Not Cleaning with On Demand Scan

Discussion in 'ESET Smart Security' started by Jackdaw, Dec 30, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Jackdaw

    Jackdaw Registered Member

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Posts:
    3
    Hi. If I do a On Demand Scan from the right+click context menu Scan with ESET Smart Security ESS finds a virus but it just will not do anything about it unless I actually use Advanced Options > Clean

    why ?

    what's the point in having Scan with ESET Smart Security if it's actually going to do nothing ?
     

    Attached Files:

    • ODS.JPG
      ODS.JPG
      File size:
      93.8 KB
      Views:
      51
  2. toxinon12345

    toxinon12345 Registered Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Posts:
    1,200
    Location:
    Managua, Nicaragua
    More Control, not everyone wants to clean, but rather a diagnostic of the system' state.
     
  3. Cudni

    Cudni Global Moderator

    Joined:
    May 24, 2009
    Posts:
    6,956
    Location:
    Somethingshire
    That is how it is designed? Now that you know use Clean and not just Scan.
     
  4. toxinon12345

    toxinon12345 Registered Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Posts:
    1,200
    Location:
    Managua, Nicaragua
    Also, if you do a scan from the ESET window, cleaning is normally activated (Scan without cleaning - disabled)
    Clean files option is equivalent to "Scan and clean" in the version 2
     
    Last edited: Dec 30, 2010
  5. Jackdaw

    Jackdaw Registered Member

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Posts:
    3
    Ah I see, diagnosing a system would be quite useful to some people, but surely not the majority of users as a default action.

    maybe it's just me that's been caught out by this commands feature.

    thanks for the answers and yes; I still like the product and it's mad amount of configurability... even if it does things that I don't quite expect.
     
  6. toxinon12345

    toxinon12345 Registered Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Posts:
    1,200
    Location:
    Managua, Nicaragua
    As I said before, Scan and clean is the default action if you perform the scan through the ESET'main window.
    Is the same as if you invoke the "Advanced options > Clean files" command
     
  7. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    You can customize the context menu options in the advaced setup. For instance, you can change the order of the scan / clean options or completely disable whichever you want.
     
  8. toxinon12345

    toxinon12345 Registered Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Posts:
    1,200
    Location:
    Managua, Nicaragua
    I have it customized. :D
     
  9. Jackdaw

    Jackdaw Registered Member

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Posts:
    3
    @Toxin.. I don't know why I don't use the GUI for scanning, maybe its because I think of all AV progs as doing just one thing and doing that automatically with the GUI there for turning things on and off.

    that's a very useful option to have. I didn't realise it could be changed and it's nice to know ESET have put thought into how different people use their pc's.
     
Thread Status:
Not open for further replies.