Memory Problem

Discussion in 'ESET Smart Security' started by BALTAGY, May 27, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    after updates memory of ekrn.exe process grow up, it start from 75mb to 80mb then after updates grows to unlimited

    my fried pc 3 days online and now ekrn process take up to 491mb !!

    i tried this problem in different pc's and different systems (XP,7),(32Bit,64Bit) and same problem in all v5.x.x

    what about old pc's and why ekrn take too much ram??

    http://img593.imageshack.us/img593/6361/sshot1yh.png
     
  2. encus

    encus Registered Member

    Joined:
    Nov 2, 2009
    Posts:
    535
    Try clearing all the cache then performing a full system scan.
    Hope this will help.
     
  3. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    i tried this, it's not the problem here :(
     
  4. SweX

    SweX Registered Member

    Joined:
    Apr 21, 2007
    Posts:
    6,429
    Between 70-90MB can be considered normal afaik.

    So 400MB is clearly not normal at all!
     
  5. Janus

    Janus Registered Member

    Joined:
    Jan 2, 2012
    Posts:
    588
    Location:
    Europe - Denmark .
    Hey BALTAGY :)
    Just some thoughts about your issue. See this article, it's about memory leak in Windows Filtering Platform (WFP): Increased program memory usage. It's probably not the key to your struggle, but it won't hurt to take a peek. Basically if I were standing with your problem I would open a case with Eset to get the support. If you do that I would create a Process Monitor log and a SysInspector log . It will give the boys from Eset "support" something to work with.
     
  6. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    ram now 723MB system up time 4 days

    This problem not from Microsoft, it's from eset v5

    eset v4 didn't make this kind of problem ever
     
  7. SweX

    SweX Registered Member

    Joined:
    Apr 21, 2007
    Posts:
    6,429
    o_O That's not normal behavior.

    Contact ESET customer care to get this sorted.

    I use ESS V5 and I have never seen reports about this issue in V5 before.
    Some V6 BETA testers have reported similar behaviors but not with V5 that I know of.
     
  8. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    i tried v5 in so many computers same problem, it's not from my pc

    i removed v5 and installed v4 and working fine with 75MB of ram
     
  9. terradon

    terradon Registered Member

    Joined:
    Nov 5, 2006
    Posts:
    78
    FWIW, I just looked on my win7 64 bit.
    ekrn.exe *32 is showing a working set (Memory) of 172MB (176,176K). Now, I have 8GB RAM, so it's not a big deal.
     
  10. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    yes, but try to keep your pc on and see if ekrn.exe take more than 800MB!!

    what about users that don't have much ram?

    and why just antivirus take that much ram, what about other applications?
     
  11. terradon

    terradon Registered Member

    Joined:
    Nov 5, 2006
    Posts:
    78
    Well...I'm looking at an Up Time of 5 days. ekrn.exe *32 is showing a Working Set of 177,888K.

    Which Windows version are you running? XP is notoriously bad at memory control. I know you said that you have similar results on a variety of different systems, but...

    I have version 5 on 3 Win7 64bit systems here. One is a laptop with much more limited RAM. That doesn't have enough UP Time for a comparison, but, I can't say that I have noticed any system slowing, either.
     
  12. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    it didn't slow system, but it eat most of ram that i need to use it with other programs
     
  13. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    and i tried it in xp 32Bit and win7 32Bit and 64Bit same problem
     
  14. m0unds

    m0unds Guest

    do those installs share a particular software configuration? (maybe another anti-malware application w/resident protection or something?) - i've deployed ESS v5 on lots of machines for clients and my own personal computers and i haven't run into memory utilization issues even with a weeks' worth of uptime.
     
  15. SolidState

    SolidState Registered Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Posts:
    92

    This is an interesting suggestion. I have noticed an issue inherant to a Win7 OEM SP1 disk install that's explained in the following thread.

    http://www.sevenforums.com/general-discussion/182280-wmi-event-id-10-root-cimv2.html

    http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc727223(WS.10).aspx

    I feel that EVERYONE should run the fixit I shared in that forum after a fresh install of Win7 SP1 OEM disk.

    Run this fixit http://go.microsoft.com/?linkid=9775756 and rebuild performance counters using lodctr /r with admin privilege and see if that helps.

    Also I have seen this problem on a LOT OF MACHINES in my travels.

    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;2328240

    Performance Counters (I wonder error/issue affect on .NET applications...)
    http://support.microsoft.com/kb/300956

    All three of these issues are rather systemic and I seriously wonder what affect it has on third party software.
     
    Last edited: Jun 14, 2012
  16. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
  17. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    It was confirmed for Anti-Theft which is not part of v5.2. I'd suggest you do the following:

    With Self-defense disabled, generate a complete memory dump of ekrn by running "procdump -ma ekrn" when ekrn takes up too much memory. When done, compress it, upload it somewhere and PM me the download link.
     
  18. webyourbusiness

    webyourbusiness Registered Member

    Joined:
    Nov 16, 2004
    Posts:
    2,640
    Location:
    Throughout the USA and Canada
    Mrcos - I am noticing that my EEA installation has an ever growing ekrn as well - no anti-theft in EEA... :cautious:
     
  19. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    Marcos: i sent memory dump file to you
     
  20. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    The issue should be addressed in the next service build. I'll keep you updated about a hotfix.
     
  21. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    i'm happy to here that. i'm waiting :)
     
  22. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    when hotfix will be released?
     
  23. webyourbusiness

    webyourbusiness Registered Member

    Joined:
    Nov 16, 2004
    Posts:
    2,640
    Location:
    Throughout the USA and Canada
    I am wondering the same. My machine can reach 1.3-1.4Gb of RAM usage in just over a day.
     
  24. bodean

    bodean Registered Member

    Joined:
    Jun 22, 2007
    Posts:
    76
    When will a fix be issued?
     
  25. BALTAGY

    BALTAGY Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    99
    Marcos: any update about the fix??
     
Thread Status:
Not open for further replies.