Do you use the default settings for your resident AV/AM?

Discussion in 'polls' started by mvario, Mar 13, 2010.

?

Do you use the default settings for your resident AV/AM?

  1. Yes, I use the defaults.

    20 vote(s)
    18.7%
  2. No, I tweak the configuration.

    76 vote(s)
    71.0%
  3. I don't use resident antivirus.

    11 vote(s)
    10.3%
  1. mvario

    mvario Registered Member

    Joined:
    Sep 16, 2008
    Posts:
    339
    Location:
    Haddonfield, IL
    Do you keep the manufacturer default settings for all your resident antivirus and anti-malware?
     
  2. Page42

    Page42 Registered Member

    Joined:
    Jun 18, 2007
    Posts:
    5,829
    Location:
    Last Breath Farm
    Humble prediction... very few respondents will declare that they use default configurations. The "tweak" category will prevail, to the extent that a subset of poll questions might be, "How much do you tweak the settings?". Some of us max out heuristics and others don't. Some of us turn off certain features or increase their sensitivity, or do custom installs wherein we choose which components are allowed onto our systems. avast!, for example, has 7 shields... 5 of which are configurable. It seems to me to be mainly a question of how far in (to the Tweak Myriad) would you like to go? :)
     
  3. icr

    icr Registered Member

    Joined:
    Sep 6, 2008
    Posts:
    1,588
    Location:
    Mumbai

    I too agree with you in my case(currently testing avira) I have set guard and on-demand scanner to HIGH heuristics and also mostly keep my Web Guard Off during downloading:)
     
  4. YeOldeStonecat

    YeOldeStonecat Registered Member

    Joined:
    Apr 25, 2005
    Posts:
    2,345
    Location:
    Along the Shorelines somewhere in New England
    No I disable scanning network media/mapped drives.
    When it comes to protection settings otherwise, yeah it's default.
     
  5. leofelix

    leofelix Registered Member

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Posts:
    171
    Location:
    Italy
    No, since I do not want my browser and my computers to slown down and I set Heuristic as lower
    While my personal firewall is set to the high protection.

    I practice a safe surfing and my browser is sandboxed, my systems are fully up to date and before installing a new software I check it with several antimalwares (usually: NOD32 or GData or Avira + a-squared free, MalwareBytes' AntiMalware and PREVX), then I try it in a virtual environment first.


    :cool:
     
    Last edited: Mar 13, 2010
  6. CloneRanger

    CloneRanger Registered Member

    Joined:
    Jan 4, 2006
    Posts:
    4,833
    AntiVir free maxed out. No FP's for ages, all good here.
     
  7. The Hammer

    The Hammer Registered Member

    Joined:
    May 12, 2005
    Posts:
    5,619
    Location:
    Toronto Canada
    I go with default settings.
     
  8. xxJackxx

    xxJackxx Registered Member

    Joined:
    Oct 23, 2008
    Posts:
    4,050
    Location:
    USA
    KIS 2010. (Interactive Protection) "select action automatically" deselected and "password protection" enabled.
     
  9. Noob

    Noob Registered Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Posts:
    6,468
    Tweak, most of the times i set it to the highest possible. if it starts to annoy me, i lower it.

    But the lowest i could go is default :D
     
  10. guest

    guest Guest

    Here, I tweaked some settings of Microsoft Security Essentials:
    - Turned the Scan Type to Full scan in Scheduled scan tab;
    - Checked Scan removable drives in Advanced tab;
    - Changed to Advanced Membership in Microsoft SpyNet tab.
     
  11. blacknight

    blacknight Registered Member

    Joined:
    Sep 25, 2007
    Posts:
    2,434
    Location:
    Europe
    The highest I too, not annoying for me, the av is doing his work.
     
  12. Creer

    Creer Registered Member

    Joined:
    Jun 29, 2008
    Posts:
    1,345
    I don't use resident AV/AM/AS.
     
