Unable to enter Safe Mode

Discussion in 'Returnil releases' started by regeu, Nov 6, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. regeu

    regeu Registered Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Posts:
    15
    Location:
    Mumbai, India
    Re: 2010 Causing disk thrashing

    I have been using Returnil 2010 since it was made available as a free download on GAOTD (Giveawayoftheday). Earlier I was using the free version RVS2008.

    Yesterday, I installed an additional Hard disk of 1000GB (1 Terabyte) capacity for additional storage. This HDD is separate from my original HDD which contains WinXP SP3. When I try to go to safe mode, the progress bar goes on endlessly. My config is as follows: Intel core2duo 2.2Ghz, Primary HDD 160GB partitioned into 4 logical drives, with Windows OS on C: drive, 2GB RAM, Additional HDD 1 TB.

    I would really like to go into safe mode. Meanwhile I am using Sandboxie for internet browsing.

    Can anybody suggest what I should do? Thanks in advance
     
  2. Coldmoon

    Coldmoon Returnil Moderator

    Joined:
    Sep 18, 2006
    Posts:
    2,981
    Location:
    USA
    Hello regeu and welcome to the forums :)

    Are there any error messages when this happens?

    Mike
     
  3. regeu

    regeu Registered Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Posts:
    15
    Location:
    Mumbai, India
    Thanks Mike for the prompt response. I really appreciate it.

    No I do not get any error messages. However when I right click the tray icon, and select enable, I get a message "It is recommended that you close all open programs before proceeding." Even when I have no open programs and I choose to proceed, it says initializing and the progress bar goes on and on (as if it is looping endlessly). Earlier after a few seconds Returnil used to go into safe mode without any problem. But since adding the one terabyte hard disk, it is taking more than 5 minutes and it still does not go to safe mode. Is the program trying to scan the 1 Terabyte hard disk? If so it may take forever to scan it. Last couple of times I tried, I got tired of waiting and had to terminate the RVSgui process using the task manager. Since Returnil is not going to safe mode, I had to use Sandboxie for surfing the net. Has anyone faced a similar problem. Incidentally I am using the version which was made available on the "GiveAwayof the day" website.

    Thanks in advance.
     
  4. Robin A.

    Robin A. Registered Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Posts:
    2,283
    Try to reduce the space used by the virtual system to the recommended 16 GB.
     
  5. regeu

    regeu Registered Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Posts:
    15
    Location:
    Mumbai, India
    Thanks Robin A for your suggestion. How do I reduce the space used by the virtual system to 16GB? What changes do I have to make to the settings and how do I make them?
     
  6. Robin A.

    Robin A. Registered Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Posts:
    2,283
    Preferences > System Safe > set "Percentage of free disk space used for Virtual System" > OK.
     
  7. regeu

    regeu Registered Member

    Joined:
    Oct 15, 2009
    Posts:
    15
    Location:
    Mumbai, India
    Thanks Robin A for your suggestion. The slider for "percentage for free disk space used for virtual system" was set at 50% by default. There is no indication as to how much disk space this represents. However I set this to 20% and it has worked. Now Returnil goes into safe mode without any problem. I shall experiment with other settings to find the optimum level. Thanks again for you suggestion.
     
  8. Coldmoon

    Coldmoon Returnil Moderator

    Joined:
    Sep 18, 2006
    Posts:
    2,981
    Location:
    USA
    Hi regeu,
    The math to determine how much can be used is based on the available free space on your system partition (usually the C:\ drive).

    EX:

    1. Typical western HDD with a single logical partition = 120 GB
    2. Windows is using 18GB
    3. Maximum cache size would then be (120 - 18 )*50% = 51GB maximum

    Mike
     
  9. Robin A.

    Robin A. Registered Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Posts:
    2,283
    Also, the space effectively used by the virtual system seems to be the size of C:\Returnil\RVSYSTEM.CCH.
     
  10. Old Monk

    Old Monk Registered Member

    Joined:
    Feb 8, 2005
    Posts:
    633
    Location:
    Sheffield, UK
    Hi Mike

    Just seen this and and set mine to 20%. Worked a treat.

    30G hard drive.

    Is that the sloution then?
     
  11. Coldmoon

    Coldmoon Returnil Moderator

    Joined:
    Sep 18, 2006
    Posts:
    2,981
    Location:
    USA
    If it works for you, then it is a valid solution. Have flagged this discussion to the development team so they can focus in on the cache when used on large HDDs/system partitions.

    Mike
     
Thread Status:
Not open for further replies.