system gets randomly slow with OA free

Discussion in 'other firewalls' started by wutsup, May 6, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    hey wilders, on my parents/family/secondary computer, im using online armor free as a firewall/hips and its works great most of the time.

    but randomly, the computer will be really really slow and come to a crawl to the point where i have to reboot.

    and i check the task manager but the cpu usage is at 0% even when its really slow. this never happened before installing OA free, but for the most part it works perfectly.

    could this be just an online armor free problem, or is this a sign of a possible rootkit because it slows down the computer but in task manager the cpu usage is normal?

    any advice/help would be much appreciated.

    -wutsup
     
  2. Cudni

    Cudni Global Moderator

    Joined:
    May 24, 2009
    Posts:
    6,956
    Location:
    Somethingshire
    check windows event viewer logs for errors or warnings
     
  3. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    ok i checked and it seems that onine armor is somehow conflicting with avira's avgntfl service or something. not sure how to fix it though
     
  4. Page42

    Page42 Registered Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Posts:
    5,828
    Location:
    Last Breath Farm
    You can exclude that Avira service and see if that works.
    Main Menu\Options\Exclusions.
    Interestingly, I uninstalled/reinstalled OA last night, and while configuring OA, I excluded a bunch of security programs, only to have my internet connection mysteriously slow to a crawl.
    I deleted all the exclusions, and presto, high speed internet returned!
    So I'm going to wait until I see a conflict before I configure anymore exclusions.
    YMMV :)
     
  5. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    oops avira's avgntfl is a .sys driver, not a service. i cant exclude it cause its the free version
     
  6. Page42

    Page42 Registered Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Posts:
    5,828
    Location:
    Last Breath Farm
    I'm talking about excluding the Avira file in OA.
    Open OA UI and navigate Main Menu\Options\Exclusions
    then click on Add and browse to the file you wish to exclude.
     
  7. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    nvm the free version has exclusion but it wont let me add just the avgntfl.sys file.
     
  8. JoeBlack40

    JoeBlack40 Registered Member

    Joined:
    Apr 1, 2009
    Posts:
    1,572
    Location:
    Romania
    This is very interesting.I never figure it out,why the combo OA (no matter,pro or free) and Avast 5 home,slows down my net connection.And i always liked this combo.And yes,the first thing on installing OA,was to exclude Avast.I want to try this now.Let you know if it worked for me.

    EDIT
    IT WORKED!I don't have a clue why,but....the speed browsing is normal now.I excluded Avast from OA list,and only excluded OA on Avast exceptions list.
    Geee..what a weird thing....anyway,thanks for the tip Page42 :thumb: :D
     
    Last edited: May 7, 2010
  9. Page42

    Page42 Registered Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Posts:
    5,828
    Location:
    Last Breath Farm
    Hey, that is very good news, JoeBlack40. I'm glad it worked for you too. Thanks for the feedback! :)
     
  10. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    hey page42, i made an exclusion for the avira folder, but now i cannot delete the exclusion. if i close the OA user interface and reopen it avira is still in the exclusion list. any way to fix this?

    and also how do i add just one specific file to the exlclusion list?

    thx in advance
     
  11. Page42

    Page42 Registered Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Posts:
    5,828
    Location:
    Last Breath Farm
    To delete the exclusion:
    On Options\Exclusions page
    1. highlight desired folder path
    2. click Delete
    3. Confirm Yes in dialog box
    4. Close
    5. Reopen and it should be gone.

    As for adding just one specific file, I don't think that is possible, or if it is, I haven't seen a way to do it.
     
  12. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    i did that but when i reopen it, the avira exclusion is still there
     
  13. Page42

    Page42 Registered Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Posts:
    5,828
    Location:
    Last Breath Farm
    Out of curiosity, what set up are you running? What other security applications? One of them might be impacting OA. For example, if I choose to isolate MailWasher Pro in GeSWall and I make configuration changes in MWP, it will appear that the changes have been accepted, but when I reopen MWP, none of them stuck. And that is as it should be.

    Other than that, if you are following those basic steps I outlined and the deletion is not working, you probably need to uninstall/reinstall OA, or ask on their support forum.

    As a quick thought, you could try adding the exclusion again, and deleting again.
     
  14. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    avira, oa free, and geswall free

    i rebooted the comp but the exclusion is still there.

    and i noticed there is no more avnotfy.exe in the programs secions of OA free. i set it to block but i dont see it on the list anymore
     
  15. Page42

    Page42 Registered Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Posts:
    5,828
    Location:
    Last Breath Farm
    You're not running OA as untrusted (isolated) in GeSWall, are you?
     
  16. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    of course not. dont kinow why the avira folder exclusion wont delete. it deletes, but then when i reopen oa free, it appears agan.
     
  17. JoeBlack40

    JoeBlack40 Registered Member

    Joined:
    Apr 1, 2009
    Posts:
    1,572
    Location:
    Romania
    Maybe a OA reinstall could help?Have you try this way?

    EDIT
    Oups,sorry,Page42 already suggested that.
     
  18. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    yea im gonna reinstall, but i have a question. when oa free asks for your email when you install it, do you guys put your real email addresses or just some random bogus one?
     
  19. Longboard

    Longboard Registered Member

    Joined:
    Oct 2, 2004
    Posts:
    3,187
    Location:
    Sydney, Australia
    Use an e-mail address that can get mail: OA keeps this for update notices etc
    TallEmu treats end users with respect
    Never had "unneccessary" mail from them.
     
  20. Page42

    Page42 Registered Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Posts:
    5,828
    Location:
    Last Breath Farm
    I agree with Longboard.
    You'll receive a Welcome to Online Armor email each time you install that will include contact numbers and instructions for getting help. Each one I've received also contains an upgrade offer...
     

    Attached Files:

  21. JerryM

    JerryM Registered Member

    Joined:
    Aug 31, 2003
    Posts:
    4,221
    I never worry about giving my email to such companys. If I accept their free applications that I think are good I trust the with my email address.

    Regards,
    Jerry
     
  22. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    i just used some random bogus email. oh well. OA free still works fine.
     
  23. Page42

    Page42 Registered Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Posts:
    5,828
    Location:
    Last Breath Farm
    What's happening with this...
     
  24. falkor

    falkor Registered Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Posts:
    205
    I used OA ++ and over time , it got slower . Not to the point of reboot but , I finally had to remove it . I did not add things after install either . It just kept getting slower and slower . The first couple of days , my computer rolled with out incident . I have no idea why this happened .:mad:
     
  25. wutsup

    wutsup Registered Member

    Joined:
    Sep 20, 2009
    Posts:
    630
    Location:
    United States
    sorry about the late reply, but i reinstalled online armor free and the avira exclusion isnt there. it happened again today, but i think it has something to do with an avira driver. but if i put avira in the exclusion list then i cant block avnotify.exe.....
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.