Adguard DNS (beta)

Discussion in 'other software & services' started by Nanobot, Jul 26, 2016.

  1. Nanobot

    Nanobot Registered Member

    Joined:
    Jun 23, 2010
    Posts:
    237
    Location:
    Neo Tokyo
    https://blog.adguard.com/en/adguard-news/adguard-dns-beta.html

    Setup guide: https://adguard.com/en/adguard-dns/instruction.html#instruction
     
  2. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    Thanks for the news, this sounds awesome.
     
  3. itman

    itman Registered Member

    Joined:
    Jun 22, 2010
    Posts:
    2,969
    Location:
    U.S.A.
    Don't you need a IPv6 format address for same DNS resolution?

    I know I use IPv6 formatted addresses for VeriSign IPv6 DNS servers I use.
     
  4. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    Please note that Adguard DNS currently is in beta testing stage. We need any advise or feedback we can get:)

    Could you please elaborate on this?
     
  5. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    I guess, it is because IPv6 addresses usually use a different format, I have never seen IPv4 used as IPv6.

    OpenDNS: 2620:0:ccc::2 / 2620:0:ccd::2 or GoogleDNS: 2001:4860:4860::8888 / 2001:4860:4860::8844
     
  6. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    Btw, let me tell you more about the future of AG DNS.

    iPhone/iPad users may have heard about Adguard for iOS which is great, configurable, completely free and open source:) However, it is just a content blocker and it is able to block ads in Safari only.

    We will soon start beta testing of Adguard for iOS "PRO" version. So, the very first version of Adguard Pro will allow you to use Adguard DNS on your device. Therefore, advertising and tracking servers will be blocked system wide.

    You will not need to set dns settings manually for each wi-fi network, just turn it on in Adguard Pro app. What's important: Adguard is the only way to change your DNS settings when you're on cellular data. For those familiar with Android: this approach is similar to the hosts-file ad blocking (adaway and such).
     
  7. IvoShoen

    IvoShoen Registered Member

    Joined:
    Jan 2, 2008
    Posts:
    525
    I'll wait until the performance gets better. Gibson's DNS Benchmark shows Adguard DNS to be dead last. Bottom of the barrel.
     

    Attached Files:

  8. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    I am looking forward to dnscrypt support, especially that one embled in Yandex browser, since adguard extension is already part of it. :cool:

    I thought as much, mine test showed it to be 600% slower, but I have disabled Ghostery and let adguard DNS take over and surprisingly in real life situation, it seems to be faster on some webpages and fine on others, probably because blocking junk actually speeds up loading.
     
  9. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    @IvoShoen
    Nice tool, thanks for mentioning it. We definitely should focus at performance, so I've filed a bug report:
    https://github.com/AdguardTeam/AdguardDNS/issues/1

    Regarding performance, there are two important notes:
    1. Beta test just started, so servers caches are almost empty. We need some time to warm it up and for popular domains to get cached.
    2. DNS servers are located in NJ, SF and Moscow, so for some locations ping may be huge.

    Could you please check the ping to the primary/secondary DNS and tell me what it is?
     
  10. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    That is a good idea, we'll look into it:
    https://github.com/AdguardTeam/AdguardDNS/issues/2

    Regarding Yandex browser, I am not sure if they allow using a third party dnscrypt server. Are they?
     
  11. IvoShoen

    IvoShoen Registered Member

    Joined:
    Jan 2, 2008
    Posts:
    525
    It seems to be pinging Moscow. I love AdGuard and am looking forward to this. Thanks!
     
  12. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    Thanks, well they are currently listing almost all available DNScrypt servers.
     

    Attached Files:

  13. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    Oh, so they have a hardcoded list. Then I guess we can easily get inside of that list:)
     
  14. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    Just in case, what are the ping results?
     
  15. IvoShoen

    IvoShoen Registered Member

    Joined:
    Jan 2, 2008
    Posts:
    525
    Here is a pic:
     

    Attached Files:

  16. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    Well, I am somewhat disappointed. I have no issues with the service, it performs excellent, except being slower, but. :'(
    I generally try to avoid using anything from US, that is why I use Russian browser, emails and such, so this comes as a shock.
    It shows, that Adguard uses Level 3 DNS servers located in USA, or Google servers in Finland, neither one is acceptable for me.

    EDIT: I have just found out, that even OpenDNS uses US servers now, it has probably something to do with US Windows I have now?!
     

    Attached Files:

  17. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    @TairikuOkami well, I doubt that you can get to US servers from Slovakia, ping would be simply too huge.

    Anyway, we'll also add european servers by the time of release.
     
  18. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    Well DNS test says, that your server is 1300% slower than OpenDNS and all tests show US. I do not blame you, something fishy is on my system, since it affects OpenDNS as well, I have always seen German servers only, never US. I really need to find out, what is wrong. :cautious:
     

    Attached Files:

  19. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    Could you please show the traceroute command output? Maybe something wrong is with Anycast settings.
     
  20. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    Sure, which webpage or IP would you prefer? RU webpages show RU servers, but I guess, that is expected.
     

    Attached Files:

  21. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    No, I meant traceroute to AG primary DNS server:)
    176.103.130.130
     
  22. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    Sorry, it seems, that I can not think straight. :oops:
     

    Attached Files:

  23. avatar

    avatar Developer

    Joined:
    Jan 18, 2014
    Posts:
    845
    So it goes down to the russian server after all. Then the test result above is weird.
     
  24. TairikuOkami

    TairikuOkami Registered Member

    Joined:
    Oct 10, 2005
    Posts:
    2,509
    Location:
    Slovakia
    Yeah, nslookup also reports, that the proper DNS server is used, I really wonder, how those webpages test it. Going to dig it out. :geek:
     

    Attached Files:

  25. Pirate_fin

    Pirate_fin Registered Member

    Joined:
    Sep 2, 2013
    Posts:
    61
    Location:
    Finland
    Works fine on Windows 10, but i can't sign-in to Xbox App when using adguard dns (no other problems yet) :)
     
Loading...