Problem with Offline files when working online

Discussion in 'ESET NOD32 Antivirus' started by cavaliersa, Mar 8, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. cavaliersa

    cavaliersa Registered Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Posts:
    7
    Hi,

    As the title says I have a problem with Offline files when working online. To give more detail, My Documents within our company are redirected on our domain (server 2003 domain) to a server (server 2003), I have updated the server to the new v4 release as well as my client PC (Vista Business) and ever since browsing in My Documents can be extremely slow, until I switch my PC to offline mode. With v3 I did not have these issues, I will experiment with it in the next day or so and confirm by reverting back to v3 (3.0.684.0) and see if that fixes it or not as I have been able to see the same condition on an XP machine with v3 or v4 installed, just on Vista and not all Vista machines at that.

    Regards
    Chris
     
  2. beatified

    beatified Registered Member

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Posts:
    2
    Ditto I am experiencing the same issue and I seem to remember that when I had ver 3 installed that I had a proplem with offline files being enabled but not with the redirected folder itself. In other words if I disabled Offline Files it would funtion useably.

    Just for some trouble shooting for the guys who look at this...

    Both xp and vista are affected.
    In fact now that I think about it my xp machine never got upgraded to ver 4 and still had the issue.

    Only verified the issue on 32bit ver of NOD32

    And I do not use Smart Security only AntiVirus.
     
  3. rumpstah

    rumpstah Registered Member

    Joined:
    Mar 19, 2003
    Posts:
    486
    Try turning off the scanning of network drives if you have not already. It is on by default.
     

    Attached Files:

  4. cavaliersa

    cavaliersa Registered Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Posts:
    7
    w.r.t rumpstah's response: that option is off already

    I've solved the problem and things work 100% but it isn't quite the solution I'd want either. On the server where user data is being redirected I have excluded the User Data from NOD on the server and everything works 100%.

    I came to doing this as I trouble shooted by disabling the AV on my PC while working online and the problem persisted. I then enabled the AV on my PC again and disabled it on the server and then everything worked 100% again. I tried to further troubleshoot by disabling each of the 4 different real time protections in NOD and the problem still persisted unless the AV was 100% off so I thus added my User Data to the exclusions and turned the AV back on and everything works perfectly again. It's not an ideal situation but at least when the client PC opens their My Documents it will get scanned by their AV on their PC.
     
  5. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,376
    Does removing the folder from the exlusion list and setting real-time protection to scan files with default extensions instead of all files make a difference? Do you use default settings for advanced heuristics and runtime packers?
     
  6. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    We are having the same issue. We have been dealing with Mark from support who has connected to one of our affected machines. Turning every possible scanning module off in ESET version 4 still presents us with the problem. The only way we have found around the problem is to uninstall v4 and reinstall v3. During our support session the conclusion was that this is not simply a setting that needs to be changed but more a coding issue within the new version. I hope this issue is reverted back to the developers for further investigation, and a new build is released to rectify this issue.
     
  7. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,376
    Do you mean that disabling this option and restarting the computer didn't make any difference and the problem persisted?
     

    Attached Files:

  8. cavaliersa

    cavaliersa Registered Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Posts:
    7
    @benjsmyth: Did you try disabling on the server side too as it wasn't on the client side where the problem was.

    Default settings for the heuristics etc. Where do you set it to scan files with default extensions instead of all files?
     
  9. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    @Marcos:

    We have disabled all the options in that menu, as well as disabling antivirus and antispyware protection completely. I have had a play around with settings in the menus and still experience the problem, however it was Mark from your support team who was playing around with the settings on Friday. All of his attempts however, did not eliminate the problem. Is there any word from the developers as to a fix for this issue?

    @cavaliersa:

    We still have version 3 on the server side although haven't tried disabling anything on that side as yet. We have 14 servers and over 100 workstations and installed version 4 on 2 workstations in our IT deparment. Am I right in assuming that if we still have version 3 on the server side the issue must be caused by the client side installation?
     
  10. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,376
    As follows:
     

    Attached Files:

  11. cavaliersa

    cavaliersa Registered Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Posts:
    7
    Not necessarily, I tried reverting back to previous versions on the server side of resolving it to be that side as the client side made no difference no matter what version or whatever. I reverted the server (tried 3 different versions, 3.0.621.0, 3.0.672.0 and 3.0.684.0) and didn't make much of a change.

    I honestly that it would this new Document Protection that appeared in 4 (I think it's new, don't recall seeing it in 3 but I may be wrong) but disabling it didn't solve it only the way I described above.
     
  12. cavaliersa

    cavaliersa Registered Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Posts:
    7
    @marcos: tried that now and that didn't fix it, as soon as I put the exclusion back it works 100% again.
     
  13. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    I can confirm as well that changing that option doesn't work for us either.
     
  14. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,376
    It's not clear to me whether the problem persists with different builds of v3 either on the client, server or both. Please explain. My understanding is that installing v3 didn't make any difference whatsoever.
     
  15. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,376
    Do you mean the option I was referring to in post 7 or 10?
     
  16. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    I have tried both suggestions which you posted, neither of which corrected the fault.
     
  17. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,376
    Just to make sure, did you actually restart the computer after disabling automatic real-time protection startup?
     
  18. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    I have restarted the computer since disabling that option. The error doesn't occur when this is off however ESET reports that maximum protection is not ensured and to enable the realtime file system protection. As soon as I enable it and browse to a network drive I experience the issue once more.
     
  19. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    I have restarted my computer twice more since I disabled automatic startup and I have not received the offline files error. I do have to keep manually restarting it with this option disabled. I suppose this identifies an issue within the automatic start up for the file sytem protection module in he new version. As a short term workaround for this is fine but as a longer term solution on a corporate network a fix would be a necessity.
     
  20. cavaliersa

    cavaliersa Registered Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Posts:
    7
    Post 10.
     
  21. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    This definitely seems to be the affected module, I now have no offline file problems after numerous reboots now, even after manually enabling it.
     
  22. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    Is there any news on a fix for this issue? Has this definitely been identified as the problem module?
    Thank you
     
  23. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,376
    We are still trying to replicate the problem with no success yet. When we have some news or need you to assist us somehow, we'll let you know.
     
  24. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    Ok cheers. Thanks for the response Marcos.
     
  25. benjsmyth

    benjsmyth Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Posts:
    16
    Any more news on this problem?
     
Thread Status:
Not open for further replies.