a question about macrium reflect!

Discussion in 'backup, imaging & disk mgmt' started by ams963, Nov 30, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ams963

    ams963 Registered Member

    Joined:
    May 3, 2011
    Posts:
    5,965
    Location:
    Parallel Universe
    Hi,

    I use Macrium Reflect Free.

    Whenever I try to create an image it says, 'Failed to create Volume Snapshot for drive C. Result Code: 0x80042318. Using pssnap instead.'

    But creates the image anyways.

    The first time I saw that happening I checked the service volume shadow copy and it was stopped and set to start manually. So I started it and set it to automatically.

    Then checked it after few days. The service was running and automatically started. I tried to create an image with macrium. But that same thing happened again.

    Then I waited another couple of days. But to no avail.

    So I changed the service settings to the same as it was before.

    What should I do? I mean the image still works but I think macrium uses an alternative way of creating it. So is it okay?

    Best Regards,
    ams963
     
  2. Raza0007

    Raza0007 Registered Member

    Joined:
    Mar 30, 2009
    Posts:
    1,425
    Location:
    USA
    This normally happens when you have two conflicting imaging software installed on your system. Make sure you have only Macrium installed and all other imaging utilities are properly uninstalled.
     
  3. ams963

    ams963 Registered Member

    Joined:
    May 3, 2011
    Posts:
    5,965
    Location:
    Parallel Universe
    but there is no other imaging software installed in my pc other tan macrium...
     
  4. napoleon1815

    napoleon1815 Registered Member

    Joined:
    Sep 9, 2010
    Posts:
    702
    Was any Acronis product ever installed on your system at one point?
     
  5. MerleOne

    MerleOne Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Posts:
    1,273
    Location:
    France
    Seems rather a VSS issue. I would try to look for "fix VSS Windows" in google to find a way to repair this. Or also Tweaking.com "windows repair" module in custom mode *only* and chosing fix VSS service.
     
  6. philby

    philby Registered Member

    Joined:
    Jan 10, 2008
    Posts:
    940
    Hello ams963

    Check out the 2 links courtesy of Chris in the second post here.

    HTH

    philby
     
  7. ams963

    ams963 Registered Member

    Joined:
    May 3, 2011
    Posts:
    5,965
    Location:
    Parallel Universe
    no I've never installed any acronis product.

    tried googling them but not much help....

    hmm...the links in that post might just help....a download link is also given there for a program to register the vss components....let's see

    thx a lot you guys....I'll keep posting if I find a solution.....

    Best Regards,
    ams963
     
  8. MerleOne

    MerleOne Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Posts:
    1,273
    Location:
    France
    Just a question : did you by chance install shadow protect and then removed it ? It messed up VSS on a Vista machine and I had to reinstall it to get it working again !
     
  9. MerleOne

    MerleOne Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Posts:
    1,273
    Location:
    France
  10. MrBrian

    MrBrian Registered Member

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Posts:
    6,032
    Location:
    USA
  11. napoleon1815

    napoleon1815 Registered Member

    Joined:
    Sep 9, 2010
    Posts:
    702
    Me too...I will check it out! Always looking for new tools.
     
  12. ams963

    ams963 Registered Member

    Joined:
    May 3, 2011
    Posts:
    5,965
    Location:
    Parallel Universe
    I've done exactly as you said but it still shows the same thing.
     

    Attached Files:

  13. MerleOne

    MerleOne Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Posts:
    1,273
    Location:
    France
    Sorry !

    And what about shadow protect ?

    Did it worked once (VSS & Macrium I mean) ?

    If yes, can you recall the changes made on your PC since then ?

    Also, did you read the direction on how to troubleshoot VSS on @philby post ?
     
  14. majoMo

    majoMo Registered Member

    Joined:
    Aug 31, 2007
    Posts:
    938
    @ MrBrian, Windows Repair (All In One) remember me Dial-a-fix in another days...

