Emsisoft Anti-Malware & Emsisoft Internet Security 10 available

Discussion in 'other anti-malware software' started by emsisoft, May 10, 2015.

  1. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    20,590
    Under the settings tab for updates set the time for the updates to start after you normally turn on the computer. That should solve your problem.

    Pete
     
  2. Fabian Wosar

    Fabian Wosar Developer

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Posts:
    838
    Location:
    Germany
    Can you check the whitelist dialog and check if there is an entry for Secunia there? I have also updated the reputation information for Secunia.

    That will cause literally gigabytes worth of logs to be generated per day. I know that, because there is a way to get these types of logs. But we only use them for debugging.

    We had those in the past and according to the user feedback we got most considered them redundant.

    We expect EEK 10 to be released within the next few weeks. The exact time depends on whether there are any major bugs in the EAM/EIS 10 release. So far things are looking quite good :).

    You will see all the speed improvements we implemented in EAM/EIS in EEK as well.
     
  3. itman

    itman Registered Member

    Joined:
    Jun 22, 2010
    Posts:
    8,400
    Location:
    U.S.A.
    Thanks for the reply. Will do.

    FYI - Emsisoft previously advised against this stating initial update is critical but appears delaying update is the only solution to my issue.
     
  4. Minimalist

    Minimalist Registered Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Posts:
    14,449
    Location:
    Slovenia
    That's nice to hear. Good job and congrats on your new release :thumb:
     
  5. Securon

    Securon Registered Member

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Posts:
    1,960
    Location:
    London On
    Good Afternoon! Quickest Trial Demo Ever...Lol! Tried V10 EAM for a Scan was so impressed...guess what! Excellent Product...Congrats Christian and Fabian...and all at Emsisoft. Sincerely...Securon
     
  6. Charyb

    Charyb Registered Member

    Joined:
    Jan 16, 2013
    Posts:
    675
    There is no entry in the whitelist.

    Here is another one that has appeared which should be well known.
    http://www.isthisfilesafe.com/?md5=705EA99E940E7873B779258602EF22AE

    I am not understanding what criteria enters a program into the monitoring mode. As you can see, the programs in the attached image all have good reputations but are being monitored without any custom rules created yet the livecomm.exe file is showing an unknown reputation, is not monitored, but actually is a well known file.

    How does a program enter monitored status?
     

    Attached Files:

  7. ArchiveX

    ArchiveX Registered Member

    Joined:
    Apr 7, 2014
    Posts:
    1,464
    Location:
    Land of the Light
    I tied EAM 10, too.
    Scanning speed has been improved.
     
  8. Fabian Wosar

    Fabian Wosar Developer

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Posts:
    838
    Location:
    Germany
    Thanks. I changed the classification.

    The reputation has no influence on whether we will monitor an application or not. It just determines what default action is taken when we observe a potentially malicious behavior. Whether a process is monitored or not is largely depending on your white-list settings and the way it was started. Essentially we focus on processes started within the user logon session, as those are the only processes relevant for preventing malware infections. That means by default we don't monitor most services unless they were started by a user, like for example livecomm.exe in your example.
     
  9. fblais

    fblais Registered Member

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Posts:
    1,287
    Location:
    Québec, Canada
    Thanks for the speed increase, much appreciated! :)
     
  10. Fabian Wosar

    Fabian Wosar Developer

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Posts:
    838
    Location:
    Germany
    We found a bug in the routine that can cause the update to go off sooner than intended. It will be fixed in the next release.
     
  11. itman

    itman Registered Member

    Joined:
    Jun 22, 2010
    Posts:
    8,400
    Location:
    U.S.A.
    By next release, do you mean release 11? I have had a couple of ver. 10 updates recently.

    Also I found something that might be the root cause of my issues. At boot, svchost.exe -netsvcs is consuming virtual memory at huge rates. Today it was over 2 GB combined real + virtual. Again watching it, it all seemed to be Win Update related. However, only 512 MB of real memory was being used; the rest was all virtual. Strange in that I have 8 GB memory and running WIN 7 x64.

    When I installed WIN 7 many moons ago, I experimented with various virtual memory setups using the 3 SATA HDDs I have installed. I only allocated 300 MB VM to the drive WIN 7 is installed on and the rest to a fast Seagate SATA drive that only contain image backups. Back then, I was only using Norton IS and everything booted up and initialized quick plus ran quick thereafter. Today I have EAM, Eset Smart Security, and EMET all loading at boot.

