Emsisoft Anti-Malware 5.0.0.81

Discussion in 'other anti-malware software' started by subratam, Sep 28, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. subratam

    subratam Registered Member

    Joined:
    Nov 14, 2003
    Posts:
    1,310
    Location:
    Issaquah, WA
    Hello all,


    we've just published a new stable build 5.0.0.81 of Anti-Malware.

    summary of news:

    * Introducing Server Mode: File Guard now starts immediately after booting the system without visible guard needed (in system tray). No logged on user needed for protection.

    * Introducing a new Email Notification feature at the File Guard. Useful in combination with server mode to get a notice about detected and quarantined malware.

    * Surf protection now fully supports Internet Explorer on Win 7 x64.

    * Optional redirect for blocked hosts in Surf Protection feature added.
    Blocked websites display "Blocked by Emsisoft Anti-Malware".

    * Reduced number of alerts by avoiding duplicates of the same (behavior) alerts.

    * Modified and simplified the update settings dialog for better usability.

    * Wine support for Commandline Scanner added.

    * Many bugfixes and minor improvements for better stability.

    Regards,
     
  2. jmonge

    jmonge Registered Member

    Joined:
    Mar 20, 2008
    Posts:
    12,883
    Location:
    Canada
    cool so we can have the gui disable and the service enable and still get protection from it:)
     
  3. G1111

    G1111 Registered Member

    Joined:
    May 11, 2005
    Posts:
    2,127
    Location:
    USA
    So far running smooth here.
     
  4. stapp

    stapp Global Moderator

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Posts:
    7,303
    Location:
    England
    I had a full version from the giveaway at the Calendar of Updates forum a couple of months ago.

    Now I have the update to this new version it has converted it into a free version and won't accept the code saying it is not valid or has already been used.

    Any advice would be welcome.
     
  5. ctrlaltdelete

    ctrlaltdelete Registered Member

    Joined:
    Oct 16, 2005
    Posts:
    318
    Location:
    NL
    stapp,

    The code is only used once to attach a license duration to your Emsi account.

    You need to enter your Emsi account username (e-mail) and password in the license screen (Configuration > License)

    Click on "Refresh Licenses" and select the license you want to use, click on it once.
    The Freeware license will always appear in that screen.
     
  6. stapp

    stapp Global Moderator

    Joined:
    Jan 12, 2006
    Posts:
    7,303
    Location:
    England
    That you so much for the instructions, I am now back to having a full version again.

    I had tried most of those things the bit I missed out was clicking once on the full license at the end.

    Thanks again :)
     
  7. Boyfriend

    Boyfriend Registered Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Posts:
    1,070
    Location:
    Pakistan
    Thanks subratam for update :) My copy automatically updated to latest build. It is working very well and fast. In change log, you have not mentioned updated engines.
     
  8. subratam

    subratam Registered Member

    Joined:
    Nov 14, 2003
    Posts:
    1,310
    Location:
    Issaquah, WA
    Service must be kept active, but if the tray icon app (guard)is closed, the file guard is still watching invisibly.

    It is included as "minor improvements", and not mentioned separately
     
  9. jmonge

    jmonge Registered Member

    Joined:
    Mar 20, 2008
    Posts:
    12,883
    Location:
    Canada
    thanks;)
     
  10. Boyfriend

    Boyfriend Registered Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Posts:
    1,070
    Location:
    Pakistan
    Thanks subratam for clarification :)
     
  11. DasFox

    DasFox Registered Member

    Joined:
    May 5, 2006
    Posts:
    1,825
    I'm sorry utter rubbish here! :(

    First time I try to run it after the installation, it locked up the desktop for about 2 mins before it finally responded and began running.

    a2service.exe what a memory hog on startup consuming around 145MB Ram and if you're running XP with only a small amount of ram, well you can kiss it good bye to the Page File and then find yourself because of a2service.exe your system using around 350-400MB Ram after only running one or two apps. Everytime on my XP box without fail, just running Firefox with 1-2 tabs open the box ends up running at 350-400MB Ram. I consider this very high ram consumption, only having EAM running resident with Firefox! :thumbd:

    Then the pit of all pits, while Anti-Malware was running resident in the taskbar, every 1-2 mins it kept crashing Firefox 3.6.10

    Thank goodness I have a nice Image For Windows image that I reinstalled to get rid of this junk! :thumbd:

    I'm sorry Emsisoft to be so harsh but this version and the one previous have given me nothing but problems, TWO versions in a row.

    To me this is like BETA software that shouldn't even be released, especially with the running services, they really pull down systems, making them run much slower. In fact on an Win7 x64 box with 4GB of ram it even slows down quite a bit running this program, really terrible! :thumbd:
     
    Last edited: Sep 29, 2010
  12. geko

    geko Registered Member

    Joined:
    Jan 31, 2008
    Posts:
    35
    You are right.

    I have it on Freeware mode and a2service.exe has increased a lot. Now its around ~145M, before (before updating to this version 5.0.0.81) it was something like 6M.

