting these "user rules file contains invalid data" errors.

    Is there something you would like me to do to help diagnose the issue?
     
  21. cdrat

    cdrat Registered Member

    Joined:
    Dec 9, 2011
    Posts:
    7
    Location:
    U.S.A.
    I'm getting the same "user rules file contains invalid data" errors.

    Would be nice to know if this problem is being looked into. Very annoying!

    -Craig
     
  22. locked_mountain

    locked_mountain Registered Member

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Posts:
    18
    Same here, Dec, 18th 2012 / Nod32 AV v5.0.95.0

    User rules file contains invalid data
    This popped up twice when I tried to mount a drive. Are those of you getting this error also running Truecrypt on the system?
     
  23. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    There can be several reasons for that error. I can provide you with an updated dll that should prevent it from occuring under certain conditions when it shouldn't appear to see if it appears in error or if there's actually a problem with your rules set.
     
  24. cdrat

    cdrat Registered Member

    Joined:
    Dec 9, 2011
    Posts:
    7
    Location:
    U.S.A.
    Ok..Tell me how to get the DLL. I'm still getting the messages, at one point, 14 times in a 4 hour period!

    I'm running Win XP 32bit, NOD32 32bit.

    -Craig
     
    Last edited: Dec 21, 2011
  25. prius04

    prius04 Registered Member

    Joined:
    Apr 14, 2007
    Posts:
    1,238
    Location:
    USA
    I'd like the updated dll also. I only get these messages when I run my imaging application, ShadowProtect (I believe "esc108" mentioned getting them while running a system backup as well). Regardless, this is, indeed, getting annoying.
     
Thread Status:
Not open for further replies.