Unable to create MAPI profile

Discussion in 'Other Acronis Products' started by falconz, Apr 30, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. falconz
    Offline

    falconz Registered Member

    Hello I have just installed the trial of the exchange backup. I got a MAPI error and followed the instructions in "http://www.acronis.com/support/kb/articles/1065/index.html" and installed the software.

    However when I connect with the management console I get:
    -Active directory does not availible for the specified user
    - Cannnot create MAPI profile, probably the user does not have a mailbox or microsoft exchange MAPI and CDO are probably out of date.


    I tried as domain\administrator and my domain acout which is also an administrator and I still get that message.

    Any sugestions ?
    Server 2008 64bit
    Exchange Server 2007
  2. falconz
    Offline

    falconz Registered Member

    Acronis® Recovery for Microsoft Exchange Server® version 1.0 (build*176)


    event log:

    Log Name: Application
    Source: Acronis Fomatik Agent
    Date: 1/05/2009 2:19:05 p.m.
    Event ID: 4136
    Task Category: (91)
    Level: Error
    Keywords: Classic
    User: N/A
    Computer: exchange.phosphor.office
    Description:
    The description for Event ID 4136 from source Acronis Fomatik Agent cannot be found. Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted. You can install or repair the component on the local computer.

    If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event.

    The following information was included with the event:

    Mailbox role lookup error. (0x5B102:cool:
    $module = "C:\Program Files (x86)\Common Files\Acronis\DatabaseBackup\Fomatik\MsExchangeBackup.dll"
    Tag = 0x79DF82A9E8FC3082
    Error while logging on as user `gareth`. (0x5B8000)
    Tag = 0xB70245206153C2C8
    The system returned error: `Logon failure: the user has not been granted the requested logon type at this computer`. (0xFFF0)
    Tag = 0xBD28FDBD64EDB8B6

    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    <System>
    <Provider Name="Acronis Fomatik Agent" />
    <EventID Qualifiers="0">4136</EventID>
    <Level>2</Level>
    <Task>91</Task>
    <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2009-05-01T02:19:05.000Z" />
    <EventRecordID>28604</EventRecordID>
    <Channel>Application</Channel>
    <Computer>exchange.phosphor.office</Computer>
    <Security />
    </System>
    <EventData>
    <Data>Mailbox role lookup error. (0x5B102:cool:
    $module = "C:\Program Files (x86)\Common Files\Acronis\DatabaseBackup\Fomatik\MsExchangeBackup.dll"
    Tag = 0x79DF82A9E8FC3082
    Error while logging on as user `gareth`. (0x5B8000)
    Tag = 0xB70245206153C2C8
    The system returned error: `Logon failure: the user has not been granted the requested logon type at this computer`. (0xFFF0)
    Tag = 0xBD28FDBD64EDB8B6</Data>
    </EventData>
    </Event>

    Attached Files:

    Last edited: Apr 30, 2009
  3. falconz
    Offline

    falconz Registered Member

    Any one ?


    all ive done is install server 2008, exchange 2007 and acronis exchange backup software. If it doest work for me im not sure how it works for anyone
  4. falconz
    Offline

    falconz Registered Member

    Re: Unable to create MAPI profile [solved]

    Strange.

    I left it over the weekend and tried again with my domain admin user and it still faild. however when running it as the domain\administrator it started to work fine.
  5. timallender
    Offline

    timallender Registered Member

    I experienced this same issue. It is resolved.
    Be sure the account you are logging into the agent with has an exchange account and has MAPI enabled under mailbox featuers.

    In my case, I had been using the domain administrator account for which I had all features disabled while forwarding emails to my regular user account.

    I enabled MAPI, rebooted the server and it works now.
  6. timallender
    Offline

    timallender Registered Member

    and now its stopped working again.... hmm...
  7. mtwheatley
    Offline

    mtwheatley Registered Member

    I had the same problem under Windows 2008 and Exchange 2007. I solved it by giving the userid under which I run Acronis the privilege to logon as a batch job in local security settings.
Thread Status:
Not open for further replies.