Avast! 4.8 released

Discussion in 'other anti-virus software' started by Malcontent, Mar 29, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. PiCo

    PiCo Registered Member

    Joined:
    Apr 9, 2008
    Posts:
    352
    Location:
    Athens, Greece
    Well that is a problem with the Web Shield, on "High" Web Shield protection in Avast! 4.7 it reacts right after clicking the link.

    4.8 -> too many probs :(
     
  2. osip

    osip Registered Member

    Joined:
    Oct 25, 2006
    Posts:
    610
    Okay, if downloading the txt file and renaming it to eicar.com it gets detected. When opening in browser it´s not...probably not a big issue, just wanted to test the web shield...
     
  3. i_g

    i_g Registered Member

    Joined:
    Aug 30, 2006
    Posts:
    133
    The text file (eicar.com.txt) is not detected when you open it from disk because text files are not scanned by default. You can add "TXT" into the list of extensions to be scanned "on open" by Standard Shield - and it will be detected, but I'd say it's unnecessary.

    Similarly for the WebShield, not-detecting of eicar.com.txt is caused by the default exclusions for WebShield (TEXT/PLAIN mime type). Again, you can remove it from the list of exclusions, if you want even text files to be scanned.

    None of these features have changed between 4.7 and 4.8, AFAIK.
     
  4. osip

    osip Registered Member

    Joined:
    Oct 25, 2006
    Posts:
    610
    @i_g: OK, thanks for info...I´m new to this app...
     
  5. LoneWolf

    LoneWolf Registered Member

    Joined:
    Jan 2, 2006
    Posts:
    3,688
    Going to the Eicar web site and testing Avast with this, as soon as I hit save with Opera, Avast poped up with this.

    1.png

    But that was with Eicar.com file not Eicar.com.txt
     
  6. RejZoR

    RejZoR Lurker

    Joined:
    May 31, 2004
    Posts:
    6,426
    There's no point in scanning plain text files. Browser inteprets them as such and they are completelly harmless because they are well, plain text.
     
  7. solcroft

    solcroft Registered Member

    Joined:
    Jun 1, 2006
    Posts:
    1,639
    Older avast! versions had a bug where viruses with their extensions renamed to txt could execute freely without being monitored by the Standard Shield. The good news was Alwil staff responded very promptly, and though I didn't stick along long enough to find out, I assume this has since been fixed.
     
  8. The Hammer

    The Hammer Registered Member

    Joined:
    May 12, 2005
    Posts:
    5,751
    Location:
    Toronto Canada
    Anyone?
     
  9. LoneWolf

    LoneWolf Registered Member

    Joined:
    Jan 2, 2006
    Posts:
    3,688
    PUSH updates immediately when published and are initialized by the avast server.
     
  10. The Hammer

    The Hammer Registered Member

    Joined:
    May 12, 2005
    Posts:
    5,751
    Location:
    Toronto Canada
    Thanks. It seems this is the type I have with my present paid product.
     
  11. ylo0

    ylo0 Registered Member

    Joined:
    Apr 23, 2008
    Posts:
    4
    因为有中文

    又有免费的家庭版

    在中国非常受欢迎

    用过半年,只是出现过U盘病毒

    然后就抛弃了AVAST

    现在用antivirV8(F版)很强大


    Because of the Chinese

    Has a free version of family

    Very popular in China

    Spent half a year, there were only U-virus

    Then abandoned the AVAST

    Now with antivirV8 (F) is very strong
     
  12. Jadda

    Jadda Registered Member

    Joined:
    Jun 5, 2007
    Posts:
    429
    Ok, it's very hard to read and understand what you are writing. There's like no connection.
     
  13. dw426

    dw426 Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2007
    Posts:
    5,543
    Well, I believe the poster was TRYING originally to have us check out their software in another thread, but over the last few posts he/she has gone all over the place. I'm attempting to keep up though, trying to get your message across to people who have no clue of your language and you don't have a clue of theirs can be a real pain.
     
