Backup from Windows

Discussion in 'Acronis True Image Product Line' started by pepegot1, Aug 3, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. pepegot1

    pepegot1 Registered Member

    Jan 15, 2005
    The help screen says you can restore from Windows, which I did for Drive2. Can you restore the primary boot disk, C: from Windows without incurring problems also? The Boot Disk does not work and gives me "Computers Near Me" instead of my external drive as it used to do. The above could be a temporary work around.
    Last edited: Aug 3, 2008
  2. GroverH

    GroverH Registered Member

    May 10, 2006
    Massachusetts, USA
    Not recommended to use Windows when restoring your system drive. You will have a much better success rate by booting from the TI Rescue CD first. Windows is not involved when using the Rescue CD.

    Yes, it is normal to be able to restore a non-system drive from within Windows.
  3. jonyjoe81

    jonyjoe81 Registered Member

    May 1, 2007
    I restore my system partition from within windows all the time. But it only works good if your backup image is located inside your computer on a different partition or hard drive. If your backup image is on external drive it might not work.

    The reason is that when you run the restore from within windows the computer will have to reboot, during the reboot it might not be able to find the external drive, but usually won't have any problems finding the internal drives.

    Since the boot cd doesn't work for you, it won't hurt to try the restore from within windows.
  4. nb47

    nb47 Registered Member

    Dec 15, 2006
    Well , I run it from desktop & then I have to re-boot but then Acronis takes over from there . Backup IS on EHD so color me lucky I guess.:)
  5. tuttle

    tuttle Registered Member

    Mar 5, 2005
    I have restored backup images located on external USB drive from within Windows many times. To say it won't work is an overstatement. It would be truer to say that it may not work on some setups. For me it works fine.
  6. Acronis Support

    Acronis Support Acronis Support Staff

    Apr 28, 2004
    Hello pepegot1,

    Thank you for choosing Acronis Disk Backup Software.

    We are sorry for delayed response.

    Please notice that when starting restore of a system drive from Windows, Acronis True Image will reboot into same environment that is used in Acronis Bootable Rescue Media. So, if you encounter problems using Acronis Bootable Rescue Media, restoring a system drive from Windows is likely to fail either.

    Please make sure you use the latest build (8101) of Acronis True Image 11 Home. To get access to updates you should first register your software. Don't forget to recreate Acronis Bootable Rescue Media after updating.

    If the latest build doesn't solve the problem, please try booting with "acpi=off noapic" parameter as it is described in Acronis Help Post.

    If the issue persists, please collect some information to let us investigate it thoroughly:

    Please create Acronis Report, Windows system information and Linux system information (sysinfo.txt) as it is described in Acronis Help Post.

    Then submit a request for technical support. Attach all the collected files and information to your request along with the step-by-step description of the actions taken before the problem appears and the link to this thread. We will do our best to investigate the problem and provide you with a solution.

    Thank you.
    Marat Setdikov
  7. shieber

    shieber Registered Member

    Oct 27, 2004
    I think this isn't quite so about internal/external. I think it's be a close contest which kinds of drives ATI restore has problems working with some externals and some internals. ATI11, when restoring, doesn't even see all the kinds of internal drives that ATI11 saw.

    "Won't hurt to try" is spot on advice. With image backup/restore, you never know what software wil do until you try.

Thread Status:
Not open for further replies.