Do you use a Start menu under windows 8-8.1 2015 ?

Discussion in 'polls' started by mantra, Feb 2, 2015.

?

Do you use a Start menu under windows 8-8.1 ? 2015

Poll closed Jun 2, 2015.
  1. Yes Classic Shell

    40.7%
  2. Yes 8Startbutton

    0 vote(s)
    0.0%
  3. Yes Start8

    13.0%
  4. Yes StartIsBack

    9.3%
  5. Yes another software

    1.9%
  6. No

    35.2%
  1. mantra

    mantra Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Posts:
    5,137
    Hi

    do you use a start menu under windows 8 or 8.1 ?
     
  2. guest

    guest Guest

    No. And I never really used the Start Menu on previous Windows versions either.

    EDIT: Where is the option for the people who don't customise their Start Menu layout? Not democratic! =V
     
    Last edited by a moderator: Feb 2, 2015
  3. Minimalist

    Minimalist Registered Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Posts:
    5,060
    Yes I use Classic shell. There are some options that I really like and can't achieve them without 3rd party software.
     
  4. Rasheed187

    Rasheed187 Registered Member

    Joined:
    Jul 10, 2004
    Posts:
    8,026
    Location:
    The Netherlands
    Yes, I use Classic Shell, I do hope it will keep working on Win 10.
     
  5. Osaban

    Osaban Registered Member

    Joined:
    Apr 11, 2005
    Posts:
    4,220
    I think metro is great and fast, I wish I could have it on my Vista machine as well...
     
  6. pajenn

    pajenn Registered Member

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Posts:
    930
    I prefer Start Menu X to Classic Shell and some of the others I've tried. I also briefly used Start Menu Reviver, which can be very nice, but currently don't use any on my Windows 8.1 tablet - I think I'll add a portable start menu for the rare instantces when I need it. Instead I try to create shortcuts/links for things I use often and pin them to the metro screen (things like Shut down, Sleep, File Explorer that opens to the folder I normally always use, Firefox, etc.).
     
  7. ArchiveX

    ArchiveX Registered Member

    Joined:
    Apr 7, 2014
    Posts:
    1,015
    Windows 8.1 without any additional Start Menu software.
     
  8. ams963

    ams963 Registered Member

    Joined:
    May 3, 2011
    Posts:
    5,965
    Location:
    Parallel Universe
    No I don't need any. I use the Explorer on the taskbar to open my files. And I use the Charms Bar to go to Control Panel. I got no use for an extra software just to use a classic style start menu. I'll use the start menu when it comes implemented and native with Win 10.
     
  9. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    No, I have even deleted Start function in Windows 10, hopefully it will possible in final version as well. :)
     
  10. xxJackxx

    xxJackxx Registered Member

    Joined:
    Oct 23, 2008
    Posts:
    4,047
    Location:
    USA
    Start8. I've tried ClassicShell but I find Start8 a little more polished.
     
  11. roger_m

    roger_m Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Posts:
    5,239
    I'm using StartIsBack+ on both Windows 8.1 and Windows 10.

    While Windows 10 brings back the start menu, I accidently managed to kill it when editing the registry a few weeks ago, meaning that clicking on its icon or pressing the Windows key did nothing :thumbd: I'm glad I saw this poll as it prompted me to install a start menu replacement. I was getting sick of launching software from the command prompt. The current version of StartIsBack+ brings experiental support for Windows 10, but aprart from a few warning popups when installing it, it seems to be working fine.

    For some Windows 10 users something like StartIsBack+ will preferable to the standard start menu if they don't like tiles on the start menu. Also, on my aging laptop updating the tiles was slowing it down.
     
  12. Novastar 3d

    Novastar 3d Registered Member

    Joined:
    May 3, 2009
    Posts:
    62
    Windows 10 better be more than free, it better come with something else; but I can't think of just what else. Hell there is so many errors and problems. Sitting here with a clean install except all updates and when screensaver comes on there is a malfunction with basic intel hd graphics on win 8.1 clean install (NOTHING ELSE INSTALLED). That is with windows 8.1 let alone all the problems with the updates to it and windows 10.
     
  13. xxJackxx

    xxJackxx Registered Member

    Joined:
    Oct 23, 2008
    Posts:
    4,047
    Location:
    USA
    Change mine to Classic Shell. I got tired of giving Stardock money to use something I could replace for free. Especially after the activation broke.
     
  14. J_L

    J_L Registered Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Posts:
    8,516
    I don't use Windows 8.1, but I wouldn't really bother unless Start Screen really gets in my nerves.
     
  15. mantra

    mantra Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Posts:
    5,137
    hi
    but may i know which options do you like about classic shell?
    thanks
     
  16. Minimalist

    Minimalist Registered Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Posts:
    5,060
    I like to replace start button and disable taskbar transparency.
     
  17. EASTER

    EASTER Registered Member

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Posts:
    5,633
    Location:
    U.S.A. (South)
    Always.

    Classic Shell with METRO flat start button (animated)
     
  18. mantra

    mantra Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Posts:
    5,137
    hi but is it a skin ?
     
  19. EASTER

    EASTER Registered Member

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Posts:
    5,633
    Location:
    U.S.A. (South)
    It's just a simple PNG. Settings -> Start Button and done.
     
  20. mantra

    mantra Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Posts:
    5,137
    thanks
    i would like to have the w8 metro start menu
    how much ram does it consume ? i have installed only the start button program
    sometime 6mb sometime 120mb:confused:
     
  21. Tyrizian

    Tyrizian Registered Member

    Joined:
    Apr 26, 2012
    Posts:
    2,806
    Not anymore.
     
  22. mantra

    mantra Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Posts:
    5,137
    hi
    does somebody get problems/issues uninstalling classic shell or other software?
     
  23. Minimalist

    Minimalist Registered Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Posts:
    5,060
    I've never encountered any problems uninstalling any software nor classic shell.
     
  24. mantra

    mantra Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Posts:
    5,137
    hi
    did you notice an Explorer.exe increment of ram consume using classic shell ?
    without is around 50mb , with classic shell it's around even 150mb

    thanks
     
  25. roger_m

    roger_m Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Posts:
    5,239
    I'm using Classic Shell too, but have never taken any notice of how much RAM, Explorer was using until I read your post and checked, so can't make a comparison to a setup without Classic Shell installed.

    As long as my total memory usage stays under 74%, it does not matter to me much how RAM much any process is using.
     
Loading...