Macrium Reflect

Discussion in 'backup, imaging & disk mgmt' started by Stigg, Nov 23, 2013.

  1. FanJ

    FanJ Updates Team

    Joined:
    Feb 9, 2002
    Posts:
    3,983
    Hi Pete,

    How can one tell that there is an upgraded PE?

    If you have the time, could you please give step-by-step guidelines how to do that (if needed at all)?

    Thanks!
     
  2. twl845

    twl845 Registered Member

    Joined:
    Apr 12, 2005
    Posts:
    4,186
    Location:
    USA
    Did the update and made a backup. No problems. Redid the PE too.
     
  3. Hadron

    Hadron Registered Member

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Posts:
    1,788
    We don't need to make new rescue media, do we?
    It still uses pe5x64.zip/pe5x86.zip.
     
  4. zfactor

    zfactor Registered Member

    Joined:
    Mar 10, 2005
    Posts:
    6,103
    Location:
    on my zx10-r
    working fine here as well. no issues with the newest version.
     
  5. pling_man

    pling_man Registered Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Posts:
    599
    Location:
    UK
    I don't know for sure; I am still learning how the PE Rescue Disk works.

    Details about the update say that Restore now skips bad sectors so the version on the rescue disk should also need to be updated.

    I think if an update is needed you just rebuild the rescue media using the wizard. I don't think you need the boot menu (which I have not enabled).
     
  6. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    20,590
    To answer the question about the need for new rescue media is simple. Boot into it and see if the version and build number are the same as the desktop.

    I don't build new rescue media unless there is a major change to it like there was in the last version. If all you use it for is restore I would suspect it doesn't matter, but for actual imaging it might. I did rebuild this time.

    Pete
     
  7. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    20,590
    You are correct in that you don't need the boot menu.. but once you've used it you will never turn back. It is way to cool. So now I reserve the CD's for total and complete failure, which I personally have never had happen, at least not recently.

    Pete
     
  8. silver0066

    silver0066 Registered Member

    Joined:
    Dec 31, 2004
    Posts:
    990
    Downloaded new version. First did a repair, but it still crashed. Then reinstalled (leaving existing settings and logs), and it crashed again.

    Here is the error information posted in Windows 8.1 x64 on the install:

    Here are the crash details:

    Problem signature:
    Problem Event Name: APPCRASH
    Application Name: Reflect.exe
    Application Version: 5.3.7086.0
    Application Timestamp: 53be6b3f
    Fault Module Name: ntdll.dll
    Fault Module Version: 6.3.9600.17114
    Fault Module Timestamp: 53649e73
    Exception Code: c0000005
    Exception Offset: 000000000009b250
    OS Version: 6.3.9600.2.0.0.256.48
    Locale ID: 1033
    Additional Information 1: 86e3
    Additional Information 2: 86e33e7d6d31b613da3774488d11e382
    Additional Information 3: e0bc
    Additional Information 4: e0bc94927698ebfa665ad3ed41e55bc7

    Read our privacy statement online:
    http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=280262

    If the online privacy statement is not available, please read our privacy statement offline:
    C:\WINDOWS\system32\en-US\erofflps.txt

    Does anyone have a solution. Submitted ticket to Macrium, but so far, no solution given.
     
  9. silver0066

    silver0066 Registered Member

    Joined:
    Dec 31, 2004
    Posts:
    990

    SOLVED!!

    Emsisoft Anti-Malware was the culprit. I had to whitelist the Macrium application and service.
     
  10. JohnBurns

    JohnBurns Registered Member

    Joined:
    Jul 4, 2004
    Posts:
    777
    Location:
    Oklahoma City
    Thanks for posting solution - may help others.
     
  11. FanJ

    FanJ Updates Team

    Joined:
    Feb 9, 2002
    Posts:
    3,983
    Macrium Reflect 5.3.7100 released - 16 July 2014

    http://updates.macrium.com/reflect/v5.0/v5.3.7100/details5.3.7100.htm

    === begin quote ===

    What's new? 5.3.7100:
    •Reduced memory allocation when scanning local disks.
    The RAM usage required when scanning local disks at startup has been reduced. This now enables 32 bit systems to access NTFS volumes up to 16TB in size


    Bug Fixes:
    •Explorer crash when opening files where the path is greater than 250 characters
    Windows Explorer could crash when accessing files where the path was greater than 250 characters. This has been resolved.

    •File and Folder exclude filter not refreshed when editing a File and Folder backup definition
    When editing an existing File and Folder backup definition, the 'Exclude' filters may not be refreshed to reflect the filters currently in the definition. This has been resolved.

    •Fixed crash when mounting a Microsoft Exchange backup
    A program crash could occur when mounting an MS Exchange Backup. This has been resolved.

    •Fixed "XML status is not valid" error
    The message "XML status is not valid" could be displayed when loading paths with characters not included in the local Windows code page. This has been resolved.