    Booting time has increased too. Dont know why, because its suposed to be the Freeware mode.

    For know I've uninstalled it. :'(
     
  13. iravgupta

    iravgupta Registered Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Posts:
    605
    Ashampoo did a much better job even when using the same engine. May be turning off behavior monitor in EAM would have tamed it a bit. It didn't even last that long on my system for me to have made that tweak and checked. I was totally put off by the message displayed by Windows 7 Action Center when shutting down the system - Emsisoft Antimalware is turned off. Every single time. Also, when booting the system, the icon displayes a red dot for a few secs during which the system freezes for a couple of seconds. This is unacceptable. It's sad to see a product with such excellent detection and such poor performance.
    avast/ NOD32 's performance and EAM's detection - that would be a killer combo.
     
  14. Noob

    Noob Registered Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Posts:
    6,468
    This is the first time i've been using an AV for so long and it performs SOOOOOOOO GOOOOD! :ninja: :thumb:

    Congratulations to Emsisoft :D :thumb:

    Almost a year!
     
  15. Fabian Wosar

    Fabian Wosar Developer

    Joined:
    Aug 26, 2010
    Posts:
    787
    Location:
    Germany
    The problem is caused by a bug in the option to enable the File Guard without a user being logged on. Usually you shouldn't have access to the File Guard at all but on some Freeware mode installations the mode got enabled by accident. This causes the slower boot and higher RAM usage compared to the previous version where the File Guard option was completely disabled.

    We already fixed the issue and an update should be available shortly.
     
  16. ELWIS1

    ELWIS1 Registered Member

    Joined:
    Sep 29, 2010
    Posts:
    60
    Anti-malware good protection, good detect malware, but Mamutu not remove all traces. AVG identity protecion, Norton Sonar yes:)
     
  17. BoerenkoolMetWorst

    BoerenkoolMetWorst Registered Member

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Posts:
    3,771
    Location:
    Outer space
    I use Emsisoft Emergency Kit, and in the settings for a custom scan, Heuristic scan for unknown Malware is off by default. With Deep scan this is not configurable. Does a deep scan also do a Heuristic scan for unknown malware or not?
     
  18. DasFox

    DasFox Registered Member

    Joined:
    May 5, 2006
    Posts:
    1,825
    I'm not using any freeware mode I have a licensed version and it constantly shot up extreme amounts of ram on start up killing the page file.

    Also the realtime engine if this is whatever you call it, every time you do something on the system it is slowed down by it's process needed to watch things.

    Anti-Malware is a resource hog plain and simple... :(
     
  19. BoerenkoolMetWorst

    BoerenkoolMetWorst Registered Member

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Posts:
    3,771
    Location:
    Outer space
    Still asking..
     
  20. eliastz

    eliastz Registered Member

    Joined:
    Aug 24, 2009
    Posts:
    22
    Don't know what Emsisoft have done but they have ruined a rather good product. On my Win XP SP3 desktop, the paid 5.0.0.81 version crashes Firefox 3.6.10 and locks up the PC with alarming regularity. The only way around these problems seems to be to deactivate the File Guard and Behavior Blocker. Let's hope Emsisoft don't ruin OA too.
     
  21. cruelsister

    cruelsister Registered Member

    Joined:
    Nov 6, 2007
    Posts:
    977
    Location:
    Paris
    I also had a Firefox problem with EAM. FF all of a sudden wouldn't close. I had to go into task manager to shut it down. Really a shame as I just purchased a new license about a month ago. Pretty much was ignored on E's message board when I reported the trouble (best answer was FF extensions which I have been using for YEARS without issue.

    Resolved the problem by putting EAM as an on demand and going with Comodo. C'est dommage!
     
  22. firzen771

    firzen771 Registered Member

    Joined:
    Oct 29, 2007
    Posts:
    4,815
    Location:
    Canada
    lol because u had a bug (something all programs of any kind will face) u say theyve not ruined the product and will possibly ruin future products... that makes no sense... for a product to be ruined u wuld need to see consistant failure over long periods of time, not a little update that gave u some problems.
     
  23. eliastz

    eliastz Registered Member

    Joined:
    Aug 24, 2009
    Posts:
    22
    The problems are not unfortunately associated with FF alone. Right-clicking on a file, for example, often leads to a freeze-up when the EAM File Guard is active. What is more, only re-booting seems to bring the computer back to life in these cases.
     
  24. atomomega

    atomomega Registered Member

    Joined:
    Jul 27, 2010
    Posts:
    1,285
    It's not a bad product... this is the high cost of having 2 engines running real-time. I've experienced some other issues with another dual-engine AV...
     
  25. subratam

    subratam Registered Member

    Joined:
    Nov 14, 2003
    Posts:
    1,310
    Location:
    Issaquah, WA
    No, the deep scan does not carry out Heuristic scan.

    Regarding EAM issues, We are trying to reproduce the mentioned incompatibilities and will keep you updated.
    Personally, I have not faced the right-click freeze-up issue yet but will keep a note about that.

    Regards
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.