Issues with Acronis OS Selector and Windows Vista

Discussion in 'Acronis Disk Director Suite' started by rstat1, Nov 1, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. rstat1

    rstat1 Registered Member

    Joined:
    Nov 1, 2006
    Posts:
    4
    I recently used the Acronis OS selector to be able to boot into the Disk Director suite to delete an XP partition. When I rebooted to get back to vista the OS Selector failed to recognize Windows Vista. Is there anyway short of eraseing my hard drive to get Windows Vista to boot again without the OS Selector?

    I have Vista RC2 installed
     
    Last edited: Nov 1, 2006
  2. bodgy

    bodgy Registered Member

    Joined:
    Sep 22, 2005
    Posts:
    2,387
    Location:
    Qld.
    There is a post here somewhere about that, you'll need to copy NTLDR and boot.ini back into your root directory.

    Look here vista for further info

    Colin
     
  3. rstat1

    rstat1 Registered Member

    Joined:
    Nov 1, 2006
    Posts:
    4
    Windows Vista does not use NTLDR
     
  4. bodgy

    bodgy Registered Member

    Joined:
    Sep 22, 2005
    Posts:
    2,387
    Location:
    Qld.
    No but OSS at the moment does :( . Otherwise it can't find the boot files.


    So you'll need to hunt down your XP CD and extract ntldr.


    Colin
     
  5. rstat1

    rstat1 Registered Member

    Joined:
    Nov 1, 2006
    Posts:
    4
    Ok, I tried the steps listed in the post mentioned. OSS recognizes it but Vista still refuses to boot.
     
  6. bodgy

    bodgy Registered Member

    Joined:
    Sep 22, 2005
    Posts:
    2,387
    Location:
    Qld.
    Well, I've yet to load RC2 onto my machine, but as you've wiped XP and only got Vista, why not perform a repair install with Vista? It'll remake the boot partition, and you won't lose anything else you've already installed.

    OSS of course won't work - but by the sounds of it you don't need it with a 1 OS system.

    Colin
     
  7. nuljet

    nuljet Registered Member

    Joined:
    Sep 27, 2006
    Posts:
    63
    Have you tried just disabling OSS from its boot menu? You then get to chose which os to boot after (vista in your case).
    That way you know if it's a vista problem or oss.

    You can re-enable oss with the acronis bootable disk if you want to, or just erase the bootwiz folders if you want to complete the uninstall of oss.

    I've tested my method in the link with RC2 and it worked for me.
     
  8. rstat1

    rstat1 Registered Member

    Joined:
    Nov 1, 2006
    Posts:
    4
    I was able to re-enable it and get it to recognize the XP loader but it still wouldn't boot. I'm preaty sure now that its a Vista problem.

    I use to have 2 OSes, but thats what this whole thing is about. I booted the Disk director suite with OSS to delete XP. Then everything went crazy.

    Also didn't know that you could do a repair installation of Vista.
     
Thread Status:
Not open for further replies.