a good backup software for dissimilar & same hardware

Discussion in 'backup, imaging & disk mgmt' started by Rokhsana, Aug 20, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    Hi my friends ,

    I need you're experiences to choose a backup software but I don't know which one is good .
    I need a software to backup & restore to dissimilar & same hardware , which is very important to me to done it in a good way , because i need it a lot in future for restoring it to many PC's .
    I don't want to face Blue screen of death or sth like that after restoring to dissimilar or same hardware...

    also , Do I need to activate my windows & softwares again in a different PC?

    thanks a lot.
     
  2. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    17,040
    Hi Rokhsana

    I did a lot of testing on ShadowProtect's Hardware independent restore, and in a away it amazed me how well it did.

    But there is a huge caveat. The underlying object is to get the machine up and running. It won't be just like the system you imaged. Once it is running the first thing you have to do if the hardware is truly dissimiliar is to install all the drivers you need for the target machine. That at times proved a bit challenging.

    Also if I remember a couple of times activation did become a requirement.

    There may be better ways to do what you need, but I didn't know them.

    Pete
     
  3. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    Thanks a lot Peter , Do I need to activate my windows & softwares again ? because I activated my windows with a serial .

    all of this problems is only for restoring to a different hardware , right ? not own hardware ?
     
  4. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    you mean "ShadowProtect Recovery Environment Bootable-CD"? Does it work to backup & restore to same hardware too ? any problems if i do that ?
     
  5. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    17,040
    When yes it does. Restoring to the same hardware is a non issue. No activation issue.

    On activation it depends. Some software looks at hardware, so it is a different machine you may have to reactivate. Some software only allows say 2 activations, and restoring to a 3rd machine wouldn't activate. It just depends.

    No easy answers.

    Pete
     
  6. Derson

    Derson Registered Member

    Joined:
    Jun 28, 2013
    Posts:
    58
    Location:
    Spain
    For restore dissimilar & same hardware I vote for Acronis True Image, no problems, I prefer the iso image in boot for these tasks.
     
  7. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    Thanks a lot Peter , which version of "ShadowProtect Recovery Environment Bootable-CD" is works for Windows 8 Pro X64 ?
    it is safe tp use it for my daily backup of my husband's PC ?
     
  8. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    which version Do you test with ?is it better than "ShadowProtect Recovery Environment Bootable-CD" ?
     
  9. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    17,040
    You probably are going to have to use the Cross Platform Recovery Platform.

    Pete
     
  10. Derson

    Derson Registered Member

    Joined:
    Jun 28, 2013
    Posts:
    58
    Location:
    Spain
    Acronis True Image 2013 iso, and before 2011, works fine for me, no problems if you change HDD to SSD, HDD to new HDD, SSD to new SSD, etc in same or another pc no problem at all, at least for me.
    I'm sorry but I have no experience with ShadowProtect.
     
  11. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    what ? I can't , I don't have time for kinda softwares , just need a reliable one Peter . which one should I buy ? ShadowProtect Desktop?any suggestion ?
     
  12. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    Derson , Does it Need windows activation if I restore to a different PC as you're experience ?
    thanks.
     
  13. Peter2150

    Peter2150 Global Moderator

    Joined:
    Sep 20, 2003
    Posts:
    17,040
    The full protect comes with both the desktop and the recovery enviroment. To restore you need to boot to a recovery environment of some kind.

    Pete
     
  14. andylau

    andylau Registered Member

    Joined:
    Jan 27, 2006
    Posts:
    679
    StorageCraft ShadowProtect 5 Desktop retail price is $89.95

    True Image 2013 + True Image 2013 Plus Pack costs $59.98 only

    For me, I will choose Acronis, because I do not know why I need to pay $30 more money to buy ShadowProtect:D
     
  15. Derson

    Derson Registered Member

    Joined:
    Jun 28, 2013
    Posts:
    58
    Location:
    Spain
    Well, most of cases restore at different hardware or PC has sense for similar machines, you know, other hardware is others drivers, etc. And yes, you'll need activate again Windows and Office. Just my opinion :)
     
  16. Derson

    Derson Registered Member

    Joined:
    Jun 28, 2013
    Posts:
    58
    Location:
    Spain
    Good point.
     
  17. zapjb

    zapjb Registered Member

    Joined:
    Nov 15, 2005
    Posts:
    3,515
    Location:
    USA - Back in a real State in time for a real Pres
    EaseUS Todo Backup Advanced Server has NEVER failed me over at least 50 or more times.
     
  18. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    can I use it to restore my backup to different PC? Does it work with windows 8 Pro X64?

    Thanks a lot
     
  19. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    thanks , I need a good backup software that doesn't failed after I restore my backup . this case is very important to me andylao.
     
  20. zapjb

    zapjb Registered Member

    Joined:
    Nov 15, 2005
    Posts:
    3,515
    Location:
    USA - Back in a real State in time for a real Pres
  21. pandlouk

    pandlouk Registered Member

    Joined:
    Jul 15, 2007
    Posts:
    2,551
    TerabyteUnlimited's products IFL/IFD/IFW are extremely reliable.
    I have lost count on how many restores I have performed since 2007 and never had a failure.
    The license (for home users) is for 3 systems and if you ever need help their support will guide you through.

    Panagiotis
     
  22. MarcP

    MarcP Registered Member

    Joined:
    Jun 9, 2009
    Posts:
    708
    Windows 8 is very forgiving when just doing a simple restore (no special dissimilar hardware restore). I did that on two machines so far and Win8 recovered very nicely. Detected all the new hardware. But those were not OEM-locked installations of Win8.
     
  23. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    can you please explain how can I make a backup within windows 8 & restore it on different PC ? Thanks man.
     
  24. MarcP

    MarcP Registered Member

    Joined:
    Jun 9, 2009
    Posts:
    708
    I use Macrium for my imaging needs.
     
  25. Rokhsana

    Rokhsana Registered Member

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Posts:
    19
    Location:
    Spain
    which product of this company should I buy for my need as you're experience?
     
Loading...
Thread Status:
Not open for further replies.