McAfee 2017/15.1

Discussion in 'other anti-virus software' started by Ibrad, Sep 29, 2016.

  1. Spartan

    Spartan Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    1,042
    Location:
    Dubai
    so how is this 2017 version? it scores 3rd place in the latest AV Performance test but it it really light? Tom's Guide's review of the 2016 version said it had a significant performance imapct.

    I am not able to try the demo as the demo is for the Live Safe and I am only interested in the AV
     
  2. ance

    ance formerly: fmon

    Joined:
    May 5, 2013
    Posts:
    1,359
  3. Spartan

    Spartan Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    1,042
    Location:
    Dubai
  4. gery

    gery Registered Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Posts:
    2,140
    i am using Total Security in my computer and Laptop and they both run well . lighter than the 2016 version . I do not know how well it performs against threats but till now seems fine. I feel no slow downs at all only a few seconds 20 or 25 delay in the start up but i do not mind it at all as i am not in a hurry
     
  5. gery

    gery Registered Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Posts:
    2,140
    this is what it looks like
     

    Attached Files:

  6. ance

    ance formerly: fmon

    Joined:
    May 5, 2013
    Posts:
    1,359
    Very nice pictures, thank you Papusan. I don't understand why most of the cloud AV only have idiotic autoquarantine, in case of a false positive your system could be dead ... :mad:
     
  7. anon

    anon Registered Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Posts:
    6,749
  8. roger_m

    roger_m Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Posts:
    8,000
    Sadly, that's how the majority of antiviruses work these days. I just switched to Avast, as it's very light, and at least its very easy to restore and whilelist quarantined files.
     
  9. Spartan

    Spartan Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    1,042
    Location:
    Dubai
    it's just like BD Free AV, 0 control but at least in BD after it detects a file, you can still restore it and exclude it, not with this, my file is gone and I had a hard time to find it online

    never touching this again
     
  10. Duxar

    Duxar Registered Member

    Joined:
    Dec 24, 2016
    Posts:
    22
    Location:
    Germany
    Just downloaded the Total Protection, and i got that old ugly interface? What Version do you have? Where to get?
     
  11. gery

    gery Registered Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Posts:
    2,140
    the 2017 version from the official site
     
  12. Duxar

    Duxar Registered Member

    Joined:
    Dec 24, 2016
    Posts:
    22
    Location:
    Germany
    I don't know what i do wrong, i still get the old version. Thank you anyway. :doubt:
     
  13. Sir Pixelot

    Sir Pixelot Registered Member

    Joined:
    Oct 3, 2016
    Posts:
    10
    Location:
    US
    I havven't gotten the McAfee 15.1 update. I'm still running McAfee Internet Security 15.0. I'm not sure of this, but I think the update hasn't been rolled out to most countries yet. My McAfee product re seller sold me a license from the Asian Pacific, and that's probably why I've yet to get the update.
     
  14. Sir Pixelot

    Sir Pixelot Registered Member

    Joined:
    Oct 3, 2016
    Posts:
    10
    Location:
    US
    Last edited: Dec 26, 2016
  15. Firecat

    Firecat Registered Member

    Joined:
    Jan 2, 2005
    Posts:
    8,221
    Location:
    The land of no identity :D
    ^LAM = Cloud-based engine, old signatures gone, if you are under a proxy-restricted internet access, use intranet, or run offline (I do), the cloud is basically inactive and your system is in danger. Thanks, but no thanks. McAfee was at least good detection-wise before this "LAM" thingy....
     
  16. Sir Pixelot

    Sir Pixelot Registered Member

    Joined:
    Oct 3, 2016
    Posts:
    10
    Location:
    US
    Have you tested any of the next generation McAfee products that use the new LAM engine? If not, then your criticisms are entirely assumptive. However, McAfee does not provide in program proxy settings, and only uses the system wide one, which may cause issues in network environments you've mentioned.
     
  17. Spartan

    Spartan Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    1,042
    Location:
    Dubai
    @anon @zfactor

    I noticed NOD32 is affecting the performance of my Samsung 960 PRO SSDs and then I read a similar thread on the ESET Forums. So in a hunt for another light AV, after seeing that McAfee AV has become light as it sits right next to ESET's low performance impact in the latest AV-Comparatives test results, I decided to give it a go. The license for the AV only was more expensive than the Internet Security Suite but I don't like these suites, just need an AV, so I bought it for $59 USD [ouch!]

