Acronis True Image 2016 Bootable media

Discussion in 'backup, imaging & disk mgmt' started by caddis, Dec 9, 2015.

  1. caddis

    caddis Registered Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Posts:
    3
    I created a rescue bootable CD Rom with ATIH2016.
    PC boots from this CD Rom but stops at the promt GRUB>, waiting for a command.
    How to open the GUI menu, like in the previuos version?
     
  2. aigle

    aigle Registered Member

    Joined:
    Dec 14, 2005
    Posts:
    11,047
    Location:
    Saudi Arabia/ Pakistan
    Seems CD not working. Why not prepare a WinPE based CD.
     
  3. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    17,041
    When I trialed, I got the Linux CD to work, but never was able to build the WinPe version.
     
  4. act8192

    act8192 Registered Member

    Joined:
    Nov 9, 2006
    Posts:
    1,273
  5. manolito

    manolito Registered Member

    Joined:
    Apr 23, 2013
    Posts:
    341
    Right, the procedure for TI 2016 is identical. The only difference I noticed is that under Win7 64bit now the Microsoft ADK for Win8.1 is the default choice (used to be the AIK for Win7). So the recovery disk will be based on WinPE5 instead of WinPE3 which will ensure USB3 support.

    Please note that creating a PE based recovery disk is not possible with the trial version of TI 2016. In order to download the required Media Add-On you need to be a licensed user.

    Generally I find that Acronis should make the procedure to create a PE based recovery disk a little easier and less time consuming (like Macrium and AOMEI and EASEUS). Downloading and installing the ADK or AIK takes forever, after creating the recovery disk the kits are useless for most users and can be uninstalled. Luckily this is a procedure you only have to do once (until a new version comes out).


    Cheers
    manolito
     
  6. Robin A.

    Robin A. Registered Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Posts:
    2,279
    I don´t use Acronis, but my experience with WADK [for Windows 8.1 or 10] is different. Installation takes a few minutes and it can be uninstalled in the normal way via the Control Panel. I always install WADK in Shadow Mode [using Shadow Defender], only for creating a WinPE ISO file, and therefore I don´t need to uninstall it.

    But I agree that downloading and installing WADK shouldn´t be necessary just to create a WinPE. The Macrium procedure to create WinPEs is very good.
     
  7. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    17,041
    I also feel if you can't make the PE recovery to trial, it isn't a trial. I would never buy without being able to test.
     
  8. manolito

    manolito Registered Member

    Joined:
    Apr 23, 2013
    Posts:
    341
    What?
    The Win10 ADK which Acronis requires has a size of 6.5 GB. With a normal DSL connection (plus taking the less than stellar Microsoft servers into account) just downloading the ADK takes at least 3 hours.
     
    Last edited: Dec 12, 2015
  9. oliverjia

    oliverjia Registered Member

    Joined:
    Jul 21, 2005
    Posts:
    1,517
    No need to download everything. Only the PE components and deployment tools are needed.
     
  10. Robin A.

    Robin A. Registered Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Posts:
    2,279
    I downloaded WADK for Windows 10 1511, the download size was 3.3 GB. The installation took 4:50 min [old desktop] and 3.6 GB in disk space [you have to install only the components needed to create a WinPE]. As I recall, the Macrium download is about 0.5 GB.
     
  11. manolito

    manolito Registered Member

    Joined:
    Apr 23, 2013
    Posts:
    341
    Wow, you must have a real fast internet connection...
    Downloading 3.3 GB in 4:50 min means that your download speed is 0.68 GB per minute. Very impressive.

    I just tried again, this time I also deselected the unneeded stuff from the ADK (ended up with a size of 3.4 GB). Download and install took 44 minutes. I also checked my internet speed thoroughly, under optimum conditions (fast university server located in the same city) I can download a 1GB file in 18 minutes. Quite a difference.


    Cheers
    manolito
     
Loading...