Bug about RGB level on nVidia graphics cards ..... someone help me?

Discussion in 'hardware' started by Zapco_force, Nov 18, 2015.

  1. Zapco_force

    Zapco_force Registered Member

    Joined:
    May 17, 2013
    Posts:
    84
    Location:
    Italy
    Some time ago I read in a forum that nVidia graphics cards were affected by a bug, that limited the level RGB to 16-235 instead of 0-255....and to solve the problem you had to run a small corrective fix.
    Well, I need to know if this bug has been fixed or not? ....... because I just installed a new nVidia graphics card (GTX 750Ti-) and now I don't know if I have to apply the fix or not .. ..
     
  2. Bill_Bright

    Bill_Bright Registered Member

    Joined:
    Jun 29, 2007
    Posts:
    2,265
    Location:
    Nebraska, USA
    This was not a "bug". It was a design decision to set the range at 16 - 235 when connecting a TV or monitor via HDMI to ideally support HDTV content. It did not affect DVI. I have not heard any problems relating to this is several years. NVIDIA did eventually add the option in Control Panel to set the full range.
     
  3. Zapco_force

    Zapco_force Registered Member

    Joined:
    May 17, 2013
    Posts:
    84
    Location:
    Italy
    First of all thank you very much for the quick response! :)
    You're right I said that badly, is not a real bug, and also is present only on HDMI connection (which is what I need! :sick:)
    Really? :eek:... then there is a dedicated parameter in the driver control panel? ..... where exactly?
    However, the fix I was saying is this: http://blog.metaclassofnil.com/?p=83
     
  4. Bill_Bright

    Bill_Bright Registered Member

    Joined:
    Jun 29, 2007
    Posts:
    2,265
    Location:
    Nebraska, USA
    And if you check the date of that "fix", it is from 2012. I don't see it the Control Panel of my only system that uses NVIDIA - but then I am not using HDMI on that system so it may not be enabled. Or it may not be an option with current NVIDIA drivers since it appears to no longer be an issue. And I say that because I see no current complaints.

    Why do you believe you "need" this?
     
  5. CrusherW9

    CrusherW9 Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    516
    Location:
    United States
    Here's the setting.
     

    Attached Files:

  6. CrusherW9

    CrusherW9 Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    516
    Location:
    United States
    If you connect your monitor via HDMI, it might be set to 16-235 which is improper for a desktop environment.
     
  7. Zapco_force

    Zapco_force Registered Member

    Joined:
    May 17, 2013
    Posts:
    84
    Location:
    Italy
    eeehh...... because unfortunately my monitor (Dell S2340L) only has Hdmi and VGA connections, but not DVI :(

    however, as I understand it, the fix is no longer necessary now, because it is possible to set the range of RGB level directly from the driver control panel......it's right?
     
  8. CrusherW9

    CrusherW9 Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    516
    Location:
    United States
    Yes.
     
Loading...