Spike in "Explorer.exe" Mem Usage

Discussion in 'other software & services' started by Birdman, Aug 17, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Birdman

    Birdman Registered Member

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Posts:
    571
    XP (sp2).....updated
    768 MB of RAM
    NO visual styles/Windowblinds
    NO desktop icons (only Recylcle Bin)
    NO widgets or sidebar (just using wallpaper)
    Using "Quick Launch" toolbar w/ just 2 icons present
    Running "Taskbar" + "Folder Windows" as seperate process (via tweak)
    Programs at start-up: KIS 7, WinPatrol, AD Muncher, cFosSpeed and SRS Audio Sandbox.
    XP services (manually tweaked)
    -----------------------------

    I've noticed in the past few weeks that the memory usage of explorer.exe is getting higher and higher.

    It was always pretty stable around 13-15 K....and slowly it creeped up to around 17-18 K. Now it's running around 26-28 K (on computer start-up) and reaches around 35 K after an hour or so of computer use (ie internet browsing).

    Does anyone know what might be causing this spike in "explorer.exe"........and is there a way to REDUCE the mem usuage (either via settings/tweaks or a software)?

    Thanks.
     
  2. Climenole

    Climenole Look 'n' Stop Expert

    Joined:
    Jun 3, 2005
    Posts:
    1,640
    Hi Birdman :)

    1)
    Are you sure that your services setup is correct?
    Check if the "Indexation service" is started... If so: stop it and disable it.

    2)
    May be KIS ? recheck the parameters ...

    3) Did the maintenance was done? CHKDSK, disk cleanup, defrag. ?

    4) Don't expect to solve this probleme or any other with the so-called "Memory Optimizer" : read this article of Mark Russinovich

    The Memory-Optimization Hoax

    http://www.windowsitpro.com/articles/index.cfm?articleid=41095&cpage=1

    :)
     
  3. Birdman

    Birdman Registered Member

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Posts:
    571
    Hi Climenole....thanks for your quick reply.

    To answer your questions:

    1) I'm pretty sure that my services are set up correctly. Most of the info (what services to set to manual or disable) I got here on Wilders.

    The "Indexing Service" is DISABLED.

    2) How do I check the parameters in KIS? Though I do not think that KIS is the cause of this issue (using KIS for 2 years now)....I would like to check it out nonetheless.

    3) YES the maintance was recently done (yesterday in fact).

    4) Thanks for the link.
     
  4. eniqmah

    eniqmah Registered Member

    Joined:
    Jul 7, 2006
    Posts:
    391
    That seems normal for explorer to be running around there. Mine fluctuates from 22-38MB. Check the system events, that might give you a clue.
     
  5. Birdman

    Birdman Registered Member

    Joined:
    Nov 24, 2003
    Posts:
    571
    Only ERRORS that showed up are over the past week or so (random):

    Dhcp (event 1002)

    DCOM (event 10005)

    Service Control Manager (event 7001)
     
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.