Does Avast slow page load?

Discussion in 'other anti-virus software' started by 21dealerdave, Sep 2, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. 21dealerdave

    21dealerdave Registered Member

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Posts:
    3
    Location:
    Southern Minnesota
    Today I switched from AVG to Avast on my homebuilt AMD 64 3200 that runs XP Home past 3 gb of dual ch. RAM on an Asus A8N-E.
    It seems that the web pages load slower. Is it because I have On-Access Protection turned on? What happens if I turn off the On-Access Protection for frequently visited pages? (ie my personalized homepage)

    I am totally unfamiliar with Avast and I would like to understand a little more about it. Any help will be greatly appreciated.
    Thanks,
    Dave
     
  2. innerpeace

    innerpeace Registered Member

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Posts:
    2,095
    Location:
    Mountaineer Country
    From what I've seen Avast's Web Shield shouldn't slow down browsing much. You could try disabling it and see if you notice a difference in speed.

    You can also disable the shields that you do not need. Here is more info if you interested.
    http://www.avast.com/eng/avast-free-home-antivirus-antispyware.html

    P.S. Welcome to Wilders!
     
  3. rdsu

    rdsu Registered Member

    Joined:
    Jun 28, 2003
    Posts:
    4,456
    Not here ;)

    I use the Web Shield and don't notice any slow down...
     
  4. 21dealerdave

    21dealerdave Registered Member

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Posts:
    3
    Location:
    Southern Minnesota
    Thanks for the link. Looks like it will give me a lot of info on the various aspects of Avast. I will take your advice and disable it for a longish test ride.

    I will consider this question as being Answered and the case is closed.
    Thank you all kindly for your help and interest.
    Dave
     
  5. innerpeace

    innerpeace Registered Member

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Posts:
    2,095
    Location:
    Mountaineer Country
    Your welcome Dave!

    I would consider the Web Shield as and asset in Avast. If you can use it without slowdown then definitely keep it enabled.

    Avast does have a ton of settings and I consider it the most complete free AV. Have a look around yourself and you'll see what I mean.

    Regards,
    innerpeace
     
  6. raven211

    raven211 Registered Member

    Joined:
    May 4, 2005
    Posts:
    2,567
    Not a thing here with avast! v5 Beta - have all shields except Mail Shield as I only use web mail and I'm more than happy with the speed. :)
     
  7. Tarq57

    Tarq57 Registered Member

    Joined:
    Oct 7, 2006
    Posts:
    966
    Location:
    Wellington NZ
    No problem with speed here using Avast 4.8.

    One thing to check is that each of the providers are set to "normal" not "high". High can cause some slowdowns, as more files are scanned.

    Another thing to check, and the most likely cause (IMO) is that AVG is fully removed. Did you run their removal tool after uninstalling it?
     
  8. 21dealerdave

    21dealerdave Registered Member

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Posts:
    3
    Location:
    Southern Minnesota
    I'll run AVG uninstaller if I can find it now.
    Speed is back to normal (for this dial-up) after Glary Utilities and Defragler did their thing.
    I will make sure settings are at normal.
    I think I will like Avast.
    Thanks everyone.
    Dave
     
  9. Tarq57

    Tarq57 Registered Member

    Joined:
    Oct 7, 2006
    Posts:
    966
    Location:
    Wellington NZ
    The AVG removal tool is available on this Grisoft page.
    Make sure you get the appropriate one (32 vs 64 bit, the first or second tool.)
     
  10. dell boy

    dell boy Registered Member

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Posts:
    240
    Location:
    uk, england
    have no problems loading pages with avast home, try disabling different or all shields to see if it slows, if it does then report back.
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.