Startpage not giving Google search results

Discussion in 'privacy technology' started by mattdocs12345, Nov 2, 2013.

  1. mattdocs12345

    mattdocs12345 Registered Member

    Joined:
    Mar 23, 2013
    Posts:
    1,785
    Location:
    US
    Okay Im using both StartPage and Privatesearch.net and they suppose to use google engine and give exact same results.
    However when I search for the following:

    jittsi for iphone in Startpage, I get 1 result....
    Full text of "A curious herbal ?containing five hundred cuts, of the ...

    jittsi for iphone in Privatesearch.net gives me 2 results...
    Volume I
    Full text of "A curious herbal ?containing five hundred cuts, of the ...

    Same search via google or big gives me 581,000 results.
    What is going ono_O Why are both StartPage and Privatesearch inferior?
     
  2. TheCatMan

    TheCatMan Registered Member

    Joined:
    Aug 16, 2013
    Posts:
    327
    Location:
    sweden
    If you check right at the top it says

    "Did you mean: jitsi for iphone"

    click it, its just fixed the spelling for you, should yield same results as google did I just checked it now and it does.
     
  3. Reality

    Reality Registered Member

    Joined:
    Aug 25, 2013
    Posts:
    689
    Not sure if spelling has anything to do with it, but were you meaning jitsi (not jittsi) as in the Video Conferencing SW? Google has some pretty "intelligent suggestions" for spelling errors. Maybe theres a difference in Startpage for spelling, but I don't know. Havent tried the other SE you speak of. FWIW I too have found that Google turned up many more results when I just decided to look and see a while back.
     
  4. mattdocs12345

    mattdocs12345 Registered Member

    Joined:
    Mar 23, 2013
    Posts:
    1,785
    Location:
    US
    Thank you so much!!! Yes indeed this was misspelled on purpose. I do make a lot of spelling errors as English is not my native lenguage. I did find the link on StartPage that auto corrects the spelling. Privateserach.net unfortunetly does not have that option. Oh well. Startpage works for me.
     
  5. TheCatMan

    TheCatMan Registered Member

    Joined:
    Aug 16, 2013
    Posts:
    327
    Location:
    sweden
    No worries, grammar adversaries are not welcome on wilders.

    English is my first language and am still a terrible speller, thank lordy for spellchecker and computers ;)
     
  6. MrBrian

    MrBrian Registered Member

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Posts:
    6,032
    Location:
    USA
  7. caspian

    caspian Registered Member

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Posts:
    2,301
    Location:
    Oz
    I get the same results if I spell jitsi with one t. Except, the first few results in startpage are ad related. The first 3, to be exact are ad releated. But the rest are exactly the same as Google. If you spelled it wrong in both google and startpage, then google offers search results for the correct spelling. Starpage does not. It just asks "did you mean jitsi for iphone"?
     
  8. KeyPer4Life

    KeyPer4Life Registered Member

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Posts:
    974
    You can check the results between Startpage and Ixquick search engines.
    Both versions of the service use the same IT-systems.

    The difference between Ixquick and Startpage is that Ixquick makes use of the search results
    from a multitude of search engines whereas Startpage relies on the results from one
    search engine; (Google) both, without forwarding personal data.

    Ixquick search engine uses the "star system" which ranks its results
    by awarding one star for every result that has been returned from a search engine.
    (hover on the star to see what search engines were used on your search results)

    Ixquick does not use "Google" as one of it's search engine results.

    The number of results should be different between the 2 search engines.
     
  9. MrBrian

    MrBrian Registered Member

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Posts:
    6,032
    Location:
    USA
    StartPage in my experience consistently gives fewer results than Google on those searches that have few enough results that I can manually count the number of results. That's why I usually use Disconnect Search instead of StartPage.
     
  10. MrMosillo

    MrMosillo Registered Member

    Joined:
    Jul 27, 2014
    Posts:
    4
    Use duckduckgo
     
  11. caspian

    caspian Registered Member

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Posts:
    2,301
    Location:
    Oz
    Did you go into Settings and change the settings for "Web/picture family filter" to "Do not filter my results". And also under video filter, uncheck "Enable". It is enabled by default. So unless you go in and change these your search results will be filtered. Then you can click on "Generate URL" and save it as your Home Page.

    https://startpage.com/do/mypage.pl?prf=3b36323faf5a729d448138aed4d27bcb
     
  12. MrBrian

    MrBrian Registered Member

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Posts:
    6,032
    Location:
    USA
    Yes. I had been using those settings already.
     
  13. caspian

    caspian Registered Member

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Posts:
    2,301
    Location:
    Oz
    I'll have top consider this when doing serious research. I had assumed that it showed everything.
     
  14. MrBrian

    MrBrian Registered Member

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Posts:
    6,032
    Location:
    USA
    Example: hips gartner site:www.wilderssecurity.com at StartPage gives me 0 results, while Google has more than zero results for the same query.
     
  15. SouthPark

    SouthPark Registered Member

    Joined:
    Jun 13, 2012
    Posts:
    261
    Location:
    USA
    Very interesting! I got the same 0 results as you did with startpage (with all filters set to "off"), although doing the same search at DuckDuckGo gave me 12 results, while IXquick (which is owned by the same company as startpage) gave me 20 results.
     
  16. MrBrian

    MrBrian Registered Member

    Joined:
    Feb 24, 2008
    Posts:
    6,032
    Location:
    USA
    Thanks for verifying :).

    I get 18 results with either Google or Disconnect Search (Google mode).
     
  17. caspian

    caspian Registered Member

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Posts:
    2,301
    Location:
    Oz
    I don't understand. What is "hips gartner site"? What was your search term?
     
  18. J_L

    J_L Registered Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Posts:
    8,516
    No, they searched: "hips gartner site:www.wilderssecurity.com"

    That means searching within wilderssecurity.com for "hips garter".
     
Loading...