  13. mvario

    mvario Registered Member

    Joined:
    Sep 16, 2008
    Posts:
    339
    Location:
    Haddonfield, IL
    Not to get into semantics, but for the purposes of this poll I should consider DefenseWall, or any HIPS, as resident anti-malware. DefenseWall is after all marketed as "the most reliable protection against malware such as viruses, spyware, and rootkits" (SoftSphere press release).
     
  14. Boost

    Boost Registered Member

    Joined:
    Feb 2, 2007
    Posts:
    1,293
    I dont use an AV or any other scanners.

    When I did,I ran Avira, set the settings to expert config,settings on high and never had any issues or FP's,like people like to post about on these forums :blink:
     
  15. Watasha

    Watasha Registered Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Posts:
    233
    Location:
    United States
    I don't tweak the AV as much as I do the FW.
     
  16. Noob

    Noob Registered Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Posts:
    6,468
    Actually it's not me who's getting annoyed, if it was me all my security software would be at MAX! :D I never feel a slowdown and it gives you a better feeling :p
    Pc is fast enough too :D

    But my bro complains, and i gotta lower it or he will remove it :mad:
     
  17. Threedog

    Threedog Registered Member

    Joined:
    Mar 20, 2005
    Posts:
    1,125
    Location:
    Nova Scotia, Canada
    I always tweak. Not happy unless I have everything maxed out and kicked up a notch.
     
  18. AvinashR

    AvinashR Registered Member

    Joined:
    Dec 26, 2009
    Posts:
    2,060
    Location:
    New Delhi Metallo β-Lactamase 1
    I always tweak my settings to MAX...High Heuristics helps me a lot.
     
  19. nikanthpromod

    nikanthpromod Registered Member

    Joined:
    Oct 9, 2009
    Posts:
    1,369
    Location:
    India
    AV with Default settings.

    But now im not using any Realtime protection bcoz they tweak my computer to slowest performance.
     
  20. Creer

    Creer Registered Member

    Joined:
    Jun 29, 2008
    Posts:
    1,345
    First of all - common AM/AS and AV on the market are based-on blacklists mechanism softwares - DW does not and this is one of the biggest advantages of this software.
    Second - almost all AM/AS and AV are in Detection layer of protection while DW is in Prevention security layer.
     
  21. Osaban

    Osaban Registered Member

    Joined:
    Apr 11, 2005
    Posts:
    4,222
    I use my AV on demand only (the scanner is tweaked though), to scan files that I decide to keep from shadow sessions. Even though most AVs nowadays have less system impact, my computer is definitely faster without any active guard.
     
  22. Osaban

    Osaban Registered Member

    Joined:
    Apr 11, 2005
    Posts:
    4,222
    Boost, if you want to keep something from Sandboxie or Shadow Defender, how do you know whether it is malicious or not?
     
  23. Boost

    Boost Registered Member

    Joined:
    Feb 2, 2007
    Posts:
    1,293
    Most things I want to keep that I may download,only include an avi video or mp3 usually. If anything else,I'll use virustotal.

    Have never been infected,so I must be doin things right somehow :D
     
  24. Osaban

    Osaban Registered Member

    Joined:
    Apr 11, 2005
    Posts:
    4,222
    I'll have to agree with you, I have never witnessed an attempt to infect my computer when browsing. One of the members, Longview (he hasn't posted for quite a while) was well known to run his computers "only" with Shadow Defender and ShadowProtect.

    I do keep Avira on demand mainly because of USB flashdrives which are very often infected, but in earnest I really can't see all the malware that some people seem to complain about. On the other hand my father in-law's computer was so infected that I had to clean it with a CD, as no scanner could even start. How did he get his computer so infected, it is a mystery to me.
     
  25. the Tester

    the Tester Registered Member

    Joined:
    Jul 28, 2002
    Posts:
    2,854
    Location:
    The Gateway to the Blue Hills,WI.
    I almost always tweak the configuration.
     
Loading...