Sophos Home Updated. Need Your Feedback!

Discussion in 'other anti-virus software' started by Alex_Sophos, May 23, 2016.

  1. ankupan

    ankupan Registered Member

    Joined:
    Oct 4, 2004
    Posts:
    513
    Hi,

    Any view on Sophos Home Premium?

    Tried Norton, Avast, Quick Heal.

    Thanks
     
  2. Spec7re

    Spec7re Guest

    I've read on other forums that Sophos just released a new beta version of SHP. It seems like they finally added the quarantine that everyone has been asking them for. They seem to have added other features like "machine learning" which I am assuming is their deep learning technology that is part of intercept X. May have to check it out.
     
  3. Tinstaafl

    Tinstaafl Registered Member

    Joined:
    Jul 30, 2015
    Posts:
    904
    Location:
    USA
    Only like 2 years late... :D
     
  4. Spec7re

    Spec7re Guest


    Lol true enough! Well as the old saying goes "better late then never";)
     
  5. Tinstaafl

    Tinstaafl Registered Member

    Joined:
    Jul 30, 2015
    Posts:
    904
    Location:
    USA
    Just renewed my current security for another year. Maybe SHP will be out of beta by then, so I can give it a shot, LOL! :argh:
     
  6. snerd

    snerd Registered Member

    Joined:
    Dec 8, 2007
    Posts:
    127
    Location:
    Arkansas USA
    I installed it. Wow! Between all of the components it uses up 450mb memory! A little heavy, although I don't really notice a slowdown overall.
     
  7. roger_m

    roger_m Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Posts:
    8,192
    Memory usage only matters if your computer doesn't have much memory installed. If you have adequate RAM, then slowdowns are caused by excessive CPU or disk usage not by the anount of RAM used. Sometimes using more RAM leads to better performance.
     
  8. paulderdash

    paulderdash Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2013
    Posts:
    4,462
    Location:
    Under a bushel ...
    I have an account but I guess the beta is accessible to paid users only?
     
  9. anon

    anon Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    7,006
    The beta is accessible to beta testers.
    "Last year, you were one of over 60K beta testers of our original Sophos Home Premium. This year, we’re limiting our beta to 10K users and hope you’ll sign up quickly to secure a spot."
     
  10. mekelek

    mekelek Registered Member

    Joined:
    May 5, 2017
    Posts:
    518
    Location:
    Hungary
    i wonder if they disabled actual sigs and only the new ML is working or Sophos is really bad at sigs, but today's 4/14 static result is atrocious.
    talking about home beta
     
  11. ance

    ance formerly: fmon

    Joined:
    May 5, 2013
    Posts:
    1,359
    Any news? :sick:
     
  12. Spec7re

    Spec7re Guest

    Actually they have released a beta for their next major release (2.0) and they have finally added this feature to it. As of right now they only have the beta open to 10000 people, so if you've tried SHP in the past you can see if you can join the beta. If not, hopefully they will either welcome more people to participate in the beta, or release the new version. So all in all the quarantine is coming:thumb:
     
  13. I3rYcE

    I3rYcE Registered Member

    Joined:
    May 27, 2018
    Posts:
    9
    Location:
    Hungary
  14. mekelek

    mekelek Registered Member

    Joined:
    May 5, 2017
    Posts:
    518
    Location:
    Hungary
    you gotta go to each individual file on the web panel and click on restore.
    still not user friendly at all, but at least it exists.
    Beta's performance been really underwhelming, the new ML engine is not enough alone, not sure why they disabled the sigs.
     
  15. mood

    mood Updates Team

    Joined:
    Oct 27, 2012
    Posts:
    42,809
    Sophos Home’s been updated, and it’s got some cool new features
    January 30, 2019
    https://nakedsecurity.sophos.com/20...n-updated-and-its-got-some-cool-new-features/
     
  16. ankupan

    ankupan Registered Member

    Joined:
    Oct 4, 2004
    Posts:
    513
    Hi,

    Just installed Sophos Home Premium.

    if anyone using it, share your review and experience.

    The dashboard has very few options but seems to be good.

    just little heavier on the system, I hope, after a few scan or days, might be OK??

    Thanks
     
  17. ankupan

    ankupan Registered Member

    Joined:
    Oct 4, 2004
    Posts:
    513
    anyone using it?
     
  18. misterman2100

    misterman2100 Registered Member

    Joined:
    Dec 18, 2017
    Posts:
    34
    Location:
    Idaho
    Boot time had a definite impact compared to other programs, but as long as you're on a relatively modern-ish system, it doesn't necessarily interfere with your day-to-day tasks. After the initial scan, I felt that things had calmed down - a bit snappier. I enjoyed the spartan interface to an extent, although my inner tinkerer was saddened. I know a handful of people would pull up task manager, gasp at the amount of RAM being used, and then subsequently uninstall it. The system resources used versus what the program does put it in my good graces on the whole. Sophos does adequately well with various tests, and I have hope that it will continue to improve in the future. That was my experience using it for about three months until I changed it out. What Sophos does, it does it fairly well.
     
  19. ankupan

    ankupan Registered Member

    Joined:
    Oct 4, 2004
    Posts:
    513
    Hi, there are 18 programs running in task manager from Sophos, but still, speed is good.

    booting is slightly slow, but once it is up, things are running smoothly.

    Yet, it has very fewer options but seems to be promising.

    Going to keep it for a few more months.

    Thanks for sharing your feedback.

     
  20. mood

    mood Updates Team

    Joined:
    Oct 27, 2012
    Posts:
    42,809
    Sophos Home Windows v2.1.10 (December 5, 2019)
    Release Notes
    Sophos Home Mac v2.2.6 (December 9, 2019)
    Release Notes
     
  21. ance

    ance formerly: fmon

    Joined:
    May 5, 2013
    Posts:
    1,359
    Is there a quarantine feature available now or do we have to wait another 3 years? o_O
     
  22. Pat MacKnife

    Pat MacKnife Registered Member

    Joined:
    Mar 31, 2014
    Posts:
    598
    Location:
    Belgium
    Haven't tried it myself , but i read on other forums there is a Quarantine

    As of version 2 Sophos Home/Premium has a quarantine and you can restore files from the web interface.
     
  23. ance

    ance formerly: fmon

    Joined:
    May 5, 2013
    Posts:
    1,359
    Very nice, who can test it? ;)
     
  24. mood

    mood Updates Team

    Joined:
    Oct 27, 2012
    Posts:
    42,809
    Secure your laptop gift with half price Sophos Home Premium
    December 23, 2019
    https://nakedsecurity.sophos.com/20...top-gift-with-half-price-sophos-home-premium/
     
  25. huntnyc

    huntnyc Registered Member

    Joined:
    Nov 10, 2004
    Posts:
    1,014
    Location:
    Brooklyn, USA
    Would like to trial it first. When does this discount expire?
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.