    === end quote ===
     
  12. FanJ

    FanJ Updates Team

    Joined:
    Feb 9, 2002
    Posts:
    3,983
    A question:
    I did run the upgrade on Win 7. When I had rebooted and started the Reflect "preboot menu" (PE5), I noticed that the version there was still telling me 5.3.7086 (the previous version). I rebooted and started Reflect, and then I made a bootable PE5 CD/DVD. After that I rebooted again into the "preboot menu", and now the "preboot menu" was also showing version 5.3.7100.
    Is this normal? Is this the way you guys do it?
    Thanks in advance!
     
  13. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    20,590
    Sometimes when I am just remaking the preboot, I'll select ISO instead of a CD. In the case of this last update, since there was no big impact on PE, I didn't bother doing anything with it.
    I take each update as a separate case when it comes to PE.

    Pete
     
  14. FanJ

    FanJ Updates Team

    Joined:
    Feb 9, 2002
    Posts:
    3,983
    Hi Pete,
    Thanks.

    Sorry, I don't understand this.

    Maybe it was me or any settings by me, but as I posted in reply # 337 my preboot menu did not show version 5.3.7100 but the previous one 5.3.7086. Only after I made a new bootable CD/DVD PE-5 , the preboot menu did show version 5.3.7100.
     
  15. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    20,590
    When you make the Preboot, you can chose between making a CD or an ISO, which can be later used to burn to a CD. If I want to rebuild the Preboot environment, but don't need the CD, I will select ISO. Then I just delete the ISO

    When you update the windows version, the preboot isn't rebuilt automatically. I don't bother rebooting the Preboot every time. Just I don't feel it is needed.

    Pete
     
  16. SA Jack

    SA Jack Registered Member

    Joined:
    May 25, 2008
    Posts:
    50
    Uploaded version 5.3.7100 this morning. New update, but same problem of program crashing immediately. Back to version 5.2. I've not found anything on Wilders or Macrium that suggests any manual fix for the problem. Have I missed something? Thanks.
     
  17. stapp

    stapp Global Moderator

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Posts:
    18,020
    Location:
    UK
    Perhaps try as a form of troubleshooting disabling everything running in real time apart from Macrium and then if Macrium works, re-enabling real time apps one by one.
     
  18. silver0066

    silver0066 Registered Member

    Joined:
    Dec 31, 2004
    Posts:
    990
    Do you have Emsisoft AntiMalware 9?

    If so, whitelist Reflex.exe and ReflexService.exe.
     
  19. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    20,590
    That's strange. I am running EIS 9 and I haven't had to do that.

    Pete
     
  20. SA Jack

    SA Jack Registered Member

    Joined:
    May 25, 2008
    Posts:
    50
    I don't have Emsisoft. I use Comodo and Malwarebytes Anti Malware 2. I've excluded the Macrium folder in Malwarebytes and have identified Reflect's executable and service files to be trusted in Comodo. And when I revert back to version 5.2, everything works great. Go figure.

    Thanks for your inquiry and help.
     
  21. Hadron

    Hadron Registered Member

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Posts:
    1,788
    I just run Windows Defender on all my Windows 8 computers without any problems whatsoever.
    I have never needed anything fancy with malware.

    Common sense has worked well for me over the years and have NEVER had to remove any malware or virus.
     
  22. Hadron

    Hadron Registered Member

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Posts:
    1,788
    What's new? 5.3.7100:

    Reduced memory allocation when scanning local disks.
    The RAM usage required when scanning local disks at startup has been reduced. This now enables 32 bit systems to access NTFS volumes up to 16TB in size

    Bug Fixes:

    File and Folder exclude filter not refreshed when editing a File and Folder backup definition
    When editing an existing File and Folder backup definition, the 'Exclude' filters may not be refreshed to reflect the filters currently in the definition. This has been resolved.
    Fixed crash when mounting a Microsoft Exchange backup
    A program crash could occur when mounting an MS Exchange Backup. This has been resolved.
    Fixed "XML status is not valid" error
    The message "XML status is not valid" could be displayed when loading paths with characters not included in the local Windows code page. This has been resolved.
     
  23. silver0066

    silver0066 Registered Member

    Joined:
    Dec 31, 2004
    Posts:
    990
    That is interesting. I am using Win 8.1 x64....maybe that is the difference. I just could not get Macrium to run without immediately crashing after the 7086 update until I received this fix from Macrium support. They advised that they have alerted Emsisoft to this problem.
     
  24. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    20,590
    Could be the OS, I am on Win 7 SP1 x64

    Pete
     
  25. FanJ

    FanJ Updates Team

    Joined:
    Feb 9, 2002
    Posts:
    3,983
    Macrium Reflect 5.3.7109 released - 22 July 2014

    http://updates.macrium.com/reflect/v5.0/v5.3.7109/details5.3.7109.htm

    === begin quote ===

    What's new? 5.3.7109:
    •Improved speed copying Windows PE to USB rescue media.
    The speed of copying Windows PE boot files to USB flash drives has been increased.


    Bug Fixes:
    •Explorer crash when opening files where the path is greater than 250 characters
    Windows Explorer could crash when accessing files where the path was greater than 250 characters. This has been resolved.

    •Support for older CPUs without SSE2 instruction set
    The previous update to v5.3 of Macrium Reflect was incompatible with Pentium II/III and AMD Athlon XP CPUs. This has been resolved.

    === end quote ===
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.