µBlock, a lean and fast blocker

Discussion in 'other software & services' started by gorhill, Jun 23, 2014.

  1. nicolaasjan

    nicolaasjan Registered Member

    Joined:
    Sep 23, 2018
    Posts:
    207
    Location:
    The Netherlands
  2. plat1098

    plat1098 Registered Member

    Joined:
    Dec 19, 2018
    Posts:
    1,067
    Location:
    Brooklyn, NY
    OK, it turns out that Fanboy list needed to be updated (again). When I returned to this page, that sweepstakes ad was replaced by another saying to install Edge (using Firefox here). What's more, now you could select that space and zap it. So something was prob. a little "off" on here, because I consider that list to be crucial for most every-day ad blocking.

    OK, tiny ad issue def. resolved. Thanks! :)
     
  3. bjm_

    bjm_ Registered Member

    Joined:
    May 22, 2009
    Posts:
    3,965
    Location:
    .
    Hmm....not seeing ad, w/wo uBO, at this time.
     
  4. nicolaasjan

    nicolaasjan Registered Member

    Joined:
    Sep 23, 2018
    Posts:
    207
    Location:
    The Netherlands
    Then the campaign must have ended.
    No chance to win exciting prizes any more...
     
  5. Brummelchen

    Brummelchen Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Posts:
    3,970
    i gave a ** on an ms account, windows is able to run without and without any additional ms softare an account is complete overrated. apps i consider also as overrated, tied to the store is a complete no-go. onedrive locking ai? a very very very sad story for ms. Edge store is ridiculous, go chrome store without hesitation, the world is yours!
     
  6. bjm_

    bjm_ Registered Member

    Joined:
    May 22, 2009
    Posts:
    3,965
    Location:
    .
    I see "chance to win" again....my uBO is not filtering the banner.
    png_11035.png
    Code:
    <details><summary>Logger output</summary>
    ```
    +1
    login.live.com
    3,3
    script
    https://logincdn.msauth.net/16.000/content/js/MeControl_4ZP-VytqHlqmKO-z-z2JQA2.js
    ```
    ```
    +1
    ##+js(no-floc)
    login.live.com
    dom
    https://login.live.com/me.srf?wa=wsignin1.0&wreply=https://microsoftedge.microsoft.com&uaid=4c00cd59-187b-429e-a5ec-d97ad5ad3531&partnerId=edgestoreweb
    ```
    ```
    +0
    microsoftedge.microsoft.com
    3
    frame
    https://login.live.com/me.srf?wa=wsignin1.0&wreply=https://microsoftedge.microsoft.com&uaid=4c00cd59-187b-429e-a5ec-d97ad5ad3531&partnerId=edgestoreweb
    ```
    ```
    +0
    ##+js(no-floc)
    www.microsoft.com
    dom
    https://www.microsoft.com/store/buy/cartcount
    ```
    ```
    +0
    microsoftedge.microsoft.com
    1
    frame
    https://www.microsoft.com/store/buy/cartcount
    ```
    ```
    +0
    ##+js(no-floc)
    microsoftedge.microsoft.com
    dom
    https://microsoftedge.microsoft.com/addons/detail/ublock-origin/odfafepnkmbhccpbejgmiehpchacaeak
    ```
    </details>
     
    Last edited: Jun 21, 2021
  7. plat1098

    plat1098 Registered Member

    Joined:
    Dec 19, 2018
    Posts:
    1,067
    Location:
    Brooklyn, NY
    Yep, the sweepstakes one is back again in Edge. The nag is back in Firefox. Don't know what to make of this. Can't zap it either.
     
  8. nicolaasjan

    nicolaasjan Registered Member

    Joined:
    Sep 23, 2018
    Posts:
    207
    Location:
    The Netherlands
    Then ask at:
    https://www.reddit.com/r/uBlockOrigin/

    Or avoid the Edge store altogether and use Chrome Web Store.
     
  9. Brummelchen

    Brummelchen Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Posts:
    3,970
    no nag here in firefox, ublock turned off. and firefox blocks nothing.
    could be:
    Code:
    css
    #root > #banner{display: none;}
    
    ubo
    microsoftedge.microsoft.com###root > #banner
    for the records - the dropdown arrows (upper right) looks not right
     
  10. bjm_

    bjm_ Registered Member

    Joined:
    May 22, 2009
    Posts:
    3,965
    Location:
    .
    My preferred font size causal. Does this look better, for you?
    png_11036.png
     
  11. Brummelchen

    Brummelchen Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Posts:
    3,970
    looks better (for me). With which font did you replaced? maybe there exist a more particular solution to satisfy your web reading? may browser zoom help you out some more if font is to small for you? 110%? 120%?

    not to bother you.
     
