is this hyper thread related??

Discussion in 'other software & services' started by phatkid, Jul 1, 2005.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. phatkid

    phatkid Registered Member

    Joined:
    Jun 12, 2004
    Posts:
    110
    Location:
    Eastern ontario
    ok, you know how you have to set the affinity on spybot to 0, or the computer locks up (with pentium HT technology chip) when scanning

    well, when i surf the net or am playing tiger woods golf, or just whenever....my computer will lock up on me.. i am wondering if this is HT related

    suggestions greatly appreciated

    cory
     
  2. hadi

    hadi Guest

    Hi
    This can be soft/hardware issue. need more info like, what is the speed of your HT processor, how often this thing happen, when its started .
    BUT FIRST
    Check heat (temperature) of the processor. Usually HT cpu throttle it self automatically (i.e reduce speed) when it reach 60+ Celsius. I think this is what happening in your case. Try to open the CPU case and use a normal fan directed toward the inside of the CPU then play the game. See any difference now.
     
  3. phatkid

    phatkid Registered Member

    Joined:
    Jun 12, 2004
    Posts:
    110
    Location:
    Eastern ontario
    3.0ghz.....been happening since i upgraded my computer..

    how do i check my CPU temp......i forget now

    cory
     
  4. phatkid

    phatkid Registered Member

    Joined:
    Jun 12, 2004
    Posts:
    110
    Location:
    Eastern ontario
    k, i found my MBM and it says about 42* currently

    cory
     
  5. hadi

    hadi Guest

    3.0GHz sound like heat problem.
    1-blow the dust (cleanthe inside of cpu)

    2-download speedfan (to check the heat) if it is not compatible with your system then check temp by accessing the BIOS and look4 it there.
    http://www.almico.com/speedfan.php

    3-scan for possible spyware/malware/trojans/worms/viruses etc.
    http://lunarsoft.optichosts.net/PC_Maintenance.html
     
  6. phatkid

    phatkid Registered Member

    Joined:
    Jun 12, 2004
    Posts:
    110
    Location:
    Eastern ontario
    cool, thanks

    how this...
     
  7. phatkid

    phatkid Registered Member

    Joined:
    Jun 12, 2004
    Posts:
    110
    Location:
    Eastern ontario
    thanks

    hows this....
     

    Attached Files:

  8. phatkid

    phatkid Registered Member

    Joined:
    Jun 12, 2004
    Posts:
    110
    Location:
    Eastern ontario
    incidently, i only have a rear mounted fan, as there is no slot for a side......i was going to have another rear mounted one added for free.....would this help, or should i upgrade caseso_O

    cory
     
  9. hadi

    hadi Guest

    Speedfan is not configured correctly. I can see CPU temp is 50C: What is it during the game (while playing). if your system is spyware free and no hardware compatibilty issue then HEAT is your problem. REDUCE CPU HEAT: IT DOESN'T LIKE TO BE HOT
     
  10. phatkid

    phatkid Registered Member

    Joined:
    Jun 12, 2004
    Posts:
    110
    Location:
    Eastern ontario
    no adware or spyware.....how do i configure it correctlyo_O currrently says 63*

    motherboard monitor 5 said 42*

    thanks

    cory
     
  11. phatkid

    phatkid Registered Member

    Joined:
    Jun 12, 2004
    Posts:
    110
    Location:
    Eastern ontario
    well, while i am scanning with adaware the temps are
    motherboard monitor 51*
    speedfan 70*........configured wrong tho....how to fix...

    cory
     
  12. hadi

    hadi Guest

    Its not like its manual but I'll help you to do it. also you need to read the manual as well. See when an HT processors (3+ GHz) becomes hot its speed goes down to as low as my 10 years old puter(200Hz) I know you don’t believe me BUT its the TRUTH that happened to me. back to speed fan
    1- is it running on start-up then
    open it > tick automatic fan speed > configure> tick start minimizes and tick minimize on close then UNTICK set fans to 100% on program exit then click OK
    2-howmany fan with auto sensor The fast way> open the case>open speedfan>put your fingure on the CPU and at the same time watch speedfan>the one that shows ZERO speed(rotation)in the left panel is the CPU fan>rename it do the same for other fans. to see which temp is the CPU one Hold the CPU fan for few seconds and watch the rising-up temperature that one is the CPU temp.Rename it.
     
  13. hadi

    hadi Guest

    clean it up by unticking the unnecessary or dead entries
    here is mine P4 HT 3.2GHz
     

    Attached Files:

  14. hadi

    hadi Guest

    click configure tab then tick/untick (see pic)
    [​IMG]

    to rename click label then the entry (cpu in pic)
    [​IMG]

    To rename click label then the entry see pic. Do not set max value to 100%
    to ensure that fan(s) wont spin above its factory default. Set min value above 0%
    to make sure that fan(s) wont stop completely.
    You can configure the´rest to suit your settings/hardware in a similar way
    [​IMG]

    final result
    [​IMG]
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.