Sbie+ Chromium 90+ compatybility analysis

Discussion in 'Sandboxie (SBIE Open Source) Plus & Classic' started by DavidXanatos, Jun 3, 2021.

  1. DavidXanatos

    DavidXanatos Developer

    Joined:
    Sep 6, 2006
    Posts:
    1,126
    Location:
    Viena
    I've been looking into the compatibility issue and have noticed that its quite inconsistent, on my host PC msedge 91 runs just fine in the latest sbie + build
    While in my dev VM it just presents an empty window.
    Also in he dev VM the original chrome 91 seams to run just fine.
    @Sandboxer reported in the 0.7x thread that renaming msedge to firefox solves the issue for him.
    What tells me that the few suttle difference between firefox and chromium handling has a significant effect.


    Something I noticed a month ago when looking into the missing/failing HW acceleration issues witch chromium and electron apps was that the behavior was different in my VM and the host, I presume the used graphics card has here an impact on this behavior.

    So I would ask all users of the latest Sbie or Sbie+ build with and without msedge/chromium issues to report on their setup:
    1. is everything working or i not what isn't
    1a. is HW acceleration enabled
    2. what graphics hardware is used and what OS 7, 8 or 10?
    3. what if any workarounds work for them to fix issues?
     
  2. plat1098

    plat1098 Registered Member

    Joined:
    Dec 19, 2018
    Posts:
    1,142
    Location:
    Brooklyn, NY
    Hi there. Very basic user here.

    1. I do not typically run Edge sandboxed. I tried it just now with latest version 91.0.864.37. OK I will try to be as clear as possible and can upload a short video clip if needed. Here are several scenarios and all involve hardware acceleration.

    >If I set Edge to be forced to open in Sandboxie and then click the Edge icon on taskbar, it opens instantly but hardware acceleration is already turned OFF in Settings.
    >If I then Disable Forced Programs via the systray icon, Edge then opens but hardware acceleration is magically enabled again. However, there is a small message box from Edge about "Some profile features are not available. Something went wrong". This happens every time. Edge's homepage then loads. Fortunately, a machine restart made that box go away.

    1a. Hardware acceleration is enabled in Firefox 89.0. Works well and as-intended.
    2. NVIDIA GTX 1080 Founders Edition w/8GB of VRAM and driver version 466.27 on Windows 10 v. 19043.1023.
    3. No fancy work-arounds. I just don't run Edge sandboxed, although if HWA is OFF, it works well and as-intended. The new issue of the Profile message box is also a deterrent to running Edge sandboxed at the moment.
     
  3. bjm_

    bjm_ Registered Member

    Joined:
    May 22, 2009
    Posts:
    3,999
    Location:
    .
    1. Edge 91.0.864.41 discrete box works okay
    Chrome 91.0.4472.77 discrete box works okay
    1a. hardware acceleration off
    2. Intel UHD Graphics 620 (Dell) | W10 Home 21H1 (19043.1023)
    3. none
    0.7.4 / 5.49.7
     
    Last edited: Jun 3, 2021
  4. henryg1

    henryg1 Registered Member

    Joined:
    Jun 14, 2020
    Posts:
    186
    Location:
    uk
    1. Edge 91.0.864.37 working with no problems that I know - but I mainly use Firefox.
    1a. Hardware acceleration OFF
    2. Graphics Intel(R) Core(TM) i5-8500 CPU @ 3.00GHz
    3. No workarounds (run as "C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\msedge.exe")

    Sandboxie 0.7.4 Win 10 x64 v21H1 (build 19043.1023)

    Good to see you back David.
     
  5. Brummelchen

    Brummelchen Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Posts:
    4,013
    do not search on Chromium further, it run inside sandboxie also with HW acc and a full featured profile. (up to v93 canary)

    Edge latest do not run in sandboxie, it do not start "identity_helper.exe" so it remains a blank window.

    vivaldi wont start, it ends immedeatly. But it run fine (with admin rights only) in sandboxie under 10 LTSC

    Firefox never had any issues inside sandboxie here.

