SUMo : Keep your software up to date

Discussion in 'other software & services' started by Kyle_Katarn, Dec 20, 2011.

  1. Stupendous Man

    Stupendous Man Registered Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Posts:
    1,986
    Location:
    the Netherlands
    Well, since a couple of builds, I notice this (minor) issue:
    After updating SUMo (Lite) to the recent build, first run after updating SUMo, when opening SUMo in administrator account, all is normal.
    But first run after updating SUMo, when opening SUMo in standard user account, I don't get the normal scan request offered, but instead I get this message box:
    That shouldn't be, of course.
    I didn't select any items, I only opened SUMo.
    For some reason, first run after updating SUMo, in standard user account, SUMo offers the wrong message box.

    OS is Windows Vista SP2 x86.
    (I don't have SUMo installed on my Windows 7 system.)
     
  2. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    You're right.... that's totally unexpected.

    2 issues for me :
    - wrong message displayed (should be "New version installed. Do you want to ru a new scan ?")
    - different behavior between std and admin accounts

    Logged here http://www.kcsoftwares.com/bugs/view.php?id=3472
    Would you please be so kind to attach both logs ?
     
  3. Stupendous Man

    Stupendous Man Registered Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Posts:
    1,986
    Location:
    the Netherlands
    I'm sorry, but the logs that I can generate are new logs, and not the logs that were generated the first run after updating, of course.
    The newly generated logs do not contain any information regarding the bug that I reported.
    I guess I would need to uninstall and reinstall SUMo to get the logs you want, but I'm sorry, I think that's just a little bit too much trouble for this minor issue.
     
  4. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    OK, let's monitor during next version installation
    btw, i have another similar case with another user, under investigation too : your logss may help to understand what's going on !
     
  5. Stupendous Man

    Stupendous Man Registered Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Posts:
    1,986
    Location:
    the Netherlands
    That's OK. Next SUMo update, I'll get the logs, to see if they contain any information regarding the bug that I reported.
     
  6. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    thanks !!
     
  7. XIII

    XIII Registered Member

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Posts:
    787
    Two more "false positives":

    Zemana AntiMalware 2.19.808.0 (beta?)
    Sandboxie 5.7.4.0 (beta?)
     
  8. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    Fixed
     
  9. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    Which language setting are you using in SUMo ? (in order to investigate on http://www.kcsoftwares.com/bugs/view.php?id=3472)
     
  10. Stupendous Man

    Stupendous Man Registered Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Posts:
    1,986
    Location:
    the Netherlands
  11. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    OK ! Let's see in next release if you're still getting the message
     
  12. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    SUMo - 4.3 (Released 2016-01-17)
    ================================

    http://www.kcsoftwares.com

     
  13. Stupendous Man

    Stupendous Man Registered Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Posts:
    1,986
    Location:
    the Netherlands
    I'll update later today,
    and as I promised, I'll get the logs, to see if they contain any information regarding the bug that I reported,
    SUMo offering the wrong message box
    instead of
     
  14. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    Thanks !
     
  15. Stupendous Man

    Stupendous Man Registered Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Posts:
    1,986
    Location:
    the Netherlands
    I updated SUMo to version 4.3.0.302.
    I see the same issue as with previous version:

    After updating SUMo (Lite) to the recent build, first run after updating SUMo, when opening SUMo in administrator account, all is normal.
    But first run after updating SUMo, when opening SUMo in standard user account, I get this message
    instead of this
    As requested, here are the SUMo logs for my administrator account and for my standard user account.
    I doubt if they they contain any information regarding the issue:
     

    Attached Files:

  16. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    I think i got the problem.... go to C:\Users\<user>\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\KC Softwares and kill all .spk files.

    This necessary cleanup is done by the installer.... but only for the user who runs the installer (in your case : admin only)

    Once done with your "standard" account, open regedit, go to HKCU/Software/KC Softwares/SUMo and this delete LastScanVersion key.
    Launch SUMo ... and that's it !
     
  17. Stupendous Man

    Stupendous Man Registered Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Posts:
    1,986
    Location:
    the Netherlands
    Er.. but that would solve the issue for my system only.
    I see no use in solving this for my system only.
    I don't mind the issue, it's a very minor issue to me.
    Don't you want to solve this for all SUMo users that use SUMo in both administrator and standard user accounts?

    Also, this is a relatively new issue, only since a few SUMo builds ago (since three builds ago, I think).
    Can't you find out what you changed, a few builds ago, and see if you can solve the issue?
    Good luck.
     
  18. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    As you mention, it's an issue affecting all users installing SUMo once for multiple accounts.
    The procedure i propose to you is just to CONFIRM that i got the real root cause.
    If that's what i think, i'll develop a general fix in next release of SUMo in order to get the situation cleared for all users.

    What changed a few build ago was a refresh of the english language file. You problem is that your standard account is "stuck" with the old language file with with the new exe (mismatch)
     
  19. XIII

    XIII Registered Member

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Posts:
    787
    It might not be the root cause... I have the same issue today. However I have only 1 (administrator) account.

    I always manually update by extracting files from the zip file (overwriting current files, but not deleting anything). Can that play a role?
     
  20. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    That's the same problem. Try to apply the same procedure and tell me if it fixes the problem.
    If it does, i'll make a 4.3.1 ASAP with the relevant fix.
     
  21. Stupendous Man

    Stupendous Man Registered Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Posts:
    1,986
    Location:
    the Netherlands
    OK.
    But could you first tell me, please, what exactly is in the SPK files?
    Is part of my SUMo settings in the SPK files?
    Is the list of my applications in the SPK files?
    If so, then I will need to redo some settings, and I would like to know that beforehand.
     
  22. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    SPK files are the language files (translation).
    Original files are in SUMo installation folder and VirtualStore are where windows copy the file on first access by SUMo and where SUMo "reads" when looking for translation. Where removed from VS, Windows copy them again from the original installation path.
    The BUG is that Windows is unable to detect updates on these files and therefore keeps the old ones when you install a new SUMo.
    I implemented a workaround in my installer by killing these file during installation but you've pointed out 2 cases that are NOT covered today :
    - Single installation for multiple users (since I only "cure" the user who installs, not the other users)
    - Installation, then overwrite from zip file (since fix is in the installer)

    That's why now, what's important is to get a confirmation from both of you in order to get the fix done quickly :)
     
  23. XIII

    XIII Registered Member

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Posts:
    787
    That folders does not exist. Did you mean C:\Users\<user>\AppData\Local\VirtualStore\Program Files (x86)\Sumo?

    (I have SUMo manually installed in C:\Program Files (x86)\Sumo)

    Confirmed: after deleting the files and the key I get the correct message.
     
    Last edited: Jan 17, 2016
  24. Kyle_Katarn

    Kyle_Katarn Registered Member

    Joined:
    Dec 20, 2007
    Posts:
    2,246
    Yes, i meant that folder.
    Is it empty ?
     
  25. Stupendous Man

    Stupendous Man Registered Member

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Posts:
    1,986
    Location:
    the Netherlands
    Done.

    Done.

    Now, in my standard user account I got the correct message:
     
Loading...
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.