    When I first installed it, my Logitech G900 Wireless Gaming mouse started stuttering like no tomorrow, the UI was laggy, I wasn't having a good first impression.....

    Then I reboot after the installation, ran a full system scan which was very fast considering I have around 5TB of data......

    - 0 False positives of viruses detected
    - 3 PUPs detected, but the good thing is, you can see what they are and hit allow all, very easy to whitelist them that way
    - After the reboot, no more mouse stuttering and the UI isn't laggy anymore.

    I bought a single license but was surprised to know that I can install it on all my PCs/Macs/phones and tablets......... anyone knows what's the limit? like how many PCs that I own can I install it on?

    It's surprising how McAfee was known to be the heaviest AV / IS on the planet, and what they've become now.......

    Also, I only bought the AntiVirus Plus, but I see it has a firewall built in, I don't know if that's just showing me the windows Firewall or its own Firewall, kinda weird for an AV only to have a Firewall


    2017-02-13_184958.png

    Finally, anyone knows how to add exclusions?
     
  18. Spartan

    Spartan Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    1,042
    Location:
    Dubai
    Also, does anyone know if McAfee whitelists files after the initial scan?
     
  19. Marcos

    Marcos Eset Staff Account

    Joined:
    Nov 22, 2002
    Posts:
    14,441
    Please provide more information (ideally in our forum at https://forum.eset.com) about the performance issues you are having. We would welcome if you could provide us with a Process Monitor log for perusal.

    We are not aware of any issues with SSD drives except with one concerning an older version of a Samsung benchmark application (SBA), however, this issue shouldn't affect other applications that don't do the same type of operations like benchmark applications do. Also according to our analysis the issue didn't occur with the latest version of the SBA.
     
  20. Spartan

    Spartan Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    1,042
    Location:
    Dubai
    i'll do that on the ESET forum. Thank you
     
  21. Spartan

    Spartan Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    1,042
    Location:
    Dubai
    After testing this for a few days, it has beat NOD32 in terms of performance, as in, it is lighter.

    Once you install it the system becomes laggy and the mouse stutters, just reboot then run a full system scan and all is snappy again

    Also there is an option in the settings to choose to scan files striking a balance between performance and security, or thorough (more performance impact), or light ( very low performance impact). I chose the light

    Also, during installation, I chose custom and unchecked the McAfee Site Advisor, I don't need no site advisor daddy, just a fast local file scanning AV

    I bought a single license for the AntiVirus Plus which covers all your computers / mobile devices in a single license, no a a bad deal

    Initial system scan is very fast:

    McAfee AntiVirus Scanning.png

    Also, when it detects False Positives (in my case, it caught only 3), it doesn't auto delete / auto quarantine them by default so that's nice touch, you can then whitelist all the detections in one shot very easily
     
  22. Smiggy

    Smiggy Registered Member

    Joined:
    May 2, 2007
    Posts:
    237
    Location:
    The Angel Isle
    I had to strip this from my test server as it was grinding it to an almost halt.
    Trying to open task manager was taking upshot of 4 mins, removed and put 360TS back on and server back to full speed, flying again
     
  23. coolcfan

    coolcfan Registered Member

    Joined:
    Nov 1, 2008
    Posts:
    130
    This user interface is something every AV should learn -- showing charts of necessary statistics instead of fancy buttons or big "You are safe" text.
     
  24. Sir Pixelot

    Sir Pixelot Registered Member

    Joined:
    Oct 3, 2016
    Posts:
    10
    Location:
    US
    I just received an update to McAfee 15.1 R2 (from 14 R13) and it's definitely much lighter on my system. The GUI is the same, however settings for real-time scanning have been removed. It also looks like McAfee's cloud AV component has been integrated.
     

    Attached Files:

  25. Ibrad

    Ibrad Registered Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Posts:
    1,970
    I finally got 15.1 R2 pushed out on all my machines. Its running super light on all my machines and protection has been good for all my machines. Each of my machines uses a combo of McAfee and Webroot and all the them have remained without any malware issues. I am very impressed with the new cloud McAfee and the protection I get for the price I pay.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.