Can SAS and MBAM run together ?

Discussion in 'other anti-malware software' started by Mack Jones, Sep 2, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Mack Jones

    Mack Jones Registered Member

    Joined:
    Jul 9, 2003
    Posts:
    174
    Location:
    France
    Hi,
    I bought yesterday SAS and MBAM, those tools are really impressive. Congrats to their developpers ! ;)

    At the next reboot, the system hangs up, with the SAS splash screen blocked. MBAM is running in the background.
    When I disabled Real time protection and First chance prevention in SAS, all is ok.

    Can I use together in real time or should I choose only one of them ?
    Is the 1st chance prevention option faulty ?

    Thank you guys in advance for your precious help/ :thumb:

    Sincerely,
    Mack
     
  2. Boyfriend

    Boyfriend Registered Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Posts:
    1,070
    Location:
    Pakistan
    Both can be used together (exclude MBAM folders in SAS). What is your antivirus solution? Also exclude both from your AV.
     
  3. acr1965

    acr1965 Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2006
    Posts:
    4,954
    Back when I had Vista SAS would always hang at boot if real time protection was enabled. I finally just uninstalled it.

    Why do you want to run them together? Has there been some recent improvement to the SAS real time protection? SAS is good for on demand scans and removing malware but I am yet to see any test results showing SAS with competent real time protection. Maybe something changed.
     
  4. Mack Jones

    Mack Jones Registered Member

    Joined:
    Jul 9, 2003
    Posts:
    174
    Location:
    France
    Thanks for your reply boyfriend.
    I'll use ESS or NIS2011 but it is installed yet since it's a fresh install.
     
    Last edited: Sep 2, 2010
  5. Mack Jones

    Mack Jones Registered Member

    Joined:
    Jul 9, 2003
    Posts:
    174
    Location:
    France
    Hi acr1965,
    If I'm right, you advices me not to use SAS for real time protection. But I don't know if it has improved or not. So, MbAM should be enough ?
     
  6. acr1965

    acr1965 Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2006
    Posts:
    4,954
    Enough is relative to the rest of your set up and your comfort level. But I think that whatever is covered by MBAM alone will be about the same as what's covered in the MBAM+SAS combo.
     
  7. Mack Jones

    Mack Jones Registered Member

    Joined:
    Jul 9, 2003
    Posts:
    174
    Location:
    France

    Thanks for this reply.
    Does it mean it is useless to use them together ?
    Can I use MBAM with Eset or Norton ?
     
  8. JoeBlack40

    JoeBlack40 Registered Member

    Joined:
    Apr 1, 2009
    Posts:
    1,572
    Location:
    Romania
    I run them both with AVG and CIS-AV disabled.It happened to me once SAS's startup screen to be frozen.Solution?I have untick the option "show splash screen at startup" in SAS preferences.It was annoying anyway.
     
  9. PJC

    PJC Very Frequent Poster

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Posts:
    2,959
    Location:
    Internet
    Running Both SAS and MBAM Real-Time?
    I don't find it a good idea to run two (2) Scanners Real-Time.
    Run one Real-Time (MBAM) + the other On-Demand (SAS).

    Most users prefer and AV Real-Time with:
    -MBAM On-Demand
    And/OR
    -SAS On-Demand
     
  10. Mack Jones

    Mack Jones Registered Member

    Joined:
    Jul 9, 2003
    Posts:
    174
    Location:
    France
    This is a trick I'll try.
    ThX :)
     
  11. Mack Jones

    Mack Jones Registered Member

    Joined:
    Jul 9, 2003
    Posts:
    174
    Location:
    France

    I thought it was possible since layered defense is an option.
    It is the same for an AV engine and MBAM ? Say using ESS with it.

    Sincerely,
    Mack
     
  12. BG

    BG Registered Member

    Joined:
    Jun 14, 2003
    Posts:
    214
    Mack I run NIS2011 & MBAM realtime on a couple of different 64bit machines. No slow downs or problems what so ever. I don't believe it would be a problem to add SAS to this mix and use as a on-demand only option.:)
     
  13. Boyfriend

    Boyfriend Registered Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Posts:
    1,070
    Location:
    Pakistan
    Whatever main security product you choose, remember to made exclusions. Although both can run file, I recommend MBAM only along with main AV. It is working very well on my security setup and I do not feel need of SAS Pro (MBAM and SAS detections overlaps mostly). You can use SAS scheduled scan for further security.
     
