Not Cleaning with On Demand Scan

Discussion in 'ESET Smart Security' started by Jackdaw, Dec 30, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Jackdaw

    Jackdaw Registered Member

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Posts:
    3
    Hi. If I do a On Demand Scan from the right+click context menu Scan with ESET Smart Security ESS finds a virus but it just will not do anything about it unless I actually use Advanced Options > Clean

    why ?

    what's the point in having Scan with ESET Smart Security if it's actually going to do nothing ?
     

    Attached Files:

    • ODS.JPG
      ODS.JPG
      File size:
      93.8 KB
      Views:
      51
  2. toxinon12345

    toxinon12345 Registered Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Posts:
    1,200
    Location:
    Managua, Nicaragua
    More Control, not everyone wants to clean, but rather a diagnostic of the system' state.
     
  3. Cudni

    Cudni Global Moderator

    Joined:
    May 24, 2009
    Posts:
    6,956
    Location:
    Somethingshire
    That is how it is designed? Now that you know use Clean and not just Scan.
     
  4. toxinon12345

    toxinon12345 Registered Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Posts:
    1,200
    Location:
    Managua, Nicaragua
    Also, if you do a scan from the ESET window, cleaning is normally activated (Scan without cleaning - disabled)
    Clean files option is equivalent to "Scan and clean" in the version 2
     
    Last edited: Dec 30, 2010
  5. Jackdaw

    Jackdaw Registered Member

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Posts:
    3
    Ah I see, diagnosing a system would be quite useful to some people, but surely not the majority of users as a default action.

    maybe it's just me that's been caught out by this commands feature.

    thanks for the answers and yes; I still like the product and it's mad amount of configurability... even if it does things that I don't quite expect.
     
  6. toxinon12345

    toxinon12345 Registered Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Posts:
    1,200
    Location:
    Managua, Nicaragua
    As I said before, Scan and clean is the default action if you perform the scan through the ESET'main window.
    Is the same as if you invoke the "Advanced options > Clean files" command
     
  7. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,411
    You can customize the context menu options in the advaced setup. For instance, you can change the order of the scan / clean options or completely disable whichever you want.
     
  8. toxinon12345

    toxinon12345 Registered Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Posts:
    1,200
    Location:
    Managua, Nicaragua
    I have it customized. :D
     
  9. Jackdaw

    Jackdaw Registered Member

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Posts:
    3
    @Toxin.. I don't know why I don't use the GUI for scanning, maybe its because I think of all AV progs as doing just one thing and doing that automatically with the GUI there for turning things on and off.

    that's a very useful option to have. I didn't realise it could be changed and it's nice to know ESET have put thought into how different people use their pc's.
     
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.