latest eset .40 firewall problem

Discussion in 'ESET Smart Security' started by stevenz, Apr 14, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. stevenz

    stevenz Registered Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Posts:
    74
    Hello
    if i use the interactive firewall setting some of my programs freeze when i attempt to update their definitions.
    ie superantispyware etc.
    these were ok before,my being asked by eset what to do when i started the update process.
    i have to use automatic firewall for them to work.
    any ideas?
    regards
    Steven
     
  2. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    Try switching to learning mode for a while so that rules are created automatically as necessary.
     
  3. stevenz

    stevenz Registered Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Posts:
    74
    hello marcos
    thank you for your reply.
    prior to the latest eset version update,i could use interactive mode with all my programs.
    that way when i started definition updates the eset green box would appear asking me to accept or deny/permanently7 or temporary allow.
    now they freeze.
    i like having eset ask me in case there is a program phoning home,
    that i am not aware of.
    thank you
    regards
    Steven
     
  4. stevenz

    stevenz Registered Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Posts:
    74
    sorry Marcos
    i forgot to add .
    if i try to update some of these programs ,they freeze,so i close them.
    when i try again a message states they are already running.
    i cant kill the program process in taskmanager either.
    i have to reboot my pc.
    regards
    Steven
     
  5. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    What oper. system do you use? Could you make sure that egui.exe is actually running when the problem occurs? If so, tick the "Show processes from all users" check box in the task manager and check if only one instance of egui.exe is running.
     
  6. stevenz

    stevenz Registered Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Posts:
    74
    hello Marcos
    there are two egui.exe running when i have the problem.
    also ekrn.exe*32
    also it appears two of the same program processes too.
    this only happens when firewall is in interactive mode.
    automatic is ok.
    my os is windows 7 business 64 bit.
    regard
    Steven
     
  7. stevenz

    stevenz Registered Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Posts:
    74
    Marcos
    i forgot to mention that the firewall automatic mode works for the problem programs only after i use learning mode.
    regards
    steven
     
  8. stevenz

    stevenz Registered Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Posts:
    74
    hello Marcos
    i just tried interactive firewall mode on my xp laptop,and it works fine.
    the problem must be with win 7 professional.
     
  9. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    You shouldn't have 2 instances of egui.exe running. I assume that the communication was initiated from the account that is not currently active and thus a prompt window was displayed on the screen of the other user. To exclude this possibility, make sure that only one user is logged in at a time.
     
  10. stevenz

    stevenz Registered Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Posts:
    74
    Marcos
    i am the only user that is logged in.
    i am the only one that uses the pc.
    i notice the two instances of equi.exe only appear when i try to update my malwarebytes or superantispyware program definitions with the firewall on interactive mode.
    they won't update,and they freeze.
    i then have to restart the pc to return to one instance of equi.exe,and select automatic mode for the firewall,after using the learning mode first,to be able to update the programs mentioned.
    regards
    Steven
     
  11. stevenz

    stevenz Registered Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Posts:
    74
    Marcos
    Update regarding interactive mode.
    I found an eset bulletin that suggested removing three files from the eset folder.
    these were controlling the firewall rules.
    I did this,and the interactive mode is working good now.
    regards
    Steven
     
  12. mineistruth

    mineistruth Registered Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Posts:
    5
    Hi Steve,

    Could you please refer me to the bulletin you are reffering to? It seems I have a similiar problem.

    I would appreciate it. Thanks,
     
  13. Cudni

    Cudni Global Moderator

    Joined:
    May 24, 2009
    Posts:
    6,956
    Location:
    Somethingshire
  14. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    Maybe it'd be easier to uninstall ESS and install the latest build from scratch.
     
  15. mineistruth

    mineistruth Registered Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Posts:
    5
  16. mineistruth

    mineistruth Registered Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Posts:
    5
    Thanks. If the suggestion in the bulletin doesnt work, this will be my next step.
     
  17. stevenz

    stevenz Registered Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Posts:
    74
    Hello.
    Sorry,i have been away and have just read your message.
    You have been given the ess bulletin I was referring to by another poster.
    hope it works for you too.
    regards
    Steven
     
Thread Status:
Not open for further replies.