  12. nicolaasjan

    nicolaasjan Registered Member

    Joined:
    Sep 23, 2018
    Posts:
    207
    Location:
    The Netherlands
    My preferred font is Noto Sans. Reads pleasantly for me and can display virtually any possible character.


    My system (Linux Mint) already provides these by default.

    I configured my browser to always use that font and unchecked "allow pages to choose their own fonts".


    Browser zoom is indeed sometimes needed.
     
  13. Brummelchen

    Brummelchen Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Posts:
    3,970
    Noto Sans looks is very close to the most used font in the web: Arial

    Look yourself
    http://www.identifont.com/find?similar=Arial&q=Go
    http://www.identifont.com/similar?37ZH

    And you should enable the option below, it really makes sense where unicode token are used, you will never see them instead a wrong token. That's what i meant about the cited text. If you want to replace fonts then you are best advised to use a usercontent.css (firefox) or Stylus (extension, all browsers). forums are full when option is disabled with "website looks false, why wth§$%& - stupid firefox" "dont bother and enable option"
    And that's the result of your wrong font(s). pages could not render text with the ideal font format, and thus it looks wrong. zoom do not resolve the cause, it only helps out.

    if you need zoom then use zoom as you cant read it. but - there exist rare cases where pages were rendered wrong, overlapping text and other nifties -that's a matter of webpage, not browser.

    if you need a text-only zoom: *{font-size: 1.2em !important}
    em is a factor, not a fixed size like px! be careful about value.
     
  14. nicolaasjan

    nicolaasjan Registered Member

    Joined:
    Sep 23, 2018
    Posts:
    207
    Location:
    The Netherlands
    We're getting completely offtopic here, but:

    I'm not experiencing any significant issues on 99% of the pages I visit. There's nothing "wrong" with my default font and in the rare case something doesn't render well, then I can easily switch the sites own fonts on.
    That's exactly the reason why I use Noto Sans (together with Noto Color Emoji), because it covers most Unicode characters. :)
     
  15. Brummelchen

    Brummelchen Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Posts:
    3,970
    Because 99 per cent uses Helvetica, Arial and similar as a default font. webfonts are needed when pages use buttons which are not given by images than font token. just enable it and your experience wont show a significant change, promised.
     
  16. nicolaasjan

    nicolaasjan Registered Member

    Joined:
    Sep 23, 2018
    Posts:
    207
    Location:
    The Netherlands
    Non free fonts like Helvetica, as well as Arial and other Microsoft fonts are not present by default on a Linux system (patent encumbered...), so Firefox then falls back to another free font.
    A web font like FontAwesome for buttons is displayed here, because I installed it.
    Somehow FontAwesome is fetched anyway on this particular page, even after I downloaded the .woff2 file, converted it to .ttf and installed it... :(

    A lot of other web fonts also don't need to be fetched, because the extension LocalCDN has them cached locally.
     
    Last edited: Jun 23, 2021
  17. Brummelchen

    Brummelchen Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Posts:
    3,970
    really? not? which are the default similar fonts to those?
    I have a "fontaewsome-webfont.ttf" from 2015 installed, some of my chromium extensions use it internally.

    DL https://filehorst.de/d/dopEjwxl

    And as mentioned, you can replace any font on any page with your own. If Linux dont own Helv/Arial, it surely has a replacement for it. Windows uses a replacement table in registry, Helvetica eg. is replaced with Arial. (mozilla fixed a bug in 89.0.1 concerning this, Win/Linux/OSX)
     
  18. nicolaasjan

    nicolaasjan Registered Member

    Joined:
    Sep 23, 2018
    Posts:
    207
    Location:
    The Netherlands
    I think Liberation fonts comes close.
    Thanks, but this one isn't used either, when I disable external fonts with uBO...
    (b.t.w, here are the newest:
    https://github.com/FortAwesome/Font-Awesome/tree/master/webfonts)

    Wilderssecurity uses this style sheet:
    Code:
    https://www.wilderssecurity.com/styles/flatawesome/font-awesome/css/font-awesome.min.css
    I'm not clever enough to replace it with something of my own, haha.

    [Edit]
    Font-Awesome is not used when applying the XenForo Standard style here.
     