    BTW, author is the same of CleanMem app.. :thumb:
     
  15. ams963

    ams963 Registered Member

    Joined:
    May 3, 2011
    Posts:
    5,965
    Location:
    Parallel Universe
    the only ones I've used are easeus todo bakcup, keriver 1 click restore and macrium reflect...all free....all showed the same thing...vloume shadow service is not supported .......

    never.......

    yeah and there it says, "If you find any messages then these with give you an ‘Event ID’ and sometimes a ‘Result Code’ or 'hr'. These two pieces of information can generally pin point the cause of your VSS failure. Try Googling the Event ID(s) and Result Code(s) for more information."

    And I've found this http://support.microsoft.com/kb/907574
    there the symptoms listed are exactly mine....but the resolution given involves registry editor...so a little afraid....also don't understand step number 3 of that resolution....how do I 'verify whether the Location registry entry exists.' ?........
     
  16. MerleOne

    MerleOne Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Posts:
    1,273
    Location:
    France
    You can always perform image backup using Drive Snapshot, or R-Drive Image, they don't use VSS (they can use their own snapshot mechanism).
     
  17. MerleOne

    MerleOne Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Posts:
    1,273
    Location:
    France
    That's the way to go. To check a registry entry, just try to go there, if you can't, it's probably not existent. But perform a registry and/or image backup or your system before...
     
  18. ams963

    ams963 Registered Member

    Joined:
    May 3, 2011
    Posts:
    5,965
    Location:
    Parallel Universe
    I still don't understand....

    okay...um....I've followed up to the step "3. Click the registry subkey for each program that is listed under the Catalogs registry subkey." I've attached an image.....but then what....I'm stuck in the latter part of step 3?.... "For each registry subkey, verify whether the Location registry entry exists."
     

    Attached Files:

  19. napoleon1815

    napoleon1815 Registered Member

    Joined:
    Sep 9, 2010
    Posts:
    702
    I don't want to do off topic, but I wasn't aware the R-Drive didn't use VSS...I know they have an older driver they use but I thought it did use VSS for newer systems? Not sure if you are talking about manually telling it to not use VSS? Thanks!
     
  20. MerleOne

    MerleOne Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Posts:
    1,273
    Location:
    France
    At one point you can select VSS or not in the wizard. You uncheck VSS and keep R-TT VSS checked. I guess that does it.
     
  21. MerleOne

    MerleOne Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Posts:
    1,273
    Location:
    France
    could you maximize the "Name" column. There you have a list of path(es), says C:\. This one exists (I guess) on your HDD. Check for the others in the list. That's what I would do.
     
  22. MerleOne

    MerleOne Registered Member

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Posts:
    1,273
    Location:
    France
    Could you also try to install SystemExplorer (www.systemexplorer.net) and run it, display the service tab or menu item, look for Volume Shadow Copy Service, try to start it then to stop it. If it starts ok, that's a good point. If not, it might help fix it knowing the service won't start.
     
  23. philby

    philby Registered Member

    Joined:
    Jan 10, 2008
    Posts:
    940
    the only ones I've used are easeus todo bakcup, keriver 1 click restore and macrium reflect...all free....all showed the same thing...vloume shadow service is not supported .......

    Hello again - maybe running chkdsk C: /r from an elevated command prompt might be worth a shot?

    Incidentally - I don't know what you're supposed to do with that registry key either. Under ContentIndex on W7, all I have is a Languages sub-key...

    philby
     
  24. napoleon1815

    napoleon1815 Registered Member

    Joined:
    Sep 9, 2010
    Posts:
    702
    Ah I see it...yes that looks like it will do the trick.
     
  25. ams963

    ams963 Registered Member

    Joined:
    May 3, 2011
    Posts:
    5,965
    Location:
    Parallel Universe
    okay....now the name column remains as it is....can't maximize.....but double-clicking on each one gives the small windows as follows:
     

    Attached Files:

Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.