Firewall get's disabled, 5-8 times now...

Discussion in 'ESET Smart Security v3 Beta Forum' started by SweX, Sep 25, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. SweX

    SweX Registered Member

    Joined:
    Apr 21, 2007
    Posts:
    6,429
    Hi,

    Well im very tierd of that the Firewall get's disabled, and that have happened 5-8 times now and i don't know why, it just happens.
    And today when i started the computer i've got an error right before the desktop was going to show up, " ERROR > Explorer EXE " don't know if that had to do whit ESS, but after 2 restarts it was fine again and the desktop did start as it should do. Then the firewall started to disable it self, then i restarted 1 time, then at start up same problem again whit the firewall disable it self, then i restart again and now it's fine. Altough ESS said,
    " firewall maybe need a restart" then i quit the ekern and gui from taskmanager. And restarted ESS again and now it's ok at the moment.

    So why all this, and is anybody having the same problems whit the firewall that it disable it self, and what can we do about it, though i don't think that the " Explorer EXE ERROR" has anything to do whit ESS.

    Regards SweX.
     
    Last edited: Sep 25, 2007
  2. ldupuy

    ldupuy Registered Member

    Joined:
    Jun 7, 2005
    Posts:
    15
    Location:
    SD
    Yes, I have been getting the same disabling nuisance. Tonight, I reinstalled the d/l file from the web site, thinking I may have an out-dated installation. Turns out, it was the same file; so I chose the "repair" option. After a restart, everything is, once again, as it should be. We'll see if it starts up enabled in the future. I'm hoping that this may have rectified the situation.

    Lyla
     
  3. SweX

    SweX Registered Member

    Joined:
    Apr 21, 2007
    Posts:
    6,429
    Hi Lyla,

    Right then i don't try that you did if it was the same file, let's see if ESET fixing this to future release's, i hope so anyway because it is really disturbing and worrying if it happends a lot.

    Thanks SweX.
     
  4. ldupuy

    ldupuy Registered Member

    Joined:
    Jun 7, 2005
    Posts:
    15
    Location:
    SD
    Good Morning! :)

    I am happy to report that after repairing the installation, this morning the fw started up without a hitch! :thumb: Hopefully, if you also did the same, that it worked for you, too!

    Have a great day! :cool:

    Lyla
     
  5. ldupuy

    ldupuy Registered Member

    Joined:
    Jun 7, 2005
    Posts:
    15
    Location:
    SD
    I've had it with ESS; the firewall isn't working again! :mad: Going back to KIS 7.0; no problems there! I realize ESS is still in beta and maybe I'll give the final release a try; but for now, I don't have the time to mess with it every day! Hope it works better for everyone else!

    Lyla
     
  6. SweX

    SweX Registered Member

    Joined:
    Apr 21, 2007
    Posts:
    6,429
    Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    YES will Eset ever fix this problem whit the firewallo_O

    What i mean is, everytime Windows starts the firewall get's disabled and the Windows security center says that the Firewall is OFF, so i need to quit the ekrn.exe and egui.exe in taskmanager and start up ESS again.
    The problem starts to drive me nuts, so will their be a fix in future releases? Or do i need to find a new antivirus vendor. I don't want to change vendor but i maybe don't have a chooise.

    Please fix this problem ESET. And is anybody else having this Firewall problem?

    Regards
     
  7. xTiNcTion

    xTiNcTion Registered Member

    Joined:
    Oct 25, 2003
    Posts:
    253
    Re: Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    if there any problem with the actual release it surely get fixed. remember ESS still is a Release Candidate not Final.

    have you tried download a fresh copy and re-install it?
     
  8. PatG

    PatG Registered Member

    Joined:
    Apr 30, 2004
    Posts:
    579
    Location:
    South Alabama
    Re: Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    This is what mine says in Control Panel / Security Center:
     

    Attached Files:

    • fw.jpg
      fw.jpg
      File size:
      22.8 KB
      Views:
      1,274
  9. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    Re: Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    Maybe a problem of the Windows Security center? You should test the firewall to make sure that it's actually disabled or that it's just the WSC that reports a wrong status.
     
