DiskCryptor on Raid 0 - not working

Discussion in 'encryption problems' started by prano, Feb 20, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. prano

    prano Registered Member

    Joined:
    Feb 20, 2013
    Posts:
    6
    I have two SSDs on Raid 0, MBR

    I have installed Win 7 Pro on the first partition and I've encrypted it fully. After successful login through the DiskCryptor bootloader, Windows starts loading and soon hangs, black screen, accessing HDD from time to time, never getting further.
    Can someone please help? What should I do? Shouldn't DiskCryptor work with Raid 0?
     
  2. prano

    prano Registered Member

    Joined:
    Feb 20, 2013
    Posts:
    6
    In safe mode, the last driver it loads is classpnp.sys
     
  3. prano

    prano Registered Member

    Joined:
    Feb 20, 2013
    Posts:
    6
    I've tested and even without RAID, I get the same issue.
     
  4. prano

    prano Registered Member

    Joined:
    Feb 20, 2013
    Posts:
    6
    Even after setting AHCI mode from the BIOS and reinstalling Windows, the same error ocurred.

    I renamed classpnp.sys in order to see the next driver where it would hang, and it's disk.sys
    This says a lot. Maybe I need to update the firmware of the SSD or the Windows drivers before encrypting.... something like that. My solo :( quest continues.





















    :'(
     
  5. prano

    prano Registered Member

    Joined:
    Feb 20, 2013
    Posts:
    6
    ****ing SOLVED, YOUPEEE!

    STEPS
    1. I've installed the OS in RAID mode (no way I would give up on RAID 0) on a small 25 GB partition,
    2. then all the drivers from the DVD that came with the laptop,
    3. then the latest version of the Intel Rapid Storage Technology drivers,
    4. then I updated the EC Firmware and
    5. after that I've also updated the BIOS and
    6. checked that the SSD firmware was up to date. If it wouldn't have been, I would have updated that too.

    One of the last 4 steps should be the key in situations like this, so do them all!
    Then I've backed up this perfect partition and encrypted it. Worked like a charm! Now, after I enter the DiskCryptor password, it boots in like 3 seconds, space-rocket-kind-of-fast.
     
  6. Cudni

    Cudni Global Moderator

    Joined:
    May 24, 2009
    Posts:
    6,956
    Location:
    Somethingshire
    Thanks for posting the solution.
     
Thread Status:
Not open for further replies.