System upgrade - Games not working?

Discussion in 'other software & services' started by BlackScarletLove, Dec 20, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. BlackScarletLove

    BlackScarletLove Registered Member

    Joined:
    Jul 12, 2007
    Posts:
    63
    With my old video card I was playing Doom 3 just fine, but I wasn't able to play FEAR.

    I upgraded my system, including updating my card to NVIDIA GeForce 8600 GT and doom3 launched once, but after that every time i launch it it says 'doom3 has encountered a problem and needs to close'
    not only that but I can't launch 'stalker: shadow of cherynobyl' either, it never gets past the splash screen.

    What's going on and is it related to my video card or what? Why would doom launch once but not again?
     
  2. Coolio10

    Coolio10 Registered Member

    Joined:
    Sep 1, 2006
    Posts:
    1,124
    Did you install the drivers? I also have an 8600 GT and everything so far works fine on high to medium.
     
  3. BlackScarletLove

    BlackScarletLove Registered Member

    Joined:
    Jul 12, 2007
    Posts:
    63
    im just installing the latest drivers. i dont know if i already had them but i dl'd again and install and ill let you know what happens.
    -
    ok well i installed the latest driver and i rebooted and soon after i logged into windows i bsod'd.

    restarted, havent had the problem yet, but if i do ill have to sys restore... dont know why that would have happened as I specifically selected the driver for the card i have...

    gonna try the games now.
    -
    ok, tried the games, still not working.
     
  4. BlackScarletLove

    BlackScarletLove Registered Member

    Joined:
    Jul 12, 2007
    Posts:
    63
    in case you need this

    Windows XP Home Edition Service Pack 2 (build 2600)
    2.00 gigahertz Intel Pentium Dual
    64 kilobyte primary memory cache
    1024 kilobyte secondary memory cache
    2048 Megabytes Installed Memory
    Board: ASUSTeK Computer INC. P5K SE Rev 1.xx
    Bus Clock: 200 megahertz
    BIOS: American Megatrends Inc. 0401 07/19/2007
    NVIDIA GeForce 8600 GT [Display adapter]
    LGE T710BH [Monitor]
    Realtek High Definition Audio
     
  5. Coolio10

    Coolio10 Registered Member

    Joined:
    Sep 1, 2006
    Posts:
    1,124
    Did you remove previous drivers or related files of old graphic card? The game might be trying to run on old graphics even though it isn't there.
     
  6. BlackScarletLove

    BlackScarletLove Registered Member

    Joined:
    Jul 12, 2007
    Posts:
    63
    I had ati before this,
    nothing was listed as still existing in add/remove, but to be safe i tried the ati cat-uninstaller, then i reinstalled my new driver. i didnt uninstall it then reinstall it, i installed it overtop again, hope that was correct.

    no change.

    is there anyway to use safe mode or msconfig to ascertain the problem?
     
  7. innerpeace

    innerpeace Registered Member

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Posts:
    2,095
    Location:
    Mountaineer Country
    Last edited: Dec 20, 2008
  8. BlackScarletLove

    BlackScarletLove Registered Member

    Joined:
    Jul 12, 2007
    Posts:
    63
    ok, so, i tried uninstalling the latest nvidia drivers 178.24, and installing 175.19 to see if that was the problem, but that didnt fix it so i undid those changes.

    Tried booting the doom3 up in safe mode and interestingly i got a process dialog window that i didnt get otherwise, and one thing it said was 'ERROR: The current video card / driver combination does not support the necessary features'
    i dont know if this is because safe mode was operating so sparsely that the game couldnt run, or if it was touching on a larger issue. Ive heard that for some reason certain games wont work with certain cards, but it shouldnt be the case with my setup.

    Back in fullmode, I tried to copy the information contained in teh optional error report, but i couldnt. however in event viewer i managed to pull this out of the application error log:
    Event Type: Error
    Event Source: Application Error
    Event Category: None
    Event ID: 1000
    Date: 21/12/2008
    Time: 12:00:42 AM
    User: N/A
    Computer: BLACKSCARLET
    Description:
    Faulting application doom3.exe, version 1.0.0.1, faulting module unknown, version 0.0.0.0, fault address 0x7e4a0010.

    Interestingly enough, STALKER failing to launch and only getting past the splash screen and crashing, doesnt log under event viewer. Also, when i tried launching it in safe mode, there was an actual error dialog that popped up that doesnt pop up in fullmode, but for whatever reason i couldnt pull it up to read it, it just had the outline of a window that said error but the inside was black.

    Still wondering if there is a way i can use msconfig to selectively disable things to try to narrow the problem, but im really only familiar with the startup tab and dont really wanna **** aroudn with the rest of it without knowing what i am doing.
     
  9. Coolio10

    Coolio10 Registered Member

    Joined:
    Sep 1, 2006
    Posts:
    1,124
    Is there anything else but games that has problems that uses a graphics card?
     
  10. innerpeace

    innerpeace Registered Member

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Posts:
    2,095
    Location:
    Mountaineer Country
    Please answer my question and Coolio10's. We need info in order to help you :).

    Did you go through the links to ensure your system was clean of the old ATI stuff and make sure you new card was installed properly? At this point, I would make sure all ATI and nVidia stuff is cleaned and start fresh.

    I have no idea about your msconfig question. Another thing to look into is if you card is overheating. If it has a fan, make sure it's spinning. I installed an 8500GT last year in an emachines computer and the result was a much warmer machine.

    Is it possible to uninstall one of your games properly and then reinstall it and see if the problem is still there.
     
  11. BlackScarletLove

    BlackScarletLove Registered Member

    Joined:
    Jul 12, 2007
    Posts:
    63
    ok so i solved the problem. i uninstalled all games and all drivers, ran several driver cleaner programs in safe mode, rebooted and ran a chipset driver then my most current graphics drivers and reinstalled games and its all working now. thanks for the help
     
  12. innerpeace

    innerpeace Registered Member

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Posts:
    2,095
    Location:
    Mountaineer Country
    Great to here! :thumb: A clean start is the way to go. Enjoy your new card.
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.