Avast Versions Releases

Discussion in 'other anti-virus software' started by Tyrizian, Feb 5, 2017.

  1. Victek

    Victek Registered Member

    Joined:
    Nov 30, 2007
    Posts:
    6,088
    Location:
    USA
    Yes, mine is now showing ".42" after a reboot. It would be nice to know what the build update addresses. The full scan not showing progress bug is still there.
     
  2. anon

    anon Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    6,785
  3. darts

    darts Registered Member

    Joined:
    Feb 19, 2009
    Posts:
    443
    Location:
    Netherlands
    Is Avast 2017 lighter then Avast 2016 on the system??
     
  4. clocks

    clocks Registered Member

    Joined:
    Aug 25, 2007
    Posts:
    2,772
    No, it's heavier with the inclusion of AVGs behavior monitor.
     
  5. zfactor

    zfactor Registered Member

    Joined:
    Mar 10, 2005
    Posts:
    6,103
    Location:
    on my zx10-r
    imo i am finding its light then 2016 myself in *most* cases. the one area where it seems slower for me is browsing but just by a tiny bit. otherwise everything else runs (for me at least) better then 2016
     
  6. clocks

    clocks Registered Member

    Joined:
    Aug 25, 2007
    Posts:
    2,772
    I assume you are basing this on how it "feels"? As it undoubtly uses more ram, cpu, etc than 2016 did without the new IDS module.
     
  7. avman1995

    avman1995 Registered Member

    Joined:
    Sep 24, 2012
    Posts:
    944
    Location:
    india
    I don't think today's machine's should have any problems running any antivirus program seeing the amount of ram they come with.

    Avast is running fine even on my low end laptop and i am not noticing any slowdowns.I am not bothered about the ram i have enough to run avast.
     
  8. roger_m

    roger_m Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Posts:
    8,030
    RAM usage has very little impact on performance (unless your computer has not much RAM installed), but CPU and disk usage do, which is why I find most antiviruses are too heavy for my liking.
     
  9. zfactor

    zfactor Registered Member

    Joined:
    Mar 10, 2005
    Posts:
    6,103
    Location:
    on my zx10-r
    correct. i have more ram and cpu then ill ever use. so im talking about how the system responds. how things load, open, extract, browsing etc etc. i run tests to actually time things. i can 100% say according to actual times recorded the newer version is lighter in almost all ways. browsing is a bit slower. but its still equal to even eset or avira which also slow down browsing just a bit.
     
  10. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    8,991
    Location:
    Among the gum trees
    The latest version of Macrium Reflect has a work-around for the bug with Avast.

     
  11. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    8,991
    Location:
    Among the gum trees
  12. anon

    anon Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    6,785
  13. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    8,991
    Location:
    Among the gum trees
  14. anon

    anon Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    6,785
    @Krusty,

    There is no need to read the links from Avast Forum as I already knew (re the fix) it from another (inner) source. ;)
     
  15. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    8,991
    Location:
    Among the gum trees
    Perhaps it wasn't for your benefit. Yes, I quoted you for clarity.
     
  16. anon

    anon Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    6,785
    :thumb:
     
  17. anon

    anon Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    6,785
    https://forum.avast.com/index.php?topic=197572.msg1371425#msg1371425

    False positive VBS:Malware-gen detection in VPS 20170221-1 (22.2.2017)

    What happened?

    The VPS 20170221-1 contained an invalid script detection that resulted in a significant false positive across the Avast userbase.

    How did this happen?

    The Threat Labs team deployed a change in detection verification logic which moved the verification to an earlier stage of the detection release process. Multiple factors including deployment of new backend version caused this detection to bypass safety checks that are normally in place resulting in its release.

    What are we doing to fix this?

    We are implementing additional checks in the detection generation, detection validation and detection testing processes to prevent such errors in the future. On the mitigation side, Avast has the capability to stream updates to select detection containers. However this particular detection type is not included in the streaming updates at this time. We will enable streaming also for this detection type so we can remove these detections much faster in the future.

    Conclusion

    We apologise for the released detection and are working hard to prevent such occurrences in the future.

    - Avast Threat Labs
     
  18. Mops21

    Mops21 Registered Member

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Posts:
    2,375
    Location:
    Germany
  19. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    8,991
    Location:
    Among the gum trees
    Avast 17.2.2288 (Build 17.2.3419.0) available from the internal updater.
    https://forum.avast.com/index.php?topic=197955.0
     
  20. hayc59

    hayc59 Updates Team

    Joined:
    Feb 9, 2002
    Posts:
    2,843
    Location:
    KEEP USA GREAT
    Thank you K.
     
  21. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    8,991
    Location:
    Among the gum trees
    You're welcome, hayc59.
     
  22. clubhouse1

    clubhouse1 Registered Member

    Joined:
    Sep 26, 2013
    Posts:
    1,124
    Location:
    UK
    Thanks Krusty!

    I manually updated to the new program version and rebooted as per its request, after booting up it alerted that a new version of avast! had been installed and tried to sneak google browser in with the continue radio button lol...Anyway I thought I'd just run the definitions update manually anyway and it began, "uploaded" the hmpa alert .dll and then gave your defs are already up to message date..What was that upload all about!
     
  23. Krusty

    Krusty Registered Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Posts:
    8,991
    Location:
    Among the gum trees
    Sending Stats?

    The release notes say, "installation of web extensions on 64-bit version of Firefox", and sure AOS installed in FF 64-bit but it doesn't work. The icon is grey and clicking on it brings up a blank window.
     
  24. bollity

    bollity Registered Member

    Joined:
    May 9, 2009
    Posts:
    190
    Avast makes Windows in VirtualBox run slower than usual (Avast is installed in host only,no security software is installed in guest). Is this because the option "enable hardware-assisted virtualization".
    Is it safe to disable it?

    Screenshot290.png
     
    Last edited: Feb 27, 2017
  25. ance

    ance formerly: fmon

    Joined:
    May 5, 2013
    Posts:
    1,359
    How about AVG? Same problem with false positive? :blink:
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.