    Last edited: Jun 23, 2021
  19. Brummelchen

    Brummelchen Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Posts:
    3,970
    ofc NONE webfont or linked font is used if you disable it in firefox or ublock. i thought this was clear to you.

    to give you an example as you gave me the css file
    Code:
    content:"\f23a"
    This is a unicode token and probably not present in your used fonts, but in fontawesome.

    The tags where FA is used start all with ".fa-"

    possible if the font is not used. i need to investigate, but to notice that this XF code is still on build 2019 while the others i know are on 2020/2021 which is really different.

    I use the older style here and no fontawesome, and no others to load. (firefox network analysis)

    for the old style is used:
    body: arial,helvetica,clean,sans-serif
    which override: body: Trebuchet MS',Helvetica,Arial,sans-serif
    which override: body: verdana,geneva,lucida,'lucida grande',arial,helvetica,sans-serif

    .messagetext: verdana,sans-serif
    which override: Georgia,"Times New Roman",Times,serif

    No verdana makes messages (thread content) rendered in gerorgia here (then Times, both are similar)

    so if you want to use your own font you need to create code like this:
    Code:
    .messageText{
        font-family: "Noto Sans" !important;
        /*font-size: 10pt !important;*/
    }
    (font-size optional)

    for this editor code is given:
    html{font-family: verdana,sans-serif;}

    html is on top of everything, and then refined

    so if you want to set another font, this one works:
    Code:
    body[contenteditable="true"]
    {
        font-family: Noto Sans;
    }
    
    (i have installed around 950 fonts where 125 are original Windows 10)

    The problem behind code is recognize the tags and try it out. body[contenteditable="true"] eg is beyond html and refine my font choice.

    html {font-family: Noto Sans !important;} do not work here because it is overwritten with another font-family !important;

    "!important"
    force overwriting existing code and its recommended not to use it that much.

    not much science but only some basics to evaluate, and some experience.

    What i have learned theses days, i do not use this css myself.
    https://www.w3schools.com/css/css_attribute_selectors.asp
    It is possible to format classes or id with a wildcard:
    Code:
    [class|=fa] {font-family:'FontAwesome' !important;}
    i am just testing various css here with the old style, and i have to set the right tags which i want to show another font. This is because of the misplaced !important code.

    there, old style is "vB 3.x - Fluid" - hmm, cannot change right now.

    Ok, change done, xenfor dont use ut, but as you can see in path "flat_awesome" it is used in that forum style. the next code is the speaker bubble in front of name of subforum:
    Code:
    .fa-comments::before {
        content: "\f086";
    }
    In case you disable webfonts you never would see it. and its not only a bubble, it shows about new content. an empty bubble means nothing new, a filled bubble means new content. or opening the tree view is such kind of unicode token. you only would see something like this
    [fo
    3d]
    or missing text, example
    https://stackoverflow.com/questions...th-missing-characters-in-chrome-on-windows-xp

    and this indicates missing webfonts
     

    Attached Files:

    Last edited: Jun 23, 2021
  20. Dragon1952

    Dragon1952 Registered Member

    Joined:
    Sep 16, 2012
    Posts:
    2,273
    Location:
    Hollow Earth - Telos
    Does the AdGuard Tracking Protection Filter have the new AdGuard URL Tracking Filter that the AdGuard extension has now. I have the Adguard extension but had it turned off. After reading about the new URL Tracking filter in the AdGuard June email, i turned it on and noticed how much faster pages load now.
     
  21. Azure Phoenix

    Azure Phoenix Registered Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Posts:
    1,310
    No. URL tracking filter has its own separate list on the Privacy section


    Privacy
    AdGuard Tracking Protection
    AdGuard URL Tracking Protection
    EasyPrivacy
     
  22. Dragon1952

    Dragon1952 Registered Member

    Joined:
    Sep 16, 2012
    Posts:
    2,273
    Location:
    Hollow Earth - Telos
    https://adguard.com/en/blog/browser-extension-3-6.html
     
  23. Azure Phoenix

    Azure Phoenix Registered Member

    Joined:
    Nov 22, 2014
    Posts:
    1,310
  24. Dragon1952

    Dragon1952 Registered Member

    Joined:
    Sep 16, 2012
    Posts:
    2,273
    Location:
    Hollow Earth - Telos
  25. bjm_

    bjm_ Registered Member

    Joined:
    May 22, 2009
    Posts:
    3,965
    Location:
    .
    png_11119.png
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.