  10. sjgore

    sjgore Registered Member

    Joined:
    May 22, 2007
    Posts:
    66
    Location:
    UK
    Re: Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    Isn't this the problem that most people have experienced, when the Windows Security Centre randomly says that the firewall or antivirus is disabled, but when you look in the ESS GUI, everything is enabled and running fine?

    I haven't heard anyone on this forum say (yet!) that the firewall is actually off when they look in the GUI when the above occurs. When WSC says the firewall is off, I still get pop-ups from the firewall.

    Steve.
     
  11. ugly

    ugly Registered Member

    Joined:
    Mar 21, 2005
    Posts:
    276
    Location:
    Romania
    Re: Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    I had the same problem and it is not a WSC problem. Yes , WSC reports a wrong status , but this only happen with ESS. Any other firewall I had installed (part of a suite) was working well with WSC.
    From what you are saying I understand you are not aware of this ESS problem.
     
  12. Neoxellos

    Neoxellos Registered Member

    Joined:
    Dec 26, 2006
    Posts:
    60
    Re: Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    I sure hope that's not the case. There are many reports on this forum about this problem.
    The only difference I see is that most of us have random WSC messages and SweX, starter of this thread, seems to have them all the time.
     
  13. SweX

    SweX Registered Member

    Joined:
    Apr 21, 2007
    Posts:
    6,429
    Re: Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    Hi. Thanks for ALL the good answers and suggestions !!!!

    I need to say right now 5 minutes ago when i started the computer i DIDEN'T see any message show up either from ESS or WSC at windows start up,
    pretty wierd i should say because i have allways get an message from ESS that the FW needs a restart, OR message from WSC that the FW is OFF but in ESS interface it's ON,

    Need to say that this problem whit the FW did NOT happen in any other ESS beta ONLY the current " ESS RC1 "
    or any other security-suite either.

    I agree whit Neoxellos im not the only one whit this problem it's many more here at the forum.

    Again thanks for all good answers guys.

    Regards SweX
     
  14. Bunkhouse Buck

    Bunkhouse Buck Registered Member

    Joined:
    May 29, 2007
    Posts:
    1,056
    Location:
    Las Vegas
    Re: Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    It is a problem for me as well. I found that by turning off Windows Security Center in services in Windows XP Pro and restarting it, the problem goes away. If you do a reinstall you will need to do this again as this starts the cycle all over again. On my machine once the WSC is stopped and restarted, any subsequent boots will not produce the firewall message.
     
  15. deimos

    deimos Registered Member

    Joined:
    Feb 23, 2007
    Posts:
    29
    Re: Will ESET ever fix this problem whit the firewall gets disabledo_O

    I see it occasionaly, ESS RC1 on XP Pro SP2. Disabling ESS firewall and enabling it again fixes the problem.
     
  16. edchu89

    edchu89 Registered Member

    Joined:
    Oct 25, 2007
    Posts:
    2
    ekrn cpu usage spikes when ESET says my firewall is down.

    I am running on Windows XP SP2 and since my installation of this suite yesterday I have done 2 reinstalls and been forced to reboot about 10 times. Dell Inspiron 640M, 2GB Ram, 2GHZ Core 2 Duo. This product makes my laptop unusable.

    The ekrn.exe process just spikes my cpu up to between 50-70% and when it starts it doesn't stop. I have been trying to track a common cause but I have had no luck. When this happens my laptop then heats up REALLY FAST.

    I made sure scheduled scans are off so that should not be causing the spike.

    In most cases when I check the status of my firewall during a spike it says the filtering mode is not defined and that I might need to restart my pc.

    I was finally forced to uninstall ESET permanently until a new release is available. It ground my work to a halt for the past day.

    I am sorry to see this does not appear to be a prevalent issue becuase I am really interested in this product.
     
Thread Status:
Not open for further replies.