How to Enable SmartScreen in Windows 8.1 - Grayed and Dimmed

Discussion in 'malware problems & news' started by ifacedown, Oct 21, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines
    Hi!

    Due to testing softwares, I double-clicked a registry-hack or something that disables Windows' SmartScreen. I couldn't enable it in Control Panel - the options are grayed or dimmed.

    Thanks
     
  2. fax

    fax Registered Member

    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    3,723
    Location:
    localhost
  3. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines
  4. xxJackxx

    xxJackxx Registered Member

    Joined:
    Oct 23, 2008
    Posts:
    4,047
    Location:
    USA
    Yes, try a restart.
     
  5. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines
    Just as I was expecting, even several restarts would NOT help.
     
  6. xxJackxx

    xxJackxx Registered Member

    Joined:
    Oct 23, 2008
    Posts:
    4,047
    Location:
    USA
    The reg files from the site that was posted looked valid. Did you run them as admin? Did you open regedit and verify the correct setting? I would launch regedit as admin and verify the setting. If it is incorrect either change it manually of import the file from within regedit.
     
  7. roger_m

    roger_m Registered Member

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Posts:
    5,237
    Are you able to do a System Restore to a time prior when you disabled it?

    A quick Google search gave no answers on how to fix your problem, but I found thread from someone who also was unable to re enable SmartScreen after disabling it, and System Restore was suggested.
     
  8. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines
    System Restore - not applicable. In fact I have REINSTALLED windows 8.1 but still having the SAME issue.
     
  9. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines
    Ok, pls tell me how to do that in RegEdit. Thanks.
     
  10. fax

    fax Registered Member

    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    3,723
    Location:
    localhost
    Right Click the windows 8.1 "start" --> Select "Command Prompt (Admin)" --> type "regedit" in the the new window --> Check the registry for the existence of this registry HKEY

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer


    select it and check, on the right part of the regedit window, the presence of this entry:

    "SmartScreenEnabled"="RequireAdmin"
     
  11. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines

    Yes, I have that entry. And still, all the options to enable it in Action Center are dimmed.
     
  12. fax

    fax Registered Member

    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    3,723
    Location:
    localhost
  13. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines

    No, for sure my security tools are not disabling it.

    Avast 2014 Free
    Online Armor 7 free
    SMADAV free

    Yes, resetting my installation of Windows of 8.1 is maybe the only solution. I have refreshed and reinstalled my Windows 8.1 (retaining all settings), but they won't work.
     
  14. fax

    fax Registered Member

    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    3,723
    Location:
    localhost
    Before resetting I would remove all what you listed and ensure you are running clean of third party software.
     
  15. xxJackxx

    xxJackxx Registered Member

    Joined:
    Oct 23, 2008
    Posts:
    4,047
    Location:
    USA
    A reset will remove all 3rd party software, so it's not really necessary to remove it before hand.
     
  16. fax

    fax Registered Member

    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    3,723
    Location:
    localhost
    Sorry I did not explain myself correctly. I was mention it as a step to avoid the reset in case any of those may prevent smartscreen to work.
     
  17. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines
    Hmmm... 90% I won't do it. Too much time again to reinstall Office, apps, and softwares for a little added security by SmartScreen.
     
  18. stapp

    stapp Global Moderator

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Posts:
    7,267
    Location:
    England
    Have you tried running the system file checker? (sfc /scannow)
     
  19. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines
    Yeah I remember I did... before I reinstalled WIndows 8.1
    Let me try it again.
     
  20. fax

    fax Registered Member

    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    3,723
    Location:
    localhost
    Well, thats why I was suggesting to remove all related security applications or optimization tools or other third party software (not Microsoft related)
    Alternatively, you can also try a clean windows 8.1 boot to check if you regain control of smartscreen. Here: http://support.microsoft.com/kb/929135
     
  21. xxJackxx

    xxJackxx Registered Member

    Joined:
    Oct 23, 2008
    Posts:
    4,047
    Location:
    USA
    I had a thought, and it may be way off but maybe worth checking if nothing else has worked. Since you have been tweaking your system to get to this point, is it possible you have disabled the Attachment Manager? I have not tried it myself, but it would seem reasonable that if Attachment Manager was disabled that it would take SmartScreen with it.

    More info...
    http://support.microsoft.com/kb/883260
    The article predates Windows 8 but the setting are still valid.
     
  22. ifacedown

    ifacedown Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2013
    Posts:
    120
    Location:
    Philippines
    I do not remember myself tweaking the Attachment manager. Where can it be found?
     
  23. stapp

    stapp Global Moderator

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Posts:
    7,267
    Location:
    England
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.