    Nvidia GPU here. Intel Quad core. Windows Defender only, no limits.
     
  6. Bird Watcher

    Bird Watcher Registered Member

    Joined:
    Apr 16, 2021
    Posts:
    4
    Location:
    Kansas
    SBIE+ 0.7.4 using classic interface 5.49.7
    MS Edge 91.0.864.37

    1-1a. Hardware acceleration on Edge loads to white page.
    Hardware acceleration off Edge loads fine.
    2. Graphics AMD Radeon HD5450 on Windows 10 20H2 19042.985
    3. No workarounds other than turning hardware acceleration off.
     
  7. Stelica

    Stelica Registered Member

    Joined:
    Nov 10, 2014
    Posts:
    38
    Location:
    Romania
    1. Edge 91 and Chrome 91 works with no problems. I use more Firefox and Edge.
    Hardware acceleration ON.
    2. Intel(R) Core(TM) i5-2400 CPU @ 3.10GHz.
    3. No workarounds.

    Sandboxie Classic 5.49.7. Win 10 x64 v21H1 (build 19043.1023)
     
  8. zmechys

    zmechys Registered Member

    Joined:
    Dec 29, 2012
    Posts:
    875
    Location:
    usa
    I have, kind of, an issue with Edge and Sandboxie 5.49.7
    (Hardware acceleration is On)
    My cleaning browsing history process never finishes when the MEDIA Foundation Data button is checked.
    If I uncheck that button, no issues with cleaning the browsing History.

    Also, I have no issues with Edge without Sandboxie when the Media Foundation Data button is checked.


    eds.JPG
     
  9. Stelica

    Stelica Registered Member

    Joined:
    Nov 10, 2014
    Posts:
    38
    Location:
    Romania
    @zmechys If you set sandboxie to automatically delete contents of sandbox no need to clean the browsing history!
     
  10. plat1098

    plat1098 Registered Member

    Joined:
    Dec 19, 2018
    Posts:
    1,142
    Location:
    Brooklyn, NY
    Edge just updated to .41. This is also unchanged, I forgot to put it in my first post. Since Edge is set as default browser, if I Run Web Browser via the right-click menu in the systray Sandboxie icon, Edge still launches to a blank white page. HWA would be enabled, though I have no chance to check that obviously.

    Thank you for investigating. :)
     
  11. Monica2000

    Monica2000 Registered Member

    Joined:
    May 18, 2020
    Posts:
    52
    Location:
    Spain
    Hey David nice to see you back in business again.

    Microsoft Edge is working fine here, i didn´t test Chrome, but i´m here to report that Firefox (Hardware Accelerated or not) is not working since .89 version. The weird thing is, some tabs are working while some are not, for example, this forum sometimes works sometimes not. When tabs are crashing i can see this error:
    Code:
    WerFault.exe (11464): SBIE2101 Object name not found: Unnamed object, error OpenProcess (C0000022) access=001FFFFF initialized=1
    Windows 2H21; Sandboxie 0.7.4; latest WHQL AMD Graphic Driver.
     
  12. DavidXanatos

    DavidXanatos Developer

    Joined:
    Sep 6, 2006
    Posts:
    1,126
    Location:
    Viena
    strange for me ff runs just fine,
    is the failure entierly random or doe sit happen always on the same web sites?
    of so which once?
     
  13. Monica2000

    Monica2000 Registered Member

    Joined:
    May 18, 2020
    Posts:
    52
    Location:
    Spain
    Totally random.
     
  14. Freki123

    Freki123 Registered Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Posts:
    175
    1. Latest FF working, Edge Version 91.0.864.41 (Official build) (64-bit) worked also (only short test in new created sandbox)
    1a. Edge Yes, FF "use recomended performance settings"
    2. Nvidia Gtx 1070ti, Windows 10 pro 20H2,19042.985
    Sandboxie: 5.49.7
     
    Last edited: Jun 4, 2021
  15. DavidXanatos

    DavidXanatos Developer

    Joined:
    Sep 6, 2006
    Posts:
    1,126
    Location:
    Viena
    Please use the firefox thread for firefox issues

    also I have a test SbieDLL for you: https://xanasoft.com/Downloads/SbieDll_5.49.8a.zip
    Try replacing the SbieDll.dll you have currently with this one and report back on the chromium browser behavior.