  14. Mack Jones

    Mack Jones Registered Member

    Joined:
    Jul 9, 2003
    Posts:
    174
    Location:
    France
    Thank you for all my friends, I'll follow your precious advices and tell you the result. ;)


    Just one thing, how to add folders to the "ignore list" tab in MBAM ? I'm trying to clic and drop but doesn't work. I don't see any "add" button...


    Sincerely,
    Mack
     
  15. Boyfriend

    Boyfriend Registered Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Posts:
    1,070
    Location:
    Pakistan
    Current MBAM version do not support manually adding exclusions (ignore list). If you have any detection, then you can exclude it, else not.
     
  16. Victek

    Victek Registered Member

    Joined:
    Nov 30, 2007
    Posts:
    5,127
    Location:
    USA
    Most of the points have been covered. I would just add that it's a good idea to keep both MBAM and SAS. Yesterday I was doing malware cleanup for someone. Both of these programs found and removed problems, but in this particular case it was SAS that removed the main problem, which was a "scareware" fake antivirus. My personal preference is to run Prexv (free facebook version with safeonline) along side the primary AV since it is highly compatible and has excellent real-time detection capability (as long as you have an internet connection). I use MBAM and SAS for "on demand".
     
  17. PJC

    PJC Very Frequent Poster

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Posts:
    2,959
    Location:
    Internet
    I agree. The idea is to use a Real-Time Scanner (an AV)
    and 1 or more On-Demand Scanners as a Back Up solution (Second Opinion).
     
  18. G1111

    G1111 Registered Member

    Joined:
    May 11, 2005
    Posts:
    2,127
    Location:
    USA
    I am using MBAM real time with Emsisoft and use SAS for occasional scans (portable version, although I do have a license). Add a firewall and a HIPS (I use DefenseWall) or sandbox and you have very strong protection.
     
  19. cheater87

    cheater87 Registered Member

    Joined:
    Apr 22, 2005
    Posts:
    3,125
    Location:
    Pennsylvania.
    Yes they can be run together. They are a very powerful combo.
     
  20. Mack Jones

    Mack Jones Registered Member

    Joined:
    Jul 9, 2003
    Posts:
    174
    Location:
    France
    Kudos to you guys ! I'll test the configuration you advice me:
    AV+MBAM real-time and SAS on-demand.

    I'm amazed on how light Malwarebytes is. :)


    Thank you my friends,

    Mack ;)
     
  21. Searching_ _ _

    Searching_ _ _ Registered Member

    Joined:
    Jan 2, 2008
    Posts:
    1,988
    Location:
    iAnywhere
    No, you can not run them together.
    You must run them one at a time. :D
     
  22. progress

    progress Guest

    I second that (!) ;)
     
  23. sg09

    sg09 Registered Member

    Joined:
    Jul 11, 2009
    Posts:
    2,713
    Location:
    Kolkata, India
    They should not cause any problem while together mainly because SAS does only on-execution scan and it is very light on resources. Remember to make exclusions as suggested by Boyfriend. As said by JoeBlack40 the flash screen can be removed from showing. It can also be freezed for other reason. I have experienced that before.
     
  24. Mack Jones

    Mack Jones Registered Member

    Joined:
    Jul 9, 2003
    Posts:
    174
    Location:
    France

    Is it technically impossible or just not recommended ? BG tells us he runs NIS & MBAM at the same time without any slowdown...I'm a bit lost now o_O

    Mack
     
  25. PJC

    PJC Very Frequent Poster

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Posts:
    2,959
    Location:
    Internet
    Running Both SAS and MBAM Real-Time? Why doing that?
    Just run one (1) On-Access/Real-Time
    and
    the other On-Demand as a Back-Up/Second Opinion Scanner.

    -Even worse Scenario:

    Running Both SAS and MBAM Real-Time while having a Resident AV? :eek:
    -SAS Real-Time
    -MBAM Real-Time
    -AV Real-Time

    What a WASTE of System Resources!
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.