Macrium Reflect Image Size

Discussion in 'backup, imaging & disk mgmt' started by Larry Paul, Feb 6, 2019.

  1. Larry Paul

    Larry Paul Registered Member

    Joined:
    Apr 22, 2018
    Posts:
    16
    Location:
    Honolulu, HI
    I bought the new v7 Home version and to my surprise the OS image is 48.6GB while the OS drive is only 42.7GB! I might as well clone instead of image to save space. What gives? Any ideas?

    Thanks.
     
  2. Ultra Male

    Ultra Male Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    407
    Location:
    Dubai
    because it's compressed. I disable compression for faster imaging/restoration
     
  3. XIII

    XIII Registered Member

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Posts:
    859
    How does compression make an image larger than the original?

    Coincidentally I noticed something similar same today: when making an incremental image of 1.5 GB of new data the "compressed" image was 2.5 GB...
     
  4. TheRollbackFrog

    TheRollbackFrog Registered Member

    Joined:
    Mar 1, 2011
    Posts:
    4,051
    Location:
    The Pond - USA
    @XIII - what are you using to determine the above "1.5gB of new data?"
     
  5. XIII

    XIII Registered Member

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Posts:
    859
    File size in Windows Explorer.
     
  6. Ultra Male

    Ultra Male Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    407
    Location:
    Dubai
    oh sorry I misread that, I thought he was saying why is the image smaller than the original OS size. That's weird.
     
  7. XIII

    XIII Registered Member

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Posts:
    859
    I would have misread it as well, if I did not happen to bump into a similar issue today... ;)

    Wonder if we find out why it's larger...
     
  8. Ultra Male

    Ultra Male Registered Member

    Joined:
    Jun 21, 2016
    Posts:
    407
    Location:
    Dubai
    Yeah that's strange for me, on a fresh Windows install, backing up the C: partition which is around 20 GB results in a 6-7 GB backup file in Macrium Reflect with the default medium compression rate. Something's not right here unless he has done this tweak which disables NTFS compression. (I stopped doing that tweak as it causes compression programs like WinRAR and backup images to not work properly)
     
  9. Larry Paul

    Larry Paul Registered Member

    Joined:
    Apr 22, 2018
    Posts:
    16
    Location:
    Honolulu, HI
    Figured it out. Dell image and tools are added to the OS partition. Thanks for your answers.
     
Loading...
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.