    I also suspect that perhaps EAM uses a lot of VM at boot up? In any case, I have allocated much more VM to the WIN 7 drive and will see if that helps the EAM startup. I do know that by currently delaying the first EAM update, I am not longer getting an system lockups right after the first cold boot.

    -EDIT- Well, I was right. The problem is WIN 7 updating and literally thousands of PCs are affected. Appears MS is close to a fix on the issue. Don't know why it has taken so long though. Thank goodness I have 8 GB of memory. The people with 2 GB of memory are dead in the water. Here's the link: https://social.technet.microsoft.co...-memory-usage?forum=w7itproperf&prof=required
     
    Last edited: May 13, 2015
  12. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    20,590
    Hmm. Glad I have auto updates turned off I believe what Fabian ment was the next update to 10.0 which will be soon.
     
  13. fax

    fax Registered Member

    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    3,899
    Location:
    localhost
    uuuhm... back with update issues. Keep an eternal looping with "updating" "initializing"....
     

    Attached Files:

  14. Ciach0

    Ciach0 Registered Member

    Joined:
    May 13, 2014
    Posts:
    37
    @fax
    So far so good... You can see my log attached. I haven't got any problem with update since first v10 beta.
    I'm using WIN7 64-bit.
     

    Attached Files:

  15. Ciach0

    Ciach0 Registered Member

    Joined:
    May 13, 2014
    Posts:
    37
    First of all: I must say that speed improvements is impressive. Keep on rockin' !!!

    The new behavior blocker tab is very useful IMHO. Please, look into into this:

    EIS-BLOKER.png

    With regarding to post #33 and examples from my screenshot, it's unclear to me how the reputation is determined. In particular: two files of my files are original Brother DCP-J140W driver (VolPanlu.exe is it part of unofficial Daniel K's SB X-FI Support Pack 3.3, so it's ok for me). Is it proper behavior?
     
  16. fax

    fax Registered Member

    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    3,899
    Location:
    localhost
    Thanks.. just got an update that needed a reboot... so far no errors. Lets see...
     
  17. Fabian Wosar

    Fabian Wosar Developer

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Posts:
    838
    Location:
    Germany
    It appears that on some systems the SSL option is causing update issues. We are currently trying to figure out what is causing them. The most likely cause are proxies or web filters interfering with the SSL communication. We are currently looking into it.
     
  18. itman

    itman Registered Member

    Joined:
    Jun 22, 2010
    Posts:
    8,400
    Location:
    U.S.A.
    A fix would be to tell users to exclude Emsisoft processes from web filtering. I do this in Eset Smart Security. Also exclude same in AV scanner and HIPS.
     
  19. BrendanAdams

    BrendanAdams Registered Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Posts:
    167
    Location:
    France
    Just got the message as well : Could not connect to the update server. Please check your internet connection and proxy settings. It was still working this afternoon.
     
  20. fax

    fax Registered Member

    Joined:
    May 30, 2005
    Posts:
    3,899
    Location:
    localhost
    nope, could not connect error is back... if I disable the SSL communication then it seems to connect better but may be its just a coincidence.
     
  21. itman

    itman Registered Member

    Joined:
    Jun 22, 2010
    Posts:
    8,400
    Location:
    U.S.A.
    First, I am having no problems with updating; SSL or otherwise. So, that is the good thing.

    However when using 2 simultaneous connections, I have 151 ports being opened up with 8 actually being used for the first boot of the day. For the life of me, I don't know why so many ports have to be used to perform a update?
     
  22. Fabian Wosar

    Fabian Wosar Developer

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Posts:
    838
    Location:
    Germany
    Are they open (connected) or are they closed and in one of the finalization states? (FIN_WAIT)
     
  23. itman

    itman Registered Member

    Joined:
    Jun 22, 2010
    Posts:
    8,400
    Location:
    U.S.A.
    The ones not used always show in Wait status.
     
  24. Barthez

    Barthez Registered Member

    Joined:
    Apr 28, 2010
    Posts:
    113
    Location:
    Poland
    Fabain, did something changed regarding Game Mode in recent updates?

    I have auto-updates set to 30min interval and they happen regardless of game mode being on or off. I'm on an older machine so signature-refresh that happens after update is troublesome when I play games.
     
  25. siketa

    siketa Registered Member

    Joined:
    Oct 25, 2012
    Posts:
    2,718
    Location:
    Gaia
    Barthez, I'm trying to reproduce this.
    In case of success, can I open trouble ticket for your problem on Emsi support forum?
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.