    HowTo:
    Use the Plus UI to stop all components
    upload_2021-6-4_12-34-19.png


    Please use the advanced menu to check if the driver is also stopped, i.e. the menu offers to start it not to stop it.
    If it is still running most likely its because of office click to run, in that case open an elevated command prompt and type "net stop ClickToRunSvc" once that is completed use the advanced menu to stop the driver.
    Than you should ne able to replace the SbieDll.dll

    With this dll on my host and in the VM chrome, vivaldi, and msedge start fine and according to chrome://gpu the HW acceleration is enabled

    I still have to look into electron apps like dischord, typora, and alike strangely even if they are detected as chromium based something fails not sure why :/
     
  16. zmechys

    zmechys Registered Member

    Joined:
    Dec 29, 2012
    Posts:
    875
    Location:
    usa
    A lot of people are using various extensions, various "containers", etc...
    My setup is very simple - in the left tab I have the Browser's HISTORY and as soon as I leave this/that visited web-site, I close its tab, on the History tab I click on "Clear History". It opens a new tab, and after the history is cleared, that tab becomes my new browsing tab.
    It's just me. It's my method.
     
  17. zmechys

    zmechys Registered Member

    Joined:
    Dec 29, 2012
    Posts:
    875
    Location:
    usa
    Don't get me wrong, but nobody talks about BRAVE and VIVALDI browsers that cannot (!) run anymore with Sandboxie.
    At this time, no more BRAVE and VIVALDI running Sandboxed!
    NOBODY has any SERIOUS issues with CHROME and EDGE!
    For months (maybe, years) I have had some pop-up messages while running Sandboxed Chrome (rarely, Edge), but that it.
    NOTHING SERIOUS.
     
  18. DavidXanatos

    DavidXanatos Developer

    Joined:
    Sep 6, 2006
    Posts:
    1,126
    Location:
    Viena
    @zmechys
    with the test dll vivaldi should work again please test
     
  19. stapp

    stapp Global Moderator

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Posts:
    17,439
    Location:
    UK
    Confirmed here with Vivaldi.
    Replacing the original dll with the test dll enables Vivaldi to run sandboxed again without having to use a workaround such as --no sandbox
    Had to stop all Sbie in taskmanager to be able to replace the original dll.

    Vivaldi 3.8.2259.42 (Stable channel) (64-bit)
    Revision f4b13ed6242bf56c4ddb1dc50244f52c9903e4eb
    OS Windows 10 OS Version 2009 (Build 19043.1023) No idea why it says that as I am on 21H1 as shown by build number
    JavaScript V8 9.0.257.29
    User Agent Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/90.0.4430.214 Safari/537.36
     
  20. plat1098

    plat1098 Registered Member

    Joined:
    Dec 19, 2018
    Posts:
    1,142
    Location:
    Brooklyn, NY
    I replaced the pre-existing .dll with your test .dll and in the scenario of opening Edge via New Box/Run Web Browser, it works perfectly. Hardware acceleration is enabled as well. Edge opens very quickly, like Firefox. I'm going to use this as-is for a while.

    Thanks, very nice. :)
     
  21. zmechys

    zmechys Registered Member

    Joined:
    Dec 29, 2012
    Posts:
    875
    Location:
    usa


    With Sandboxie 5.49.7, I have opened (as Admin) Services, stopped the running Sandboxie service, and happily replaced the DLL file.

    With the replaced test DLL file, Vivaldi and Brave is running nicely in Sandboxie.

    Thank you, but...

    The Edge cleaning process never ends with that "MEDIA FOUNDATION DATA" button enable.
    It's an annoying thing to me.

    edg.JPG
     
    Last edited: Jun 4, 2021
  22. zmechys

    zmechys Registered Member

    Joined:
    Dec 29, 2012
    Posts:
    875
    Location:
    usa
    LOL.

    os.JPG
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.