  14. ccsito

    ccsito Registered Member

    Joined:
    Jul 27, 2006
    Posts:
    1,579
    Location:
    Nation's Capital
    I'll have to get my wife to translate post # 136. :D I think the poster is trying to say that they replaced Avast wtih Antivir and possibly something about what people in his country were using previously.
     
  15. Dwarden

    Dwarden Registered Member

    Joined:
    Apr 11, 2003
    Posts:
    177
    Location:
    Czech Republic
    there is new beta of 4.8 build 1185 as of yesterday , most of all known bugs were fixed ...

    http://forum.avast.com/index.php?topic=34612.0

    feel free to test and post Your experience and especially if You encouter ANY problems , thanks
     
  16. Kerodo

    Kerodo Registered Member

    Joined:
    Oct 5, 2004
    Posts:
    8,005
    I did try the beta a short while back, but still encountered what appeared to be some excess ram usage by web shield. I posted at the Avast forum, but nobody seemed to take much interest. Perhaps 30-41mb is standard ram usage for web shield now, I don't know. Just seemed a bit high to me. Otherwise, a perfect product as far as I could see..
     
  17. acr1965

    acr1965 Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2006
    Posts:
    4,995
    I noticed in the free v. pro versions of Avast that the free lacks a "script blocker". Is this something to be concerned about if a user runs IE7? What exactly does the script blocker block? Is it part of the web shield?

    And would a program like Threatfire be a needed supplement if running IE?

    thanks
     
  18. dw426

    dw426 Registered Member

    Joined:
    Jan 3, 2007
    Posts:
    5,543
    ScriptBlocker SEEMS to be an IE version of Noscript. Whether you can choose individual scripts to run I do not know. If it detects and blocks out "Bad" scripts then it's a web scanner/Noscript all in one. I used it for a short time but never got to see it actually work. Also, it does not run on Firefox, and I barely use IE, so the Pro version with Script Blocker just wasn't that much more useful to me than Avasts free version.
     
  19. Dwarden

    Dwarden Registered Member

    Joined:
    Apr 11, 2003
    Posts:
    177
    Location:
    Czech Republic
    technically the Script part is leftover from older Avast! versions ...
    webshield does now most of it's work ...
    it wasn't changed or updated in major way for long time ...

    it's just tiny bonus feature for Pro users but nothing to worry about for Home users ...
     
  20. RejZoR

    RejZoR Lurker

    Joined:
    May 31, 2004
    Posts:
    6,426
    Script Blocker is one of additions but true strenght comes from Enhanced interface (way more settings), scheduler and PUSH update system.
     
  21. Quitch

    Quitch Registered Member

    Joined:
    Apr 24, 2008
    Posts:
    94
    Do Avast! have a section on their site detailing the enhanced interface? Wasn't able to find one.
     
  22. ellison64

    ellison64 Registered Member

    Joined:
    Oct 5, 2003
    Posts:
    2,570
    Avast 4.8 webshield does detect that file as soon as you click on it.I see that you use admuncher....have you altered avast4.ini so that webshield actually works with admuncher?.If not ,the webshield wont be active at all,when admuncher is running.
    ellison
     
  23. osip

    osip Registered Member

    Joined:
    Oct 25, 2006
    Posts:
    610
    Hi Ellison...
    No, did´nt think about that...can you give me a hint what to change/add...?
     
  24. ellison64

    ellison64 Registered Member

    Joined:
    Oct 5, 2003
    Posts:
    2,570
    Of course.I use avast and admuncher myself.

    From avast forums...

    open avast4.ini (usually here...C:\Program Files\Alwil Software\Avast4\DATA).Scroll down list until you find [WebScanner] or click edit tab>find >and type in webscanner.Then underneath that, add this line
    OptinProcess=admunch.exe

    Then save and close.You will probably have to restart admuncher and avast.Admuncher should now work with avast http scanner.
    ..............................................................
    also make sure you have clicked details>and webshield when you click avast tray icon.You should see files being scanned if webscanner is working
     
    Last edited: Apr 28, 2008
  25. osip

    osip Registered Member

    Joined:
    Oct 25, 2006
    Posts:
    610
    Thanks Ellison...in the mean time I searched for it...In addition to what you said I also saw OptIn=1, needed or not ?
     
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.