Nod32 100% CPU usage. Nothing is scanning

Discussion in 'ESET NOD32 Antivirus' started by aluminex, Oct 23, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. aluminex

    aluminex Registered Member

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Posts:
    143
    I am getting this on multiple clients and it is very sporadic. Logs level of informative shows nothing out of the ordinary. Any help would be much appreciated...

    v 3.0.694.0
     
  2. windstrings

    windstrings Registered Member

    Joined:
    Oct 20, 2004
    Posts:
    337
    Same problem here... something as simple as making a shortcut to the desktop for "siw.exe" freezes my computer for up to a minute with nod32 using 100% cpu resources.
     
  3. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,374
    Does siw.exe take long to scan?
     
  4. aluminex

    aluminex Registered Member

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Posts:
    143

    I am finding it difficult to use remote desktop because the cpu usage is so horrible... This is very sporadic and frustrating. I opened a trouble ticket and the solution was un/reinstall. I really don't want to do that for x number of machines and it very much seems like a workaround too me.
     
  5. SmackyTheFrog

    SmackyTheFrog Registered Member

    Joined:
    Nov 5, 2007
    Posts:
    767
    Location:
    Lansing, Michigan
    Use process monitor and have it filter down to file system activity from ekrn.exe. If there is a file/exectuable that is being modified a lot it can cause slowdowns and should be excluded. Also be aware that the system startup files are scanned during user logons and after a successful definition update and that will spike CPU usage.
     
  6. WayneP

    WayneP Support Specialist

    Joined:
    Apr 9, 2009
    Posts:
    339
Thread Status